Поради липса на желаещи членове на Съдийската колегия да участват в Комисията по атестирането и конкурсите, квотата на кадровия орган беше намалена от 6 на 5 души. До днес участващите в комисията членове на съвета бяха четирима, но в крайна сметка Драгомир Кояджиков, който преди няколко месеца категорично отказа да участва в КАК, сега е склонил да влезе в състава ѝ.

Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия, на което бяха гласувани промени в правилата за работа на комисията.

От няколко месеца съставът на КАК не може да бъде запълнен. През лятото СК на ВСС реши членовете ѝ да бъдат 19 души – шестима от кадровия орган и 13 от професионалната квота. На три пъти Пленумът на Върховния касационен съд се събираше, за да гласува за членове на комисията, но все още има една свободно място. А от квотата на ВСС бройката беше намалена от 6 на 5 поради липса на желаещи членове на съвета да участват в КАК.

Освен това в правилата беше записано, че председател на Комисията по атестирането и конкурсите и негов заместник се избират с мнозиноство от повече от половината от общия брой на членовете, но пък решенията се вземат с 50% плюс един от присъстващите.

Наред с това бе записано, че трима, а не седмина членове на КАК може да поискат свикване на заседание.

Преписките ще се разпределят на случаен принцип, като натовареността на кадровиците ще бъде 20% когато са докладчици по преписки за атестиране.

Що се отнася до участието на членове на КАК от професионалната квота в конкурсни процедури, то беше прието, че те могат да влязат в комисията след като конкурсните комисии са свършили работата си и са извършили класиране на кандидатите.

На днешното заседание СК на ВСС допълни състава на КАК с Драгомир Кояджиков и Добрин Кючуков.

Същевременно колегията днес избра Вероника Имова и Драгомир Кояджиков за членове в състава на комисията, която ще подбере тримата български кандидати за европейски прокурор.

Отделно стана ясно, че по инициатива на специализираните съдилища се създава работна група за написване на правила за определяне на премии по чл. 233, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Текстът гласи: „Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно“.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че работната група трябва да определи и правила за допълнително материално стимулиране на всички съдии с оглед степента на натовареност на органа на съдебната власт. Затова тя предложи съставът на работната група да бъде разширен и в нея да влязат и представители на общите и административните съдилища. Освен това поясни, че правилата трябва да обхванат и съдебните служители.

В крайна сметка СК на ВСС гласува в работната група да участват Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Боряна Димитрова, според която чл. 233, ал. 6 от ЗСВ създава двоен стандарт, нарушава Кодекса на труда и създава дискриминация.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:09
Гост

­­Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­ ­­м­­о­­м­и­ч­­е­­т­­­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­о­ч­­­а­к­­в­­а­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?18116

Минка
Минка
20 ноември 2018 13:23
Гост

Аман от тази селска драма!

Анчо
Анчо
20 ноември 2018 12:11
Гост

Харесва ми предложението на Цветинка Пашкунова.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2018 12:07
Гост

Голяма сага с тази КАК.

Минувач
Минувач
20 ноември 2018 12:14
Гост

Разбирам нежеланието на колегите. Работата ни не е за завиждане.