Висшият съдебен съвет номинира прокурор за член на изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети, в който участват основно съдии.

С 9 гласа „за“ беше избрана Гергана Мутафова. Другото предложение беше за Калина Чапкънова, която получи 3 гласа, а двама кадровици – Атанаска Дишева и Драгомир Кояджиков, бяха против двете номинации.

Европейската мрежа на съдебните съвети е международна организация, чието седалище е в Брюксел. Целта на ЕМСС е подобряване на сътрудничеството и взаимното опознаване на съдебните съвети в ЕС. Друга основна цел е защита на основната ценност, на която се основава ЕС, а именно върховенството на закона и съдийската независимост. През годините ЕМСС нееднократно е реагирала по тази тема. Последното остро становище бе изразено по повод случващото се в Турция. ЕМСС дава и становища по законодателни промени, свързани с функционирането и дейността на съдилищата.

В изпълнителния борд на европейската мрежа влизат седем представители на съдебни съвети на различни държави.

Предстои да бъде избран президент на Европейската мрежа на съдебните съвети, както и нов борд. Срокът, до който България трябва да излъчи номинации, е 18 април. Заради това правната комисия на ВСС внесе предложение днес за излъчване на номинация за президент на ЕМСС и за член на борда.

Макар Олга Керелска да номинира Атанаска Дишева за президент на организацията, Дишева си направи своеобразен отвод с мотив, че не се чувства подготвена за тази позиция. Добави, че вероятно и останалите ѝ колеги от ВСС са на това мнение. Все пак този състав на съвета започна работа само преди няколко месеца и всеки от нас трябва да натрупа опит, посочи още Дишева.

С тези аргументи ВСС единодушно реши да не излъчва кандидат за президент на ЕМСС.

Същевременно двама членове на Прокурорската колегия бяха номинирани за членове на борда. Даниела Машева предложи Гергана Мутафова, а Даниела Марчева – Калина Чапкънова.

Атанаска Дишева заяви, че ЕМСС е съставен предимно от съдебни съвети, чиито членове са само съдии и добави, че за нея номинирането на прокурор е нецелесъобразно.

Боян Магдалинчев обаче възрази – прокурорите са част от ВСС, а представител в борда се излъчва от съвета, не от колегията.

В залата се чуха предложения и Мутафова, и Чапкънова да бъдат номинирани, тъй като през май в ЕМСС ще има изслушване на излъчените и мрежата сама може да избере по-подходящата кандидатура. Но Цветинка Пашкунова заяви, че така шансът страната ни да влезе в борда намалява, защото членовете на Европейската мрежа така или иначе са много – 24 общо.

Драгомир Кояджиков на свой ред поиска двете кандидатки да се представят като обявят какво ще защитават в ЕМСС, какви позиции ще заемат.

Гергана Мутафова демонстрира познания за дейността на Европейската мрежа, обясни основните ѝ задачи, каза, че годишната вноска за членство е 20 000 евро от всяка страна, но работата там би била полезна за ВСС. Уточни, че не е ясно все още какъв ресор ще получи българският представител – дали ще бъде част от финансовата комисия, дали ще се занимава с въпроси за административната дейност, така че не може да каже сега какво би правила там.

Калина Чапкънова също заяви, че е изключително важно участието на България в ЕМСС и както и ВСС да излъчи представител, без значение коя от двете им с Мутафова ще бъде предпочетена от колегите си.

Боряна Димитрова на свой ред попита: „Разбрах, че г-жа Мутафова е запозната с дейността на мрежата. Основните препоръки и цели, които поставя ЕМСС са свързани с дейността на съдилищата. Знаете ли по какви проекти работят в мрежата?“.

Гергана Мутафова отвърна, че някои членове на ВСС вече участват в проекти, но тя не е запозната с подробности.

Цветинка Пашкунова обясни, че проектите са три. В единия са тя и Атанаска Дишева и той се отнася до независимостта на съдебната система и качеството на правосъдието. Вторият проект е на тема имидж и обществено доверие, в който участват Красимир Шекерджиев и Георги Кузманов. А третият е за дигитализацията на съдилищата, по който работят Олга Керелска и Калина Чапкънова.

След това се проведе гласуването, като в залата в този момент бяха само 14 от членовете на съвета.

През май общото събрание на ЕМСС ще проведе гласуване и ще избере членовете на изпълнителния борд.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
02 април 2018 11:41
Регистриран

Името и образът са съществена част, която очертава личността.Този образ вдъхва свирепост, а името-странно усещане за прикритост.Но не в това е въпроса.Ама как така в Българският ВСС има повече обвинители чрез т.н.Пленум, от съдии.И до кога, г-жа Цачева, ще ни е срам от този факт.Пък дори и в ЕС ставаме вече за …доказателство за неразумност.Толкова ли не можете да го съобразите, или има други тайни“поръчки“-напр.да ни отделят от групата чрез показност, та дано ни изхвърлят от ЕС.И така става-давайте…Отговорността, обаче, няма да е споделена-тя ще е лична и конкретна на управляващите…

М. М.
М. М.
29 март 2018 14:57
Гост

Все пак, по-добрият избор е Мутафова.

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 13:19
Гост

Искам да попитам как Гергана Мутафова ще защитава съдийската независимост и въобще ще участва в активно в дейности, свързани със съда.