Информация за това кои съдилища ще отсрочват дела и за какъв период вече може да бъде намерена на сайта на Висшия съдебен съвет (справка за вече въведените заповеди на председатели можете да направите тук). Част от съдилищата са обявили информацията на сайтовете си, а други – не и това затруднява адвокатите и гражданите.

В кадровия орган вече започнаха да пристигат заповедите на председатели на съдилища, от които става ясно дали въобще ще се отсрочват дела и за колко време. Същевременно възникна и проблем с достъпа до сайтовете на редица съдилища, като на много места той е затруднен от вчера.

На вчерашното си заседание Съдийската колегия препоръча на административните ръководители да отсрочат откритите съдебни заседания с до един месец заради случаите на коронавирус у нас. Наред с това бяха отправени и препоръки за предприемане на мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите.

„Лекс“ провери какво се случва в някои от големите съдилища в страната. Още вчера стана ясно, че във Върховния административен съд делата се отлагат с две седмици – от 16-и до 27-и март, а във Върховния касационен съд няма да има заповед на председателя за отсрочването им.

С един месец се отсрочват делата и в апелативния и районния съд в София, в Специализирания наказателен съд и в окръжния съд в Благоевград.

От днес до 18 март деловодствата и архивът в СРС ще обслужват граждани всеки работен ден от 9.30 ч. до 11.30 ч. и от 14 ч. до 16 ч. При необходимост срокът може да бъде удължен. От съда призовават хората да не се струпват пред гишетата.

Апелативният съд във Велико Търново е взел решение да отсрочи делата с един месец. Окръжният съд в Габрово стори това още преди решението на СК на ВСС, а в РС-Плевен делата са отложени за след 31 март. В окръжния съд в града е дадена възможност на съдебните състави сами да преценят дали ще разглеждат дела или не. Именно в Плевен и Габрово бяха установени първите случаи на коронавирус.

Насрочените в открити съдебни заседания дела в Софийския градски съд се отсрочват до 20 март 2020 г.

В Административен съд-Монтана, както и в окръжния, и апелативния съд във Варна няма да има отлагане.

В ОС-Варна няма да бъдат допускани хора в сградата в часовете от 11 ч. до 12 ч. и от 15 ч. до 16 ч., защото тогава всички помещения ще се дезинфекцират.

В Апелативния специализиран наказателен съд и в Административен съд София-град е дадена възможност на самите съдии да преценят дали да отлагат дела или да разглеждат. Информация за това кои състави ще отлагат дела може да бъде намерена на сайта на АССГ.

Дела няма да се отсрочват и в съдилищата в Бургаския апелативен район. Председателят на АС-Бургас Деница Вълкова каза за „Лекс“: „Няма обявен случай на вирусоносител в целия апелативен район и отлагането не е оправдано“. Тя подчерта, че децата в региона се връщат на училище и всички администрации работят. „Без да се знае кога ще има пик на епидемията, отсрочване не е оправдано, още повече, че то няма да става в присъствието на страните. А в районния и окръжния съд става дума за стотици дела“, посочи Вълкова.

В Пловдивския окръжен съд в периода 16-27 март няма да се провеждат открити съдебни заседания.

Същевременно във всички съдилища се предприемат мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите. В Бургас например са купени термометри за дистанционно измерване на температурата, такива има и в Габрово.

Навсякъде председателите на съдилища са разпоредили всички помещения и повърхности редовно да се дезинфекцират, да се проветряват периодично, осигуряват се маски и ръкавици, а на места служителите, които обслужват граждани, ще бъдат отделени с плексигласови плоскости.

Препоръчва се хората да стоят на разстояние от поне един метър, да се поддържа лична хигиена и да се избягва контакт с кашлящи хора. На много места се забранява достъпът на външни лица до помещенията на съда.

Наред с това всички съдилища препоръчват на гражданите справките по дела да извършват чрез интернет страницата на съда или по телефона. Не е ясно дали това е причината, но от вчера има затруднен достъп до сайтовете на съдилищата като някои от тях са и блокирани.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Трезвомислещ
Трезвомислещ
12 март 2020 12:05
Гост

В съдилищата не осигуряват на персонала си защитни маски, ръкавици, дезефектанти. Карат ни да си ги купуваме сами, а то никъде няма.

Лилия
Лилия
11 март 2020 16:48
Гост

Аз чакам решение от 4 години.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 15:20
Гост

Всички отлагат делата, само Лозан Панов вируси не го ловят. Просто нямам думи за какво иде реч… Няма да му е приятно да разбере какво мислят за него хората, които ще се струпат във ВКС на откритите заседания….

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 13:08
Гост

Деница Вълкова да не би да чака да се появи заразен в района?

ухан
ухан
11 март 2020 13:00
Гост

МАЙТАП. Тия маски с тоалетна хартия и тубички с гелчета няма да променят нищо. По-добре помислете – как да вземете адекватни мерки за да предпазите възрастните хора от разпространение на вируса, дето ще им лепнат от щъкане насам-натам, а не за почивката си в Бали по Великден, дето пропадала, и да стискате палци да ни отмине, това е детско мислене. С надежди вирусът да ни отмине, понеже сме богоизбрани – няма да стане. Италианците от един як купон за 8 март сега се чудят какво да правят … Дали все пак някой заразен няма да заведе дела срещу съдилищата, дето… Покажи целия коментар »

Dimitrinova
Dimitrinova
11 март 2020 12:01
Гост

Вчера гледам на улицата в 1:15 нощес 6 деца да се мотаят и да се хилосват. Нали не трябваше да са на групички и затова нямат училище. Нали не трябва деца между 7-9 клас да са в 1 след полунощ по улиците? Абсолютно разхайтена работа.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 12:55
Гост

Детска им работа 🙂

Човек
Човек
11 март 2020 12:01
Гост

Според мен съдиите треперят да не им вземат от съдебната ваканция.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 12:02
Гост

Ами къде ще ходят през лятото като целия свят е пламнал? Да си сядат на … и да си пишат делата, без да правят тънки сметки.

Симо
Симо
11 март 2020 13:10
Гост

Е, стига де! Мисля, че до тогава трябва да се преборим с този проблем.

пишѝ
пишѝ
11 март 2020 12:01
Гост

Ха сега тези, които ще отлагат да вземат да си напишат делата. Защото това не е ваканция! Имам решения на СРС, кито чакам от над една година!

наЩрек
наЩрек
11 март 2020 12:00
Гост

Не се надценявайте. Бъдете на щрек. Бъдете смели! Ще преминем през това. Европа ще премине!

Дидо
Дидо
11 март 2020 12:56
Гост

Аз също съм оптимист. А и цялата тази истерия ми идва в повече. Китайците как овладяха ситуацията.

Доктор
Доктор
11 март 2020 12:00
Гост

Голям хаос се задава, но той е в цялата държава, мерките са полувинчати или стихийни, но не и адекватни.

ЧушковиЧ
ЧушковиЧ
11 март 2020 12:00
Гост

За мен паниката е голяма, но положението не е розово. Може да се спре мъкненето по съдилища и спортни събития и театри, но по кръчми и барове не. Дали ще ми се изкашлят в 15 часа или в 3 нощеска каква е разликата ?

Пинко
Пинко
11 март 2020 12:59
Гост

Силата на звука естествено. Нощем е по-тихо. Шегата настрана, но е факт, че клиентелата по заведенията не е намаляла.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 11:59
Гост

Чрез решението къде ще се отлагат и къде не ще се разбере колко е реалната натовареност на отделните съдилища. В услуга на ВСС, да не се чудят по този въпрос.

Севделина
Севделина
11 март 2020 11:59
Гост

Спокойно. Ще отмине и това. Обаче какви финансови последици ще остави, виж това не се знае и колко време ще се оправяме след това също.

Ели Елинска
Ели Елинска
11 март 2020 11:58
Гост

Да не ставаме, като Италия. Приемете сериозно положението. И не знам каква е тая мания на фирми и служители, които могат да работят от вкъщи да се влачат по офисите и по градския транспорт. Айде Кол центровете ги разбирам, НО Не може щом можеш да се трудиш от дома си да се влачиш в офис. Щото шефа смята, че в къщи няма да работят хората.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 11:58
Гост

Не е логично ВАС да отлага дела, при положение, че там се събират по-малко хора, обичайно само адвокатите, а ВКС, в който влизат много повече хора, да не прави нищо.

Георги
Георги
11 март 2020 13:03
Гост

При Панов логиката не е константа. А и той нали се вози в кола. Дреме му.

Ели Елинска
Ели Елинска
11 март 2020 11:57
Гост

Съветвам всеки да приеме положението сериозно, защото това не е най-опасния вирус в човешката история, но точно подценяването му го прави опасен и силен.

Шериф
Шериф
11 март 2020 11:57
Гост

Да де българска работа. Да се правят справки по електронен път, а сайта забил. Е може ли бре господа и дами?

Спиридон
Спиридон
11 март 2020 11:56
Гост

Направо е като в Аптека в съда в Търново. Браво.

Pantaleimon
Pantaleimon
11 март 2020 11:55
Гост

С така създалата се ситуация шега не бива. В Италия си направиха шега с положението и ето до къде се докараха. Трябва адекватно да реагираме, защото не е добре.

Мирчева
Мирчева
11 март 2020 11:55
Гост

Трябва всички съдилища да започнат адекватно да изнасят информация, защото положението и без това е тягостно