Главният прокурор Иван Гешев призова Висшият съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество двете предложения за предсрочното си освобождаването, за да защити честта и достойнството си.

В писмо до ВСС (пълния му текст виж тук) Иван Гешев определя искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова като юридически несъстоятелно, с множество недостатъци и политически аргументи.

При все това той призовава ВСС да разгледа по същество както предложението на Йорданова, така и това на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов (виж повече тук).

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите.

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, следовател и съдебен служител, ежедневно полагащ труд в ръководената от мен институция, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт“, казва Гешев.

Той поставя под съмнение годността на предложението на Надежда Йорданова. И твърди, че то показва дълбоко непознаване на Конституцията и законите, защото не съдържало дори и минимално необходимите реквизити, за да постави началото на каквото и да било производство за реализиране на какъвто и да било вид юридическа отговорност.

„От общата теория на правото е известно, че юридическата отговорност притежава определени правни характеристики и тя винаги произтича от правонарушения. Всяко нарушение е единство от две части: юридическа страна (законовата разпоредба, която се твърди, че е нарушена или правната квалификация на извършеното) и фактическа страна (релевантните факти, обуславящи приложимостта на конкретния състав на нарушението). В предложението основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор не са формулирани конкретно и от описаните обстоятелства не са изведени конкретни състави на извършени нарушения. Изложени са общи твърдения въз основа на субективен прочит на етични правила, актове на главния прокурор, медийни публикации, изявления и съобщения на ПРБ, които в по-голямата си част са относими към други лица или други правомощия, но не и към главния прокурор и неговата компетентност. Те представляват свободна интерпретация на професионалните и нравствени качества на главния прокурор, което разкрива стремеж за постигане на политически ефект чрез привидно използване на правни средства“, пише Иван Гешев.

На 2 март министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор. В него тя посочва девет нови обстоятелства, които сочат за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“ и обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност.

Изброените случаи са за полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото срещу Евгения и Николай Баневи, случаите „Осемте джуджета“, „Жоси“, „Гебрев“, за системата за случайно разпределение на делата, подигравателно отношение към неправителствени организации, както и за утвърждаването от Гешев на указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство“ (повече за фактите и мотивите в предложението на Йорданова виж тук).

Надежда Йорданова свика за утре заседание на Висшия съдебен съвет, на което да се разгледа предложението ѝ.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позор, оставка, затвор!
Позор, оставка, затвор!
09 март 2022 23:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
09 март 2022 23:04
Гост

Според мен, на хилещата се министърка, нарочно й е написано нескопосано искане, за да се отхвърли от ВСС, защото друго няма какво да решат по внесеният пасквил и от там да се атакува ВСС, неговата структура като състав и постоянно деъстващ орган. Русата действа по путински, за да изгори въшка, ще запали къщата.

Петя Славова
Петя Славова
09 март 2022 23:15
Гост

ГешеФТ, лягай да спиш! Стига си писал щуротии! Разбери – ти си история, престъпник отхвърлен от юридическото съсловие!

Giule
Giule
09 март 2022 21:09
Гост

Тая министърка много ми падна в очите, даваше голяма заявка че знае какво да прави в това министерство, а освен да преименува съдиите по вписванията друго не е направила. Още не е свързала регистрите. Нищо не направи и по електронното заповедно производство. Нищо няма и за електронните дела. Щеше и за съдебна карта да дава хабер и там нищо. От професора още Наказателния кодекс щяха да „оправят“ за корупция, злоупотреба със служебно положение и длъжностните престъпления и там нищо. Чакаме да оправят и наказателния процес, че СЕС оряза всякакви международни способи за разследване, няма еза, няма претърсване няма нищо. Въобще… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 март 2022 20:37
Гост

Като от ЕС кажат че спират парите за възстановяване, понеже статута на Гл.П-р не отговаря на принципа за правовата държава, за 24. часа, гос’ин Гешев ще бъде изритан от ВСС, понеже МС ще резне парите на съдебната система 3 пъти

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 5:50
Гост

И като се събуди какво да видиш – и двата пръста в контакта!

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 19:40
Гост

Този състав на ВСС ще разгледа изключително подробното искане на лелята и ще я отсвири защото той избра г-н Гешев, а следващият вече няма да има какво да разглежда, защото ще има произнасяне вече 🙂 г-н Главният прокурор едва ли ще направи някоя от глупостите, описани в политическите пасквили отново ха ха ха Те така или иначе не са повод за нищо, освен за политически атака и то зле направени. Пълно мазно излагане на госпожата и тези зад нея.

Адвокат САК
Адвокат САК
09 март 2022 18:11
Гост

Брей, върнал се до ОТП и юридическата отговорност…

Георги
Георги
09 март 2022 17:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:55
Гост

Най- готино от всичко е друго- Гешев ще изкара пълен мандат. Колкото повече време минава и виждам колко елементарни, неуки и неспособни са смешниците на власт, толкова повече се убеждавам, че Гешев ще си изкара мандата. Който си мисли, че няма да стане, да си прочете законите. Кой ще го смени? Разчитат на новия ВСС, но първо с оглед парламентарната конфигурация не съм сигурен, че нов ВСС ще има и второ- кой ви гарантира, че и да има новите ще го махнат. Не е толкова проста работа. Ама секретарката на Христо Иванов е елементарно момиче и не ги разбира тия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:56
Гост

Това може да е готино за мафиотите, над които Гешев е опънал чадър. За всички юристи и 95% от обикновените граждани изобщо не е готино.

Юрист
Юрист
09 март 2022 17:25
Гост

Нека бъда от останалите 5% обикновени граждани тогава.

Каскетна пародия
Каскетна пародия
09 март 2022 16:49
Гост

Ха-ха-ха! След решението на КС смени плочата. Като му влезе в сила присъдата, сигурно ще има „Бай Ставри, отвори ми сам да вляза, защото никой не може да ме вкара в затвора, но аз имам чест и достойнство!“

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 17:24
Гост

Каква присъда, бе? Четете ги тия закони!

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:43
Гост

Той, че няма чест и достойнство, няма, но и от министърката безспорно нищо не става.

Каскетна пародия
Каскетна пародия
09 март 2022 16:50
Гост

Министърката при издънка ще бъде сменена или сама ще си подаде оставката, докато този нагло престъпен индивид трябваше вече около 726 пъти сам да си е подал оставката, ако имаше достойнство.

Албена
Албена
09 март 2022 16:37
Гост

Повярва си. И той и ГЕРБ. Защото се коментира слабото управление, като новите управляващи наистина или са млади и неопитни в политиката и вземането на решения, още повече във време на пандемия и военен конфликт в Европа, който засега ни засяга косвено или просто лъжат и те. Обаче ГЕРБ и Гешев не са в позицията да са коректив, като знаем те какви мизерии правиха и Гешев още прави. Но си повярваха. А и се надяват да се върнат скоро на власт ГЕРБ-СДС, защото и подкрепата към Радев и ПП ПП спадна заради про Европейската позиция, която заеха спрямо Русия и… Покажи целия коментар »

Гаскорски
Гаскорски
09 март 2022 16:34
Гост

Да не се излага повече му препоръчвам с изказвания по медиите.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:51
Гост

Дали той се излага не знам, позицията му, която не знам дали е писана от него, е безупречно издържана. Но че секретарката на Христо Иванов, дето го играе министър, определено се излага. Липсата на юридическа компетентност при нея отдавна лъсна. Но не ме учудва. Като виждам и слушам ежедневните оливания на Киро простото, каво да чакам от министрите му

Васколски
Васколски
09 март 2022 16:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Оскар
Оскар
09 март 2022 16:33
Гост

Че има шанс ВСС да не разгледа по същество ли? И таз добра. Цензура му се вика на това.

Оперета, а?!
Оперета, а?!
09 март 2022 16:33
Гост

Като няма вариант да го крият, както досега, се започва с елементарна постановка на „Селска чест“ на Маскани, но в изпълнение на ВСС маскари и селски турист с каскет!

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:47
Гост

Абе селски турист може да е, но със сигурност е по-добре в материята от тези, които искат да го махнат, особено министърката. С тази ДБ пропаганда в юридически сайт не вървите в правилната посока.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:54
Гост

Каква ДБ пропаганда?! И на студентите по право им е ясно, че от Гешев повече от селски милиционер не става, камо ли редови юрист, камо ли прокурор, камо ли главен прокурор!

Рапско
Рапско
09 март 2022 16:31
Гост

Колко са незначителни тези боричкания за власт на фона на война и непрекъснатото напрежение, което идва от електроцентралите в Украйна.

Наливко
Наливко
09 март 2022 16:31
Гост

Някой е на диагноза предозирал ми се струвал

Божидар
Божидар
09 март 2022 16:30
Гост

Гешев, каква чест искаш да запазиш? Чест се пази ако си мъж на място и правиш разследвания, както срещу Борисов и Пеевски, така и срещу хората на президента. А не избирателно.

Беноа
Беноа
09 март 2022 16:30
Гост

Мисля, че тази песен е изпята

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:29
Гост

Честта си може да защити само в собствените си очи и в тези на семейството си.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 16:29
Гост

Как, като знае, че няма да го махнат от ВСС ли? Така ли ще защити честта си? С нагласен резултат.