С 10% се вдигат заплатите и парите за ранг в съдебната система от 1 януари 2022 г. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС).

С днешната актуализация възнагражденията на магистратите на върховно ниво от 5465 лв. стават 6012 лв., на апелативно – от 4522 лв. нарастват до 4974 лв., магистратите от СГС, АССГ, спецсъдиите и прокурорите от столицата вече ще получават 4448 лв. вместо 4044 лв.

Възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това ниво вече са 4112 лв. (до днес бяха 3738 лв.). Магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура ще получават 3612 лв., вместо 3284 лв., а колегите им от районните съдилища и прокуратури в страната – 3244 лв., вместо сегашните 2949 лв.

С ръста на парите за ранг с 10% магистратите с ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ ще получават 310 лв., с ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 430 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 490 лв.

Заплатите на служителите също се увеличават с 10 на сто.

По повод днешната актуализация Даниела Марчева представи разработените съвместно в Българския институт на правни инициативи (БИПИ) три модела за формиране на заплатите на магистратите (какви са те виж тук). Марчева предложи тези варианти да бъдат изпратени на работната група към ВСС, сформирана през февруари 2020 г., която трябваше да представи на Пленума начин на формиране на заплатите на магистратите така, че да се намали ножицата между най-ниското и най-високото ниво в системата.

„Тези модели нямат за цел да замразят заплатите на магистратите от върховните нива, нито да прекрояват бюджета на съдебната власт. Можем да предложим промяна на подхода в оценката на труда на магистратите“, каза Марчева. Тя добави, че намаляването на разликата между нивата ще коства не повече от 8-9 млн. лева.

Според нея трябва да се постави въпросът и за премахване на ограничението до 40% за допълнителните възнаграждения за прослужено време в чл. 219 от ЗСВ. Разпоредбата гласи: „На съдиите, прокурорите и следователите върху основното месечно възнаграждение се изплаща допълнително възнаграждение за продължителна работа като съдия, прокурор и следовател в размер 2 на сто за всяка година трудов стаж, но не повече от 40 на сто“.

Марчева заяви, че това „дискриминационно ограничение“ трябва да отпадне, а бюджетът може да се оптимизира, за да се покрият разходите за прослужено време.

Тя постави и друг въпрос, който според нея е добре да бъде обсъден – магистратите, които се освобождават от системата поради навършване на 65 години, да получават пенсия, която да е в размер между 50-70% от възнаграждението си, при положение че не са станали адвокати. Такава била практиката в Румъния.

Даниела Марчева обясни, че при зает щат от 4140 магистрати, средно на година се пенсионират 67 съдии, прокурори и следователи, което също е пренебрежимо малка бройка, че да създаде проблеми на осигурителната система.

„Необходим е цялостен и единен подход за оценка на труда на магистратите и да се държи сметка и на принципа на несъвместимост, който няма аналог в другите сфери. Магистратите са ограничени през целия си трудов стаж да получават други доходи, освен хонорари за лекции. Голяма част от тях не могат да стигнат до върховните нива, дори и до окръжно ниво. Някои от колегите остават цял живот районни съдии, а в момента единственият начин да им се увеличат заплатите е да бъдат повишени в длъжност. При тези ограничения и обективната невъзможност да бъдат повишени, те престават да получават адекватно заплащане“, каза Марчева. Тя допълни, че най-съществената антикорупционна мярка е доброто възнаграждение.

Атанаска Дишева я подкрепи като допълни, че при предстоящите промени в Закона за съдебната власт, може да се определят прагове за заплатите на магистратите от съответните нива. Примерът, който тя даде, е в ЗСВ да бъде регламентирано процентното съотношение на възнагражденията на отделните нивата в съдебната система – т.е. в проценти да се посочи каква е разликата в заплатите на младшите съдии спрямо районните, на районните с окръжните и т.н.

„Така, при всяко следващо увеличение това съотношение ще се запазва и ножицата ще престане да се увеличава“, каза Дишева. По думите ѝ по този начин ще се отговори на редица препоръки на европейски организации, според които едно от изискванията за независимост на съдиите е законоустановеност на възнагражденията им.

Тя също подкрепи премахването на ограничението в заплащането на прослуженото време и посочи, че ако това се случи, може да отпадне възнаграждението за рангове. Така част от средствата за стаж ще бъдат компенсирани, каза Дишева.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също подкрепи отпадането на 40-те процента, но не се съгласи в закона да залегне процентното съотношение на заплатите на магистратите от различните нива. По думите му „по-голямо ограничение на независимостта няма, като се предостави на друга власт“ да регламентира възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите.

„По Конституцията съдебната власт е независима и има самостоятелен бюджет. Израз на това е и разпоредбата в ЗСВ, в която е фиксиран начинът на определяне на заплатите на най-ниското и най-високото ниво. Ще видите, че със Закона за държавния бюджет ще вземат да се определят заплатите. Това няма да е независимост и сигурност“, каза Магдалинчев.

„Идеята не е в Закона за държавния бюджет да се определят възнагражденията, а в чл. 218, ал. 3 от ЗСВ да се посочи процентната разлика на заплатите на различните нива“, отвърна Дишева.

След този дебат, ВСС реши да изпрати разработените модели на работната група, която да ги обсъди.

82
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
24 юни 2022 21:03
Гост

Тези заплати са добри, ако получаващият е сам без семейство. Вижте храната(минимум 10лв на хранене), горивото (няма какво да коментирам), дрехи, болести, ремонти. Ама не може да плащате смешни пари и храната и горивото да поскъпва бе. Защо искат толкова пари, постояно навсякъде искат много пари. Тези не стигат, а на другите хора, хах божке да ядът от била храната за клошари и да повръщат, браво много сте умни. Не стигат бе, малко са!

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
02 април 2022 20:35
Гост

И с 30% да бяха увеличили, пак никой колега не ги има за живи тия във ВСС. Имаха шансове да изкупят греховете си, но сега ще се върнат опозорени обратно в съдебната система, на нивото от което са тръгнали, защото бонуси ще видят през крив макарон! Всички сериозни колеги ненавиждаме позорното поведение на мнозинството членове на ВСС. Безпардонно защитаване на един некачествен главен прокурор, безпардонно погазване на правото през целия мандат, извършено чрез извратено тълкуване на нормите. За тая кал във ВСС никой колега не би си обърнал и главата.

Анонимен
Анонимен
03 април 2022 14:01
Гост

По- кротко, бре! Някои няма да се върнат и хич не ги интересува мнението ти! За бонусите същото! Осланяй се Надето и Малкия Маджо! Там ти е спасението!

Въй
Въй
02 април 2022 11:17
Гост

Докато един професор по право се бъхти цял живот в научна и преподавателска работа – малък доктор, голям доктор, хабилитация, научни статии, специализации в чужбина, чужди езици и т. н. получава смешните 1000 лв. Ужас!

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
02 април 2022 20:31
Гост

И после все някой го покани за помощ за проект на закон, пък нито го вземе предвид, нито му плати.

Становище
Становище
02 април 2022 21:00
Гост

Айде стига с тази демагогия, 1000 лева получавал професор!!! Защо пишете глупости?!
И понеже типично по български гледате в паничката на ближния, кво да ви кажа, еми да е станал магистрат професора тогава!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 20:34
Гост

Дамм, по 1000 лв от всеки от четирите университета, в които преподава, в три от които минава веднъж годишно

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 8:51
Гост

За труда и отговорността, която носи един съдебен служител 10 % са нищо. Съвсем скоро няма да има кой да работи за тези заплати. За длъжността “ съдебен секретар“ се изискват специфични умения, а вече няма такава специалност в училищата. Не може да се предлага 800 лв заплата и да се очаква, че ще има кадри. Работата е отговорна, изключително натоварваща психически и физически, а възнагражденията смешни. Недостигът на кадри вече се усеща все повече и когато говорим за прекалено натоварване на служителите, несъвместимо със заплащането, е ясно до какви резултати ще доведе това. ВСС да се замисли. Не може… Покажи целия коментар »

Никой
Никой
06 април 2022 15:55
Гост

Това ,което прочетох ме втрещи.Защо си придаваш важности “секретар” та и с по-висока заплата от деловодител?Работата на деловодителя е мноооого повече от наща….много моля да слезне на земята тук е по – хубаво

Съдебен мидъл фингър
Съдебен мидъл фингър
02 април 2022 6:24
Гост

20 заплати при напускане-къде го има това ,например в частния сектор? Нали правилата уж са еднакви? Нали привилегиите са забранени? Освен ,ако не покажете томографско изследване,че магистратите са с 20 стомаха, такова плащане е извращение и мидъл фингър към другите професии. А да-при частника-при некомепетентност следва уволнение. В СС(съдебна система), прие нековпететност следва увеличение на заплатата. Пример-съдебен състав , и то от САС написа,че договорът за наем учредявал право на ползване. Тази потресанаща некомпететност беше наградена с: -заплати от 6000 лв -пари за дрехи -неплащане на осигуровки -инсталиране на низходящите в системата. Извод: незнанието не води до никакви последици. Всъщност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2022 19:49
Гост

Пак са те изтървали….

Лена Гуглена
Лена Гуглена
01 април 2022 15:30
Гост

Заплатата в съд.власт се формира като процент от среднобюджетната. За съжаление с тези 10% увеличение пак не отговарят. Но все пак е криза и ПППП много обичат Прокуратурата…А след нея и Съда! А и никой ни е над закона!

фактите
фактите
02 април 2022 6:14
Гост

А би трябвало да е процент от заплатата на доцент или професор в БАН. Никъде по света съдия не получава повече от учен, още по-малко получава 4-5 пъти повече. Асистент в БАН е на МРЗ, отскоро с 710 лв. Половината асистенти са вече на половин трудов договор-с цел пестене от заплата-тоест получават чисто, след облагане около 290 лв заплата. Доцент-преко сили е с 1000 лв, чисти 800. Професор от БАН-с 1400 лв, чисти около 1180 лв. Пари за дрехи-няма. Пари за ЧНГ-няма, осигуровките сам си ги плаща. Щом професор е с чисти 1180 лв-съдия от ВКС не трябва да получава… Покажи целия коментар »

Становище
Становище
02 април 2022 21:07
Гост

А ако професорът е от „пъпа на София“, колко трябва да получава🤣

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 14:56
Гост

И какво сега, понеже имаме собствени канцеларии не трябва да ни се увеличават заплатите. Чуваш ли се? Сериозно ли това са ти аргументите? А колко свобода има ти да работиш каквото си искаш, колко има един магистрат. Има ли сме собствени канцеларии. А на улицата ли да работим? А коментарите, че съдиите не били учили са смешни. От тяхната си гледна точка могат да кажат същото за теб. Хайде стига простотии. В тази ненормална инфлация трябва да се мисли как да се повишават доходите на всички работещи хора, а не да се умува защо били увеличени заплатите в съдебната система.… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
01 април 2022 11:15
Гост

Работят, трябват пари, но от друга страна – имат собствени канцеларии, адвокатите си плащаме сами, а юрисконсултите ползват работни помещения. В съда ползват секретари, тоест половината работа я пише някой друг, а той има нелека задача, призовки, съобщения едно-друго, удостоверения. Същевременно лично аз нямам доверие в съда, не са учили явно и не говорим на един език, както и да е, изпитваме затруднение адвокатите да се обясним, особено в София са толкова многобройни съдиите, че докато свикнеш на един, той се преместил. Дано да отиват правилно парите за заплати, но надали – за няколко години имат производителност, но е недостатъчно,… Покажи целия коментар »

Стар човек
Стар човек
01 април 2022 9:47
Гост

Ох, майко от село, тука някои споменаха, че юристите отпреди 89-та година са били ненадминати и обучението също. Ами аз съм завършил 84-та година ЮФ при Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. Имаше и много добри, имаше и пропаднали преподаватели. Няма да забравя как последната година по Данъчно право ни бяха спуснали някакъв професор от СССР, проф. Гарабедян, не му помня първото име. Че и двата потока бяхме при него в 272 зала, този човек ту на руски говореше, ту на български – развален български, една неграмотна смесявица, нищо не разбрахме от лекциите му, а и не идваха много колеги. По… Покажи целия коментар »

Асен Катерицата
Асен Катерицата
01 април 2022 15:33
Гост

Веднага се сещам за блестящия Рашкоффф! Спазва закона, но само в своя полза и когато има келепир! Да живей праворазаващата му щерка и бившата му съпруга, която заверява/нотариално удостоверява всичко наред! Фала на таквиз ора!

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 18:02
Гост
Кирето
Кирето
01 април 2022 15:36
Гост

Кога излезе от психиатрията този? Чудесен пример за несъвършената процедура за настаняванепо Закона за здравето!

Доц.
Доц.
31 март 2022 15:29
Гост

Законотворците да вземат да създадат един Граждански кодекс. Представете си каква жалка правна система сме. Имаме един смешен и хаотичен ЗЗД – който е писан на коляно от комунистическия юрист, защото след 44-та година един закон приет от Пленума….забранява всички царски закони отпреди 44-та година и както се вика на коляно пишат временни закони, които първоначално да действа – ЗЗД, Закон за лицата и семейството, закон за собствеността, това са хаотични временни закони, които марксистките юристи създали временно, с цел започване проект за създаване на Граждански кодекс, който и до днес обаче НИКАКЪВ ГО НЯМА. Можем да се похвалим само… Покажи целия коментар »

Vanilla ice
Vanilla ice
31 март 2022 15:48
Гост

ЗЗД не е писан от комунисти и в голяма степен повтаря фенския Граждански кодекс и не отговаря на истината твърдението, че бил смешен и хаотичен. По-голявма глупост не съм чувала.
Няма по-съвършен закон от ЗЗД и това се вижда от факта, че това е закона с най-малко изменения и допълнения за десетките години откакто е приет.

Доц.
Доц.
31 март 2022 15:52
Гост

Ти говориш глупости, неадекватнице! Щом преди 89-та година страховитата и могъща фигура в българската марксистка правна мисъл – Акад. Ярослав Радев… го анатемоса и призна само НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС за изящен труд на българската правна мисъл, няма какво да говорим!

The Gray man
The Gray man
31 март 2022 16:08
Гост

Те нашите са мързеливи, за жалост! Един ксерокопиран ЗЗД ползваме, който БКП размести де, защото остро противоречеше в старата си форма на на Маркс-Ленинските разбирания. Скоро няма да видим Гражд. кодекс

Лгбти
Лгбти
31 март 2022 21:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
фифи
фифи
31 март 2022 16:12
Гост

Ужас, какво безкнижие, каква профанщина, какви глупотевини! Иван Апостолов – един от авторите на ЗЗД, е един от най-големите авторитети в цивилистиката, да не кажа и най-големият. Ама „Доц“ откъде ще го е чувал. Долу ръцете от ЗЗД, че комай остана един от малкото несъсипани закони от съвременната правна мисъл

Юрист-комунист
Юрист-комунист
31 март 2022 18:48
Гост

Но затова пък скъпият ви бездарен „професор“ Иван Апостолов е заклеймен от БКП, изхвърлен от Университета заради фашистки настроения, именно защото бездарните му трудове са изпълнени с фашизъм, който противоречи на съветската правна мисъл, която е Номер 1 в Световен мащаб, пратен в десета глуха, забранени трудове, забравено име. Никой не се сеща за него. И до ден днешен в ЮФ не го долюбват.

Доц.
Доц.
31 март 2022 19:00
Гост

Леле, какви многознайковци тръгнали да ме поучават, мен, който от над 30 години се занимава с право. Най-голямото име в българската цивилистика…си остава акад. Любен Василев.

Становище
Становище
31 март 2022 21:22
Гост

„Доци“, добре де, добре, никой не казва нищо против Акад. Василев, ма ти що тъй плюйш ЗЗД-то, не си прав! Пеналист ли си, къв си не тЪ знам, но явно не разбираш от уредбата на ЗЗД!
А за професорите Йосиф Фаденхехт, Константин Кацаров, Любен Диков, Нисим Меворах и пр., чувал ли си😂

Доц.
Доц.
31 март 2022 21:36
Гост

Рядко отговарям на по-малозначителни хора от моята личност, но ще отговоря на примитивния Ви въпрос: Да, чувал съм! Но не съм вещ по гражданскоправните въпроси. Коментарите от години насам за ЗЗД- са негативни. Този закон вече се изхабява, плачем за Граждански кодекс.

Становище
Становище
31 март 2022 21:57
Гост

🤣🤣🤣Именно и сам си го казваш дори, хем не си цивилист, хем типично по български, т.е. примитивно😂 се изказваш по теми, по които не си компетентен!!! ДОЦ. бил 😂, ми смешно е, още повече като се сетя и за Пепито Илиев, от „пъпа на София“. Един от друг преписвате само, а тя топлата вода в правото отдавна е открита😂😂😂

коко
коко
31 март 2022 19:01
Гост

Олеле, я какъв путински трол изпълзя. Професор Апостолов е точно толкова фашист, колкото и въображаемите фашисти в Украйна, която путлер е решил да „денацифицира“. Никой не е достигнал класата на този ерудит и няма изгледи да я постигне. Профанизирането е на мода и се случва дори и в ЮФ на СУ, за жалост. За останалите ЮФ дори няма смисъл да говоря. От спазване на „правата партийна линия“ в правото стигнахме до законите на пещерните хора.
Идиот до идиота мила моя майнольо.

Вики
Вики
31 март 2022 19:15
Гост

Разликите между Академик Любен Василев и Професор Иван Апостолов са няколко: 1. Акад. Василев е твърд застъпник на партийната линия, с една дума – слуга на БКП и трудовете му са обвързани с обслужване на идеологизма на партията, докато проф. Иван Апостолов излиза извън границите на простотата, на партийната догма, особено в неговите облигационноправни трудове, и това го прави НЕДОЛЮБВАН от БКП. 2. Акад. Василев е застъпник на съветската номенклатура, а проф. Иван Апостолов не е знаел руски език, но е владеел немски , френски и италиански език, успявал е да отиде далеч, т. е. – не обикновената специализация на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 20:06
Гост

Удивително!!! Поклон пред този велик юрист! Не знам как е сега, но навремето – трябва да е било 1993-1994г, когато проф. Конов ни четеше лекции и ни водеше упражнения / беше още асистент тогава/ ни препоръчваше да четем трудовете на проф. Апостолов. Не бяха преиздавани и в библиотеката си правехме копия. Сега съм съдия и продължавам да ги чета. Препоръчвам на всички колеги и най-вече на младите да четат проф. Апостолов, за да се докоснат до тези дълбочини на правната мисъл, до каквито партийно боядисаните празници няма как да стигнат!

Колега...
Колега...
31 март 2022 20:54
Гост

Не мога да повярвам какви колеги юристи има сред нас! Партийнолюбци и да не казвам по-брутална дума! Да петните името на един от най-големите колоси, ери в Българската, та даже и в Международната цивилистика. Проф. Иван Апостолов никога НЕ е бил партиец, нито е бил фашист, той е бил един сърдечен човек, отзивчив и е помагал на всеки ,абсолютно на всеки, а за студентите направо се е раздавал, бил им е като баща, докато партийните преподаватели гледали на студентите като на роби! И друго, проф. Апостолов е бил един от най-влиятелните адвокати по онова време, той е защитавал интересите на… Покажи целия коментар »

Кккккк
Кккккк
01 април 2022 7:52
Гост

И Законът за наследството. Стари, но златни.

Лгбти
Лгбти
31 март 2022 21:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Юрист от Добрич
Юрист от Добрич
31 март 2022 23:04
Гост

Не знаех, че законите от онова време, подобно на панелното строителство, са били временни – със срок на годност до достигане на утопията.

Кккккк
Кккккк
01 април 2022 7:51
Гост

Единствените ни свестни нормативни актове са правените по време на соц-а. Понеже са правени от юристи, учили и завършили ЮФ в СУ, преди специалност „Право“ да се превърне в раб-фак и да се „учи“ по селата.

Никос
Никос
01 април 2022 15:37
Гост

Точно това правителство и НС по добре да не законотворничат! Сума ти поразии сториха!

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 14:47
Гост

Посланик Ван Кестерен го каза директно – КОРУПЦИЯТА И ЛОШОТО ФУНГЦИОНИРАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕВА СА ЗАПЛАХА ЗА ШЕНГЕН. Посланик Уорлик каза,че в България има две съдебни системи-за бедни и за богати. Да се бориш с престъпността* в съдебната система, като я замеряш с пачки с пари е все едно куче да плашиш с наденица-не се постига търсения ефект. Увеличението на заплатите в съдебната система е висша форма на цинизъм. 15 000 инсталирани в тази система спират развитието на държава от 6 млн население. Единствения отговор на държавата трябва да не е пачки с пари, а пълно закриване на съдебната система-по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:00
Гост

Ето медиен видеозапис от метежа от 3 и 4 ноември 2015, за който прокуратурата не реагира. https://www.actualno.com/society/pazesht-reda-protestirasht-kym-grajdanin-begaj-be-kloshar-tam-pri-bojko-da-mu-news_505470.html#/?playlistId=0&videoId=0

На Орлов мост, милиционер, на когото ясно се вижда лицето от записа крещи на баща с дете:

„Бегай бе, клошар – там при Бойко, да му лапаш ку-а, да ти е*а май***а проста“

(Не става ясно за кой Бойко говори милиционерът-има хиляди граждани с това име)

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:07
Гост

А ето пример-СЪД казва,че прокуратурата може, и реално е използвана за извършване на рекет и изнудване. И нищо не се е променило от 2007. През 2007 рекетьорите искат някакви си 20 000 лв такса рекет-според статията, а днес рекетьори от прокуратура -вижте сами по осемте джуджета колко е нараснала таксата за законен подкуп. НЕИЗВЪРШВАНЕТО НА МАСОВИ АРЕСТИ НА ПРОКУРОРИ ПРЕЗ 2007, СЛЕД ДОКАЗАНИЯ РЕКЕТЬОРСКИ СЛУЧАЙ(единствения арестуван и пратен на съд е вероятно върха на айсберга) , създаде усещането за безнаказаност днес. И това усещане не е безпочвено-напълно безнаказани са. Виждате-30 месеца минаха от разкритията по осемтте джуджета и няма последици.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 13:55
Гост

И трите варианта предложени от БИПИ са добри. Щом вече са изпратени на работната група, да се внесе някое от тях в пленума и да се гласува. Щом няма и да струва скъпо, какъв е проблема. Заслужаваме достойно възнаграждение и този въпрос трябва да се реши

Бай Ганьо
Бай Ганьо
31 март 2022 13:36
Гост

и аз имам предложение- МС да не им увеличава нищо, и тези са много

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 13:31
Гост

Ей, много са гладни тея магистрати…

Георги Ат.
Георги Ат.
31 март 2022 13:29
Гост

Поздрав за прокурорската колегия с песента „за какво са ни всички тези пари, щом приятели нямаме вече“ 😀

Митрополит Иларион Макариополски
Митрополит Иларион Макариополски
31 март 2022 13:32
Гост

Ще бъдеш анатемосан за думите си!

Георги Ат.
Георги Ат.
31 март 2022 14:21
Гост

Само да не ми повдигнат обвинение, иначе другото няма проблем 🙂

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
31 март 2022 12:41
Гост

Позор, хрантутници.

Младши прокурор
Младши прокурор
31 март 2022 12:40
Гост

Супер! Много работа имаме….особено на районно ниво! Заслужаваме си увеличението! Сутрин от 8:30 до 17:00, та и дежурства! Престъпността не спи!

Зайо Байо
Зайо Байо
31 март 2022 12:57
Гост

85% nациенти-жалбари и 15% сигнали със стойност, или при вас е по-различно съотношението?

LSSAH
LSSAH
31 март 2022 12:23
Гост

Да им приседнат дано.

Димо
Димо
31 март 2022 13:27
Гост

Заслужили са си ги хората.

LSSAH
LSSAH
31 март 2022 17:38
Гост

Следователите? Военните магистрати? Административните съдии (изключая 2-3 съдилища)? Това, че в 3-4 града са претоварени и в още 2-3 има достатъчно работа, не значи поне едно 70% не приключват на обед, за да си плевят градинките (лично наблюдение). Иначе им отдавам чест, че са отделили от натоварения си график, за да нацвъкат минуси в интернет сайт. Трябва малко да се развличаме от всички тези тежки дела с фактическа и правна сложност.

само минавам
само минавам
31 март 2022 12:20
Гост

А защо не 20% или направо 30%, та да не се налага актуализация летоска.

666
666
31 март 2022 14:30
Гост

ОТИ ДА ВИ БОДЕМ В ОЧИТЕ ПРЕЗ ТРИ МЕСЕЦА….И ЗИМЪСКА ЩЕ НИ АКТУАЛИЗИРАТ

За протокола:
За протокола:
31 март 2022 12:05
Гост

Бюджетът на „производителната“ съдебна власт достигна 1 млрд., срещу които имаме все по-бавно и все по-никакво правораздаване, но за сметка на това щатът и заплатките растата право пропорционално на „качеството на управлението и контрола в лицето на ВСС и ИВСС“. И не само. Бюрокрация и непотизъм в съчетание със сиромахомилство към останалите и не богопомазани да са в „системата“.

Това е. Друго няма. Или е от Лукавия.

Скромник
Скромник
31 март 2022 13:04
Гост

В основата на все по-бавното и все по-никаквото правосъдие стоят законодателните изцепки, прокарани през последните 25 години от болни мозъци и комплексари.

Отговор на въпроса
Отговор на въпроса
31 март 2022 12:04
Гост

Хайде, колегата с частниците, университетските заплати, парите за дрехи и обезщетенията, лустрацията и пр… Къде си???

666
666
31 март 2022 14:32
Гост

ще кацне. Сигурно търси размера на възнагражденията и смята увеличението. Ама да не забрави и парите за дрехи.

Синодални старци
Синодални старци
31 март 2022 12:02
Гост

Скубането на брадите във ВСС не струва пари, нали?

ЕклесиастЪт
ЕклесиастЪт
31 март 2022 11:57
Гост

Единственото което ги вълнува и може да ги извади от летаргията. За правосъдие всякакво … просто забравете.

Асистент по данъчно право и бъдещ "АКАДЕМИК"
Асистент по данъчно право и бъдещ "АКАДЕМИК"
31 март 2022 11:51
Гост

Не успях да стана магистрат, пък и не искам….работя за 1000 лв. в унито, но пък громя всеки на научния фронт в полето на финансовоправната наука. Каквото аз кажа…това ще се публикува и пише. Който не желае да следва догмата, ще бъде изритан от катедрата.

666
666
31 март 2022 14:34
Гост

Човек, на теб ти трябват хапчета. Редовно. Бог да пази унито, студентите и твоите колеги.

Становище
Становище
31 март 2022 23:37
Гост

Болат ги главетата яко, един бъдещ „Академик“, друг „Доц.“ има един нередовен тук коментатор😆
Академик иска да става, па с един келяф конкурс за магистрати немой да сЪ спраЙ, нали много знае уж🤣🤣🤣

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
31 март 2022 11:46
Гост

Те им взеха по 120 хилки да ги дадат на Ристе, който цоца от 4 комисии по 2 к и отделно заплата за 10 к на месец (или същия тоя бонус за 1 година). Тия поне са с юридически стаж от 40 години и работят, докато им мятат камъни по прозорците. Ристе Бойкикиев няма един ден стаж, като адвокат, а Комисията му за конституционни промени първо е безсмислена в зародиш (защото нямат мнозинство) и второ няма и едно заседание…пък и оттам цоца. Единственото нормално поведение е да си вдигнат заплатите, като се върнат в системата. Най-малкото корупция се намалява с… Покажи целия коментар »

Чикура
Чикура
31 март 2022 11:45
Гост

Ще си задържа мнението за мен си, защото тук четат юристи и ще се фрустрират ако кажа какво мисля за ВСС. Да им се радват.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 11:48
Гост

Що бе? кажи си го. Все едно пък нас ни интересува келявото ти мнение

Бисер
Бисер
31 март 2022 13:30
Гост

То е ясно какво мислят повечето хора за този ВСС.

Пеликан
Пеликан
31 март 2022 11:44
Гост

Е и там са едни папагали.

Това е призив
Това е призив
31 март 2022 11:44
Гост

Моля, знам, че в сайта списват професионалисти по право. Може ли да разясните на читателите и на широката онбщественост какво точно се случва с БФС, решенията на Съда, липсата на вписвания в Търговския регистър на Изпълкоми и на президент на БФС. Защото е станала някаква страшна каша и масовият фен не разбира. Няма и кой да му обясни, защото и спортния журналист толкова разбира. Вчера Костадинов бил писал писмо до съда. Костадинов е неграмотен. Кажете какво може да е това писмо, какво значи и т.н.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
01 април 2022 11:08
Гост

Спор между две претендиращи да се впишат и се спира решението за вписване, докато се изясни дали е валидно, едва след това се вписва.

Radosvet
Radosvet
31 март 2022 11:42
Гост

Информативна статия. Редно е да я има. Но определено не е от злободневните теми свързани с ВСС и Гешев.

Мишев
Мишев
31 март 2022 11:39
Гост

Не ме занимавайте с това ВСС. Бита карта са.

re:
re:
31 март 2022 12:01
Гост

А колко струва олиото и хляба занимава ли те? Или си на фотосинтеза? Скоро ще ти пуснем газта евтинко. Да се топлиш за цел живот!

Филип
Филип
31 март 2022 13:32
Гост

Рано им е още.

давай
давай
31 март 2022 11:38
Гост

Нека хейта започне сега?

Ангелов
Ангелов
31 март 2022 11:40
Гост

Това въпрос ли е? Извинете, не се разбира.

DeniloV
DeniloV
31 март 2022 11:40
Гост

Ма много сте ми интересни такива. Кой хейт да започне? Смятате, че се хейти ВСС незаслужено ли? Смятате, че си върши работата качествено и няма пропуски ли? Обосновете се моля.

Ставрев
Ставрев
31 март 2022 11:41
Гост

Не, когато няма за какво да им намираме кусури, няма кой да, както казвате вие „хейти“, макар критиката да не е хейт. Но в случая това решение не е от особено голямо значение за обществото.

Radosvet
Radosvet
31 март 2022 11:42
Гост

Винаги съм подкрепял да се вземат добри пари от кадърни и най-вече работещи хора. Критиките към ВСС са в друго направление.