Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокуратури. След като решението влезе в сила, кадровиците ще обмислят дали да стартират нова процедура.

Както е известно, Европейската прокуратура одобри четирима от излъчените от България десет кандидати за европейски прокурори.

Общо 31 магистрати участваха в процедурата. След четиридневни изслушвания, на 13 февруари т.г. Прокурорската колегия подкрепи десет от тях – обвинителите Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Венцислав Фердинандов, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин и Вероника Трифонова, следователите Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова, както и съдията Христо Крачунов.

Колегиумът на европейските прокурори обаче одобри само четирима – Шопова, Беличев, Калфин и Трифонова, а останалите бяха отхвърлени, защото не отговарят на изискванията най-общо за професионален опит.

По този повод в България е пристигнало писмо от ЕП, в което се настоява да бъде запълнена българската квота от 10 делегирани прокурори.

Днес Огнян Дамянов докладва писмото и обясни, че първото нещо, което трябва да направи Прокурорската колегия е да прекрати започналата миналата година процедура за подбор на европейски делегирани прокурори.

Той посочи, че няма как сега ПК на ВСС да запълни бройката до 10, защото нито един от останалите „под чертата“ кандидати не е бил подкрепен с необходимите 6 гласа „за“. „По правилата на Закона за съдебната власт нямаме магистрат, който да е получил 6 и повече гласа и не може да предложим други кандидати в така проведената процедура“, посочи Дамянов.

Затова по думите му на този етап единственият вариант е Прокурорската колегия да прекрати процедурата. „Едва, след като това решение, с което прекратяваме процедурата, влезе в сила, защото има възможност някой от колегите да го обжалва, ще обсъждаме дали да откриваме нова процедура и промяна на правилата, която за мен е наложителна“, каза Дамянов.

Стефан Петров обясни, че си е направил труда да разбере как стоят нещата с европейските делегирани прокурори в другите държави.

Най-лесно е да видим какво е положението в Румъния. Там от 15 бройки, които са предложени, са избрани шест. За останалите девет бройки в момента тече конкурс, подаването на документи е до 27 юни, след което ще преминат отново към подбор на останалите девет. Положението е същото като в България“, каза Петров.

Той сподели, че е останал впечатлен от изказването на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши при официалното откриване на работата на Европейската прокуратура вчера. „Шефката на Европейската прокуратура каза, че няма по-корумпирани страни от другите и по-чисти държави от другите. Всички сме на една основа и не трябва по политически причини, както ни атакуват „наши приятели“, да смятаме, че нашата държава е по-корумпирана от други държави в ЕС“, каза Стефан Петров.

Калина Чапкънова сподели мнението, че единственият законосъобразен изход от настоящата процедура е нейното прекратяване. „Едва след влизането в сила на нашето решение, да разсъждаваме как точно да постъпим. Ще се съобразим с искането на Европейската прокуратура и обективната необходимост, която съществува за излъчване на други кандидати. Но задължително трябва да помислим за промяна на правилата, защото колегите следователи и съдията не бяха одобрени именно поради разминаване на процедурните изисквания, които бяха допълнително въведени от ЕП след приключване на нашата процедура“, каза още тя.

Одисеята за подбор на европейските делегирани прокурори трябва да приключи“, така Евгени Иванов обяви, че също ще подкрепи предложението на Огнян Дамянов. Иванов добави, че има и много други неща, които може да каже за тази и, евентуално, за бъдеща процедура – за това трябва ли въобще да има такава, да се променят ли правилата, към кои магистрати да се отправи покана за участие, „за да няма други неразбирателства и някой да променя условията по вече започнала процедура“.

Така Прокурорската колегия единодушно прекрати процедурата, а за нова ще мисли на по-късен етап.

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:07
Гост

­­Г­о­р­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­м­­и­ч­­­е­­т­­а­ ­­в­­­и­­­ ­о­ч­­а­к­­­в­а­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?58437

Милен
Милен
03 юни 2021 13:09
Гост

Държавата с най-голям брой прокурори на глава от населението, не може да излъжи 10 читави кандидата за ЕП? Що за корупция я тресе тая държава, наистина!

ххх
ххх
03 юни 2021 13:05
Гост

Срам и позор! Не са в състояние да предложат няколко читави работещи прокурора за ЕП! Да си подават оставките! Не са за там.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 0:01
Гост

Тъпите гаведа не щат да излъчат читавите прокурори. Това е проблемът

Прокурор
Прокурор
02 юни 2021 19:39
Гост

Оставка на цялата ПК на ВСС начело с Гешев! Вие сте срам за прокуратурата!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 17:33
Гост

Види се краят на куклите на конци на мафия в съдебната състема в лицето на ВСС! То бива наглост и безочливост, бива, ама… Кьовеши в прав текст им казва, че иска още прокурори, а тях ги е страх да не би случайно да бъде пратен някой наистина независим прокурор, който не е „наш човек“, верен на омертата и Доган сарай.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:05
Гост

Пълна излагация. За кой ли път обаче.

Кирчева
Кирчева
02 юни 2021 14:45
Гост

Според мен се излагаме, като кифладжии. И само от това, че не можем да си запълним бройката, става ясно, че нямаме независима прокуратура и изобщо съдебна система.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 16:25
Гост

Абсолютно. Та от толкова много прокурори, не можем 10 да излъчим.

OND
OND
02 юни 2021 14:44
Гост

Дали на Гешев не му е нервно, че сега се появи тая Лаура и го занимава с глупости. Само ние май не сме си запълнили бройките

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 16:27
Гост

Както винаги сме първи от зад напред.

Джош
Джош
02 юни 2021 14:43
Гост

Според мен няма как да запълним бройките, защото нямаме адекватни прокурори

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:06
Гост

E, с този неадекватен шеф, какво да очакваме.

Пътешественик
Пътешественик
03 юни 2021 11:13
Гост

Имаме много добри прокурори. Ако познавате колегите, които не получиха и един глас в подкрепа, ще знаете, че сред тях има професионалисти с по два западни езика. Просто не са подходящите.

Милен
Милен
03 юни 2021 13:07
Гост

Май напоследък, тези, за които не гласуват във ВСС, са тези, които стават.
Да, наистина има професионалисти, необвързани с властта, с чужди езици и стаж в прокуратурата. Ама не им се дава даизплуват. Неудобни са. И заемат местата на нашите калини и калинки.

Nina
Nina
02 юни 2021 14:43
Гост

Тотална излагация сме, като народ.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:07
Гост

Народът не е виновен, че управляващите го излагат.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 14:43
Гост

За какво са и на Кьовеши българи? Те са вързани точно с тия, които ще разследват в тази комисия. Като се прибере делегирания прокурор у нас и няма да бъде привикан и почерпен една скъпа вечеря от някой мъстит „бизнесмен“ ли мислите?

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:09
Гост

Както правят политиците. А после се чудим защо сме на това дередже.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 14:40
Гост

Те там ще разследват големите злоупотреби с евро пари. Ами не знаят ли, че в България точно това се случва и трудно от тая яма наречена България, ще намериш независими прокурори, съдии, които да могат да работят в Европа и да се справят с проблемите със злоупотреби на пари в България

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:10
Гост

Точно така. Защото някои от тях са в кюпа.

Ananieva
Ananieva
02 юни 2021 14:39
Гост

Ей тъй като стане бе… да те натискат да запълниш бройките, а ти да знаеш, че нямаш качествени хора, които да пратиш, защото всички са свързани с управляващата клика и с мафията.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:11
Гост

Срам и резил. И ние се считаме за европейци.

Gerova
Gerova
02 юни 2021 14:38
Гост

Сега в България е пристигнало писмо от ЕП, в което се настоява да бъде запълнена българската квота.

Oбаче ние си питаме ушите май май.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:12
Гост

Толкова са ни ресурсите. Ограничени за съжаление.

Gerova
Gerova
02 юни 2021 14:38
Гост

Има си хас да не прекрати

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 17:13
Гост

При тази ситуация- напълно нормално.