Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира днес, за да обсъди предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Това е второ искане за прекратяване на мандата на главния прокурор. В него Йорданова изброява девет нови обстоятелства, които обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от Иван Гешев, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност (повече за случаите виж тук).

Вчера главният прокурор Иван Гешев призова ВСС да разгледа по същество двете предложения, за да има възможност публично да защити честта и достойнството си (виж повече тук).

Първият въпрос, който предстои да бъде обсъден, е дали въобще днес ще има дискусия. По информация на „Лекс“ по всяка вероятност тя ще бъде отложена и причините за това са две.

Първата е очакваният голям брой отсъстващи членове на съвета. Както е известно, в момента членовете на съвета са 22-ма, защото има три свободни места. Други двама са болни, а един е в отпуск. От останалите 19, шестима са определени за среща с представители на Европейската комисия, насрочена по обяд. Т.е. ако дискусията се проточи, в един момент в залата ще останат 13 души, един от които е самият главен прокурор. А той, както и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Галина Захарова и Георги Чолаков също ще разговарят днес с представителите на ЕК.

По информация на „Лекс“ другата причина за евентуалното отлагане е становището на някои кадровици, че искането на Надежда Йорданова трябва да се обсъди съвместно с предложението на бившия служебен министър проф. Янаки Стоилов. Както е известно, през юли м.г. Стоилов също поиска освобождаването на главния прокурор като посочи четири причини за това. Мнозинството във ВСС обаче отхвърли искането като недопустимо, защото прие, че правосъдният министър няма такова правомощие (виж повече тук).

След вота Янаки Стоилов предприе две стъпки – поиска Конституционният съд да каже дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор и атакува решението на ВСС във Върховния административен съд (виж тук).

На 8 февруари т.г. КС заяви, че министърът има такова правомощие, а на 22 февруари ВАС задължи ВСС да се произнесе по същество по искането на Янаки Стоилов  (виж повече тук и тук). Цялата преписка, заедно с определението на съда обаче все още не се е върнала в съвета, защото има частна жалба срещу него. Затова членове на съвета са на мнение, че първо трябва да се изчака произнасянето на съда, да се върне преписката и после двете предложения да бъдат обсъдени заедно.

Ако все пак членовете на съвета решат да „отворят“ дискусията, то най-напред ще трябва да изяснят по каква процедура ще се движат. От дебатите през лятото на м.г. стана ясно, че една част от кадровиците са на мнение, че трябва да се приложат правилата за дисциплинарните производства.

Но в решението си от 8 февруари т.г. Конституционният съд казва, че трябва да има механизъм за търсене на отговорност на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, различен от общите дисциплинарни правила, които важат за останалите магистрати.

Затова сега някои кадровици са на мнение, че процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор трябва да е огледална на тази по избирането му и да не важат и давностните срокове по дисциплинарните производства.

Т.е. предложението на министъра трябва да бъде разгледано от целия състав на Пленума като се изслушат двете страни. Ако е необходимо събиране на нови доказателства и изясняване на случаите, може да се даде срок за това и после предложенията за освобождаване отново да бъдат обсъдени от Пленума на ВСС. На финала решението за предсрочното освобождаване трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jiuasi55
jiuasi55
02 юли 2024 14:20
Гост

От друга страна, вчера самият Гешев е призовал Висшия съдебен съвет да разгледа по същество двете предложения за прекратяване на мандата му mapquest driving directions, за да има възможност публично да защити честта и достойнството с

Краси
Краси
10 март 2022 13:17
Гост

Резултатът е ясен от сега. Няма да го разкарат.

Мислете му....
Мислете му....
10 март 2022 10:12
Гост

Не уважаеми пионки от ВСС, игричките ви приключват! Морковите свършиха и остана тоягата! Изборът е ваш!

Ники
Ники
10 март 2022 13:18
Гост

С тяхната слугинска психика, нищо няма да свършат.

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 15:11
Гост

А ябълките и бананите къде са? Защо не се успокоиш? Ще вдигнеш кръвно. Да не се удариш в тоягата без да искаш, хрупайки моркови. За пореден път. С етикет от Христо Иванов. Марка”Да България”.

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 9:31
Гост

Момчето с каскета, което ходи на съвместни обучения с гл. прок. на Русия и след това съдейства за мутренското заграбване на бизнеси както в Русия. И оправдава насилието над мирни протестиращи, точно както в Русия действат спрямо протестиращите против войната в Украйна. Бай Ставри, прибери си вересиите!

Китодар
Китодар
10 март 2022 13:20
Гост

Гешев трябва да е зад решетките, а не да дефилира по села и паланки и да ръси глупости.

ВСС е там по средата
ВСС е там по средата
10 март 2022 9:27
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 8:10
Гост

Не знам кой какво чете, а някои даже не четат, но този път има конкретно посочени нарушения на Гешев, за лично негови действия. И тая мантра за политически натиск или политически аргументи сега не важи, по-добре е Гешев да обясни за Баневи, указанията и протестите, а не да говори само общи приказки, втръснали до безкрайност

Спиридон
Спиридон
10 март 2022 13:21
Гост

Добре, че е кака Сийка да му пише речите.

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 8:08
Гост

Не съм оптимист за днешното заседание, ако въобще се събере кворум, ще е пълен цирк. Срещу този, а и срещу който и да е Главен прокурор при настоящата законова уредба, искания за освобождаване от длъжност са обречени на провал. Първо трябва да се измени Конституцията и ЗСВ, после да се избере компетентен Министър на правосъдието, след това да се мотивират действителни нарушения и неизпълнение на функциите и накрая в състава на ВСС да няма позьори, интересчии и временно пребиваващи юристи, с цел последващо израстване било в органите на съд.власт или другаде. Да виждате някое от условията? Много шум, за нищо!… Покажи целия коментар »

личната отговорност
личната отговорност
10 март 2022 7:49
Гост

Това ще е дълга игра на нерви. Тепърва в НС ще се обсъжда закриването на спеца и там ще бъде хвърлена много огнева мощ, но всуе. Голямата битка е тази, за да видят хората, че няма недосегаеми. Няма друг, по-убедителен, начин да бъде подведено под отговорност задкулисието. Написал туит, че застава зад биячите от МВР – лично той. После издал противозаконни указания – лично той. После нарушил презумпцията за невиновност – установено с решение на ЕСПЧ! Какво повече да се каже. Друго с Жосита и тн., са само фльоги, детайли към публичния образ. Но първите три по отделно и съвкупност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 7:48
Гост

Могат днес поне да се разберат за процедурата, пък същината следващия път, защото наистина трябва да присъстват всички при тия 17 гласа

Тихомир
Тихомир
10 март 2022 13:22
Гост

Надали ще го направят.

the fox
the fox
10 март 2022 7:31
Гост

Министърката не е ли знаела какво е предвидено за днес, тези срещи с ЕК не са ли й известни, че да насрочи разглеждането на предложението си за днес? За болни ясно, непредвидено обстоятелство, ама и за тези в отпуск може да се осведоми.

??????????
??????????
10 март 2022 7:26
Гост

Кой е подал частната жалба? ВСС ли, защото НЙ няма правен интерес

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 7:28
Гост

Боец, защото ги порязаха точно за липса на правен интерес, а то ще се окаже, че им липсва държавническо мислене… Но сефте!

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 7:50
Гост

От Боец са много загубени. Само протака нещата. Да вземат да си оттеглят жалбата

123
123
10 март 2022 7:26
Гост

Ами да обсъждат и днес, и другата седмица. Материал нали има.

Ники
Ники
10 март 2022 13:23
Гост

Обаче те със сигурност нямат желание.

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 7:24
Гост

Отделно, заедно все тая. В искането на Йорданова, за разлика от това а Янаки има данни за лични нарушения на Гешев и това е видно с просто око. Напред и успех!

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 8:00
Гост

дрън.дрън. „лични“ нарушения? Ти откъде се появи?