Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи решението си за това дали да открие и веднага да спре процедурата за избор на новия специален прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници до произнасянето на Конституционния съд.

Кадровиците решиха първо да бъдат „обнародвани“ на сайта на съвета правилата за избор, които днес бяха гласувани и на следващото заседание да се реши въпросът със старта на процедурата.

Въпросът беше поставен от Цветинка Пашкунова веднага след одобряването на правилата. Тя напомни, че на 24 февруари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за част от разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда фигурата на разследващ главния прокурор и неговите заместници. Държавният глава атакува в КС чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2 и чл. 411а, ал. 4 от НПК (за думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“) и чл. 136, ал. 11 от ЗСВ, който изключва новия обвинител от йерархична зависимост и от инстанционен контрол.

На 9 март Конституционният съд допусна искането за разглеждане.

Така за ВСС не остана друг вариант, освен да спази разпоредбата на чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс, според  която „Административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон“.

Цветинка Пашкунова обясни, че разпоредбата е императивна и съветът няма друг вариант, освен да открие процедурата за избор и веднага след това да я спре до произнасянето на Конституционния съд. „Само по този начин ще спазим закона и ще гарантираме конституционосъобразна и ефективна процедура при избора“, каза Пашкунова.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изцяло я подкрепи. „Ние сме длъжни да открием процедурата, законът е действащо право. Но текстовете, които са оспорени пред КС, са пряко свързани с процедурата, която ще развием. Ние трябва да я спрем, защото според чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК е свързана с произнасянето на КС по внесеното искане на президента“, каза Чолаков като добави, че в условията на чл. 54 от АПК спират да текат и сроковете. Той поясни, че решението за стопиране на процедурата подлежи на обжалване пред ВАС и отбеляза, че става дума за общ административен акт. По думите му обаче решението трябва да бъде взето на следващото заседание на Пленума, след публикуването на приетите днес правила на сайта на съвета.

Вероника Имова също застъпи становището, че процедурата трябва да бъде обсъдена на следващото заседание на съвета, а дотогава според нея и КС може да се произнесе.

Иначе днес ВСС прие правила за избор на специалния прокурор като спор имаше само по отношение на заложеното в тях дистанционно изслушване на кандидатите при определени условия.

Всеки прокурор с най-малко 12 години стаж, който не е наказван през последните 5 години (освен със забележка или намаляване на заплатата), има високи професионални и нравствени качества и много добра последна комплексна оценка може да се кандидатира за поста на специален прокурор. Номинации могат да правят и шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. Това става в 7-дневен срок от откриване на процедурата.

Документите на кандидатите се публикуват на сайта на съвета не по-късно от 14 дни преди изслушването, което е по азбучен ред.

Неправителствени и професионални организации, както и представители на научните среди могат да представят становища и въпроси не по-късно от 7 дни преди избора. В същия срок се представят и докладите на професионалните и етичните качества на номинираните като те могат да присъстват на заседанията на комисиите, когато се обсъждат кандидатурите  им.

Пленумът избира с мнозинство от 15 от общо 25 гласа, а ако никой не ги получи, се провежда балотаж между двамата с най-голяма подкрепа. А ако и тогава никой не събере 15 гласа, процедурата се прекратява. Мандатът на новия прокурор е 5 години и след края му той ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

Според приетите днес правила стажът може да бъде удостоверен с различни документи, а не само със служебна бележка, както предложи Прокурорската колегия. Пленумът възприе становището на правната комисия, защото номинираният може да е работил и извън съдебната система.

ВСС отклони и друга забележка на Прокурорската колегия, а именно да отпадне ограничението от 30 минути за отговор на поставен въпрос. Според кадровиците това е дисциплинираща мярка, която помага и за организацията на самия избор. На финала в правилата времетраенето на един отговор бе ограничено до 20 минути, но с възможност за удължаване.

Пленумът обаче възприе всички други предложени от ПК на ВСС редакции, като една от тях беше да се замени думата „концепция“ с „възглед“, който кандидатът да изложи при изслушването му пред кадровия орган. Шефката на правната комисия Цветинка Пашкунова обясни, че под „концепция“ се има предвид представяне на структурното разбиране за работата като особен прокурор, визия за длъжността и водещи идеи при осъществяването на тази длъжност. Тя обаче посочи, че правната комисия се солидаризира с ПК на ВСС по отношение на използването на думата „концепция“ и я заменя.

Единственият спорен момент в правилата беше предвиденото дистанционно изслушване, когато кандидатът не може да се яви, както и залегналата в документа невъзможност за отлагане на изслушването, освен по обективни причини.

Имаше спорове дали трябва изрично да се предвиди, че дистанционното изслушване е за магистрати, поставени под карантина или в изолация, или трябва да се предприеме по общ подход и да се каже, че в условията пандемия изслушването е чрез видеоконференция и т.н. След забележка на Огнян Дамянов, че има десетина прокурори, командировани в Брюксел, Страсбург и Хага, които може и да не успеят да се приберат за изслушването, но не са болни или контактни на COVID-19, ВСС се отказа да ограничава дистанционното изслушване само в случаите на карантина или изолация. По предложение на Атанаска Дишева кадровиците решиха, че представянето може да бъде отложено по здравословни причини, а не по обективни, както беше написано първоначално.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:11
Гост

­­­Г­о­­р­­е­­­щ­и­ ­­м­о­­­м­­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­в­­и­ ­­о­­ч­­­а­­­к­­в­а­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?55447

Zaki
Zaki
25 март 2021 15:21
Гост

Гешев е позор! Как пък от кумова срама не си подаде оставката.

Ниан
Ниан
25 март 2021 15:22
Гост

Да, бе! Така лесноли се пуска кокала.

Тити
Тити
25 март 2021 15:21
Гост

Браво на Радев!

Сиси
Сиси
25 март 2021 15:20
Гост

Тези пак си измиха ръцете.

Питко
Питко
25 март 2021 15:19
Гост

Много ми е инересно за чий … ни е нужен този специален прокурор.

Диди
Диди
25 март 2021 15:20
Гост

Напълно излишна фигура, зависеща при това от Гешев.

Димо
Димо
25 март 2021 15:14
Гост

E, дано Конституционния съд се поразмрдат малко този път.

Спондж
Спондж
25 март 2021 15:20
Гост

Те са в рискова група и са сред затворените бизнеси в момента. Нека се стопли, тогава.

Кики
Кики
25 март 2021 15:27
Гост

А, щото ги хваща катапесията сигурно 🙂

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
25 март 2021 15:13
Гост

Ах, ако можеше след 4-и да започне процедура и за спиране на вашия мандат…

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 15:12
Гост

Ако КС не се изложи тотално, бих казал, че няма нужда да се ‘абите.

Sotir
Sotir
25 март 2021 15:16
Гост

Знае ли човек? Няма да им е за първи път.

Peter P.
Peter P.
25 март 2021 15:00
Гост

„Административният орган спира производството…“. Хубаво императивно, ама когато го е започнал.

123
123
25 март 2021 15:01
Гост

Ами ВСС е длъжен и да открие процедура.

Да минеш метър
Да минеш метър
25 март 2021 15:17
Гост

Да, ама са свикнали ако може някой друг да им свърши работата.