Нов механизъм за определяне на начина на формиране на заплатите на магистратите и съдебните служители ще изработи Висшият съдебен съвет. Днес кадровиците формираха работна група, в чиито състав влизат председателите на комисиите по бюджет и финанси Боян Магдалинчев, на правната Цветинка Пашкунова, съдебна администрация към двете колегии – Боряна  Димитрова и Гергана Мутафова, по натовареност – Даниела Марчева и Пламен Найденов, както и Севдалин Мавров от бюджетната комисия.

Наред с това ВСС ще покани и експерти от социалното и финансовото министерство, които да помогнат при създаването на новия механизъм.

Решението за това е било взето при определянето на възнагражденията на магистратите за тази година. Преди две седмици ВСС реши да увеличи с 10% всички заплати в системата като същевременно за върховните магистрати беше предвиден ръст с още 100 лева, а парите за ранг на останалите магистрати бяха вдигнати с 50 лева.

Кадровиците да имат право на самолетен билет в бизнес класа и отделно спално купе

Друга работна група пък ще подготви промени в нормативната база, за да може членовете на Висшия съдебен съвет да ползват някои привилегии при задграничните си пътувания.

Идеята е те да имат право на билет във влак за спално място в отделно купе, а в самолет – за бизнес класа. Представляващият ВСС да има дипломатически паспорт, а целият състав на съвета и придружаващите ги лица да може да преминава през правителствения ВИП на летище „София“.

Предложенията са изготвени от международната дирекция на ВСС и са в резултат на решение на Пленума на съвета от 4 април 2019 г., когато представляващият Боян Магдалинчев заяви, че кадровият орган не е равнопоставен със законодателната и изпълнителната власт по отношение на протоколната дейност. И предложи да се подготвят промени в нормативни актове, за да не се маргинализира ВСС.

Предложенията са били изпратени на външния министър Екатерина Захариева, която сега е отговорила, че трябва да се формира съвместна работна група от експерти от външното ведомство и ВСС. Освен кадровици, в нея ще влязат и хора от администрацията, защото ще се подготвят и промени в наредбата за командировките. Съветът прати в групата Боян Магдалинчев, Даниела Машева и двама души от АВСС.

Георги Кузманов най-сетне получи ведомствен апартамент

Същевременно днес ВСС най-сетне предостави ведомствено жилище на Георги Кузманов от Прокурорската колегия. Той трябваше да изчака да се направи ремонт, преди да бъде настанен. Сега вече ще може да ползва жилище от 91.4 кв. м на бул. „Патриарх Евтимий“ срещу наем от 118.4 лева без ДДС. Един от шофьорите във ВСС също беше настанен във ведомствен апартамент.

Същевременно днес съветът реши да подпише анекс към договора за наем за сградата на ул. „Съборна“, където се помещават Административния съд София-област и част от администрацията на съвета. Това е най-високият наем, който плаща ВСС. До момента е бил 32 394 евро, а според новия анекс цената е 29 994 евро за срок от две години. Именно след две години ВСС ще може да ползва две бивши сгради на здравното министерство. Министерският съвет отпусна едната за Върховния административен съд, а другата за АССО.

Над 465 млн. лева са несъбраните вземания на съдебната власт за 14 години

465 074 178 лева са несъбраните и непогасени по давност вземания на съдебната власт от 2005 г. до края на миналата година. Данните бяха докладвани на днешното заседание на съвета от председателя на бюджетната комисия Боян Магдалинчев.

Според получена във ВСС справка от Националната агенция за приходите (НАП) най-голяма е сумата на вземания от лица в открито производство по несъстоятелност – 111 495 452 лева. Вземанията от лица с прекратена регистрация са в размер на 35 332 277 лв., от лица с трудно-събираем дълг – 83 427 895 лв., с несъбираем – 13 632 081 лв., вземания от лица с общ размер на публичния дълг под 100 лева – 1 362 614 лева.

През 2019 г. са погасени по давност вземания за 32 153 585 лв., като 19 296 221 лв. са главница, а лихвите са 12 857 363 лева.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
безсрамници
безсрамници
13 февруари 2020 12:51
Гост

Нямат никакъв срам. Заплатите – космически, обезщетения – допълнителни, кариерни бонуси – задължителни. А сега да пътуват бизнес класа и да си имат спално купе. Отиват в съвета, за да се нагрухтят

ненаяли се
ненаяли се
13 февруари 2020 12:47
Гост

Бизнес класа, при това за държавна сметка. Защо не, ненаяли се

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:59
Гост

Абе, като стане дума за някакви благинки, много единни стават.

Имотикон
Имотикон
13 февруари 2020 11:24
Гост

Брей, тез наеми на ведомствените апартаментища имотен бум не ги лови. Колкото плащаше навремето Сабрието, толкова и сега. Тогава обаче редовния пазарен наем на двустаен беше 400-500 лева, а сега е почти двоен.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:22
Гост

Кадровиците може и да не пътуват в бизнес класа, ама нали трябва да са ВИП.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:06
Гост

Kakъв е този наем за Административния съд София-област? Кожодери!

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 10:56
Гост

Не мога да се сетя какъв, разбираш ли, нов механизъм може да има при положение, че имаш законово регламентирана заплата за най-ниската магистратска длъжност. Освен да се предвиди твърда разлика между нивата, друго не ми хрумва

прогноза
прогноза
13 февруари 2020 10:59
Гост

Ще се наемат и външни експерти, ще се смята, ще се прухти и пак ще остане същото

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:08
Гост

Важното е да кипи безсмислен труд. И да се създава впечатление за ангажираност.

затворете ножицата
затворете ножицата
13 февруари 2020 10:42
Гост

Ох дано не настъпи мислене до края на мандата, защото над 2000 лева разлика между заплатите не е нормална.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:01
Гост

Дано! Обикновено като става въпрос за пари, те се позабързват.

123
123
13 февруари 2020 11:07
Гост

Напротив, след този анализ ще стане ясно, че много от магистратурите не работят с достатъчна натовареност и поради това техните възнаграждения няма да растат. Ще се повишат от съответното ниво за свръхнатоварените, но и по този начин „ножицата няма да се затвори“, защото за върховните съдилища ще се увеличи с доста – с оглед отговорността и действителната натовареност. И да спрем с този популизъм – „да се затваря ножицата“. Не – да има различни възнаграждения по отделни нива на органите съобразно натовареността им. Очевидно е, че такъв ще бъде подходът на тази комисия.