Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма правила и установена практика при упражняване на законовото си задължение да отстоява независимостта на магистратите, но работи по създаването на такива. Това става ясно от съобщение, разпространено от съвета.

В него се отбелязва, че в Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014-2020 г. и документите по нейното приложение, приети и утвърдени от ВСС, има процедури и правила в защита независимостта на съдебната власт, според които изразяването на реакция – позиции, становища или декларации, изисква одобряването им след дебат и гласуване от Пленума на ВСС или от колегиите.

Законово определената структура и функции на ВСС, като колективен орган са причина в конкретни случаи, след проведени дискусии и гласуване да няма приети решения, което води до неоправдани обществени очаквания, усещане за пасивност на Съдийската колегия по актуални теми, и липса на субективно усещане у магистратите за сигурност и защита. Нееднаквите произнасяния мотивираха мнозинството на Съдийската колегия през месец май 2018 г. да се обедини около необходимостта от изготвяне на критерии, въз основа на които да се очертаят елементите на конституционните гаранции за „независимостта на съдебната власт“, както и стандартите, при които се счита, че авторитетът и независимостта на съда, и на магистратите са накърнени“, се казва още в съобщението на съвета.

От ВСС обясняват, че правната му комисия е изпратила запитвания до Европейската мрежа на съдебните съвети, Балканската и Евро-средиземноморската мрежа на съдебните съвети за това дали има аналогични критерии, принципни становища и стратегически документи на международни и европейски институции. Освен това комисията е проучила и приложимата съдебната практика в българското и европейското законодателство. „Към настоящия момент се работи по проекта в изпълнение на решението на Съдийската колегия, който след изготвянето му ще бъде приет и обсъден с представители на изпълнителната, законодателната, и съдебната власт, и с медийни организации“, казват още от съвета. И уточняват, че целта е да се постигне баланс между необходимостта да се защити независимостта на съдебната власт, при охраняване свободата на словото по въпроси от обществен интерес.

Повод за съобщението е обръщение на Съюза на съдиите и декларация на съдии от Софийския районен съд.

Преди два дни професионалната организация поиска от ВСС да огласи публично критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло. Повод за писмото на ССБ бе отказът на Съдийската колегия да вземе становище в защита на съдия Полина Якимова-Илиева от АССГ, която стана обект на нападки в медийни публикации по повод нейно решение, с което се признава правото на пребиваване в страната на австралийка, сключила брак с французойка, която живее в България.

Декларацията на магистрати от СРС пък е в подкрепа на съдия Лилия Терзиева, която стана обект на медийни нападки по повод свое решение, с което отхвърли жалба на уволнена от председателя на ВКС служителка, като това бе обвързано с факта, че е командирована от РС-Пещера в СРС от Лозан Панов. Декларацията на съдии от СРС е включена за разглеждане в дневния ред на Съдийската колегия във вторник. Тогава ще се обсъди и предложение на председателя на РС-Пещера да бъде прекратено командироването на съдия Терзиева в София.

По повод писмата от ВСС използват случая да посочат следното: „Независимостта на магистратите е фундамент на върховенството на закона и следва да се възприема като гаранция за свобода и зачитане на човешките права. Опитите за неправомерно влияние и натиск върху конституционно прогласената независимост на съдебната власт накърняват и функционалната легитимност на съдиите. В този смисъл се тълкува всяко изявление, независимо от формата му (вербална атака, писмено слово, аудио-визуални, графични или други изразни средства), явяващо се намеса в работата на съда и сочещо на недопустимо въздействие от представители на законодателната и изпълнителна власт, на политически, неправителствени и международни организации, на бизнеса, икономиката, и медиите, и от публични личности и граждани“.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ЕдикойсиАнонимен
ЕдикойсиАнонимен
22 юли 2018 13:20
Гост

Всичко е относително, включително „независимостта на съда“. Съдиите преди всичко са независими от обикновените хора и зависими от управляващите/Правителство и опозиция/ на които сервилничат без някой да им оказва натиск. По друг начин стои въпроса с колегиалните отношения – в едни случаи по висшите съдии не отменят неправилни решения на по-нисши съдии, защото се познават, на приятелска основа и т.н. Проблема с независимостта на съдиите е обусловен от невъзможността да им се търси каквато и да било отговорност/дисциплинарна, административна, имуществена, наказателна/ за безобразните им нарушения на законите при изпълнение на дейността им. Когато се реши този въпрос, ще се реши… Покажи целия коментар »

малко инфо за големия съдия Красимир Шекерджиев
малко инфо за големия съдия Красимир Шекерджиев
21 юли 2018 15:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
М.М.
М.М.
21 юли 2018 18:52
Гост

До магистрата: Голяно желание за „берлинска стена“ и никой и думичка да не казва за грубо погазване на процесуалния ред от съдии. Магистрате – питам следното: Важи ли за съдиите гледащи дела по искове на Топлофикация чл. 133(2) и чл.149(1) от ЗЕ и ако е ползвана ТЕ, но не са изпълнени горните текстове на основание чл. 62 от ЗЗП знаеш ли какво следва. Хайде многознайко – коментирай :))))) Заради умишлено неприлагане на процесуалния ред и необсъждане наведени факти и обстоятелства в отговорите на ИМ- няма страна в света където да не те освободят и дори и юридическа професия може да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юли 2018 12:35
Гост

До тук се докарахме със свободата на словото. Да се сипят обиди срещу магистрат безнаказано.

Магистрат
Магистрат
20 юли 2018 12:07
Гост

Много хубаво, че ВСС си дава сметка колко е важно да брани независимостта на магистратите. Дано да приемат правилата по-бързо, но до тогава как ще постъпят, ако междувременно се случи втора позорна атака като тази срещу Якимова? Интересно ще е какви ще са критериите…

Възмутен
Възмутен
20 юли 2018 12:01
Гост

Постъпката на съдия Лилия Терзиева не е коректна въобще. А ако тя беше на мястото на уволнената служителка? Или реши да отхвърли жалбата в знак на благодарност за преместването си!

Мими
Мими
20 юли 2018 13:52
Гост

Те хората вече спечелиха няколко дела срещу Панов за неправомерно отстраняване от длъжност. Даже им изплатиха обезщетенията.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2018 11:57
Гост

Пленума на ВСС можеше да излезе със становище. Просто бягат от отговорност.