Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви процедура за подбор на български представител и негов помощник в Евроюст.

В подбора могат да участват действащи съдии, прокурори и следователи, които да са на възраст не повече от 58 години, да владеят английски език най-малко на ниво В2 на Европейската езикова рамка, да имат придобит статут на несменяемост, оценка „много добра“ от последната атестация, поне 12 години юридически стаж за кандидатите за национален член и минимум 8 години за помощник.

В 14-дневен срок от публикуването на обявлението, кандидатите подават заявление за участие в свободен текст, което да съдържа имената, длъжността, телефона и и-мейла за контакт, автобиография на български и английски език като в нея трябва да се отбележи опитът в наказателното производство на видовете тежки престъпления, по отношение на които Евроюст е компетентна, служебна бележка за стажа, копие от документи, удостоверяващи владеенето на английски език, мотивационно писмо на български и английски език и други документи по преценка на кандидата.

Документите могат да бъдат подавани в деловодството на ВСС, лично или чрез упълномощен човек, по пощата с обратна разписка или по електронен път на и-мейл vss@vss.justice.bg, подписани с квалифициран електронен подпис.

Комисия в състав Боян Новански, Боян Магдалинчев и Олга Керелска ще извърши преценка по допустимостта на кандидатите, след те ще бъдат изслушани от Пленума на ВСС.

Кадровиците ще преценяват познанията и практическия опит в наказателното производство по видовете тежки престъпления, по които компетентна е Евроюст, опитът в осъществяването на координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване по отношение на тежката престъпност, познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз и статута и функционирането на Евроюст, етични стандарти, почтеност и дисциплинираност и умения за комуникация и работа в екип.

След изслушването и гласуването, ВСС чрез Министерството на правосъдието уведомява Евроюст за избора на представители в агенцията. Мандатът на националния член и на помощника му е пет години.

Предложението за откриване на процедурата беше направено от трима членове на Прокурорската колегия.

Огнян Дамянов обясни днес, че на 12 май са изтекли мандатите на националния член Иванка Которова и на помощника ѝ Димитър Хаджийски. И от тогава страната ни не е представена в Евроюст, а това значително затруднява работата. Единственият наш представител в Евроюст в момента е заместникът на националния представител Елка Ваклинова, чийто мандат изтича през пролетта на 2023 г.

В момента има над 500 висящи казуса от и към България във връзка с международното правно сътрудничество и дейността е силно затруднена. Обслужват се най-спешните случаи“, обясни Огнян Дамянов.

Георги Кузманов обаче предложи да се отложи откриването на процедурата, защото тя е нова и непозната за магистратите, а и предстоят празници.

Мнението му обаче не беше споделено от мнозинството. Кадровиците заявиха, че ако не започне процедурата, ВСС ще е отговорен за неизпълнение на правомощията си по закон. След тези становища, Кузманов оттегли предложението си.

До август т.г. нашият представител в Евроюст се избираше от Министерския съвет по предложение на главния прокурор.

С промени в Закона за съдебната власт от 5 август 2022 г. обаче беше възложено на Висшия съдебен съвет да избира националния ни представител, неговите заместник и помощник въз основа на подбор, проведен съгласно приети от Пленума на ВСС правила.

В края на октомври ВСС одобри правилата, а сега обяви и процедурата.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:40
Гост

­­Г­­­о­р­­е­­щ­­и­­ ­­м­о­­м­­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­­в­­­и­­ ­­о­­­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?78999

бившото педи Бор. Велч. - ексшеф
бившото педи Бор. Велч. - ексшеф
17 ноември 2022 16:18
Гост

Бих изкал и аз да се пробам. Там имам много кулеги педита

Филип
Филип
17 ноември 2022 13:43
Гост

Дано да изберат качествени хора, та да не се излагаме.

кики
кики
17 ноември 2022 13:33
Гост

Е, успех!

Чепилов
Чепилов
17 ноември 2022 12:26
Гост

Тъжно е, че този състав на ВСС трябва да се занимава и с това. Но в крайна сметка за тази каша вина няма ВСС.

Лозан
Лозан
17 ноември 2022 13:34
Гост

Този състав на ВСС е за смяна вече.

Игнатов
Игнатов
17 ноември 2022 12:26
Гост

Пак ще има яко подбор. Дано не се назначат само „наши хора“.

Пипи
Пипи
17 ноември 2022 13:34
Гост

Класика в жанра!

Харалампи
Харалампи
17 ноември 2022 12:25
Гост

Късмет на кандидатите и дано се изберат качествени и можещи хора, които все пак ще ни представляват там. Те не представляват само себе си, но и нас, като нация.

Любенова
Любенова
17 ноември 2022 12:25
Гост

Ох, като се започне с тия нива на владеена на английски. Знам английски от уилище, живяла съм в Англия и в с САЩ, владея до ниво B2 и въпреки това за една служба в държавната администрация ме караха да правя тест, на който дори не мога да загрея какво ме питат и защо отговорите са толкова ненормално несвързани с въпроса. И смея да кажа, че съм ползвала английски и в работата си през последните 8 години. Не е като да нямам понятие от езика. Не е и като да е нужен чак толкова в детайли за работата.

Дерков
Дерков
17 ноември 2022 12:23
Гост

Мисля, че и ниво C1 на английски също ще е по-добре

Кънчев
Кънчев
17 ноември 2022 12:23
Гост

Като зачетох всички изисквания и си викам – леле дали няма да има изискване човека да е без семейство или поне без деца. Че нали знаете, някой работодатели предпочитат само хора без план за поколение, защото така ще служат по-добре и всеотдайно на фирмата. Като нямаш личен живот, какво друго да правиш?

Роки
Роки
17 ноември 2022 13:36
Гост

Така е. За това майките с малки деца са ощетени.

Албена
Албена
17 ноември 2022 12:21
Гост

Успех желая на всички, които ще се явят

Дашев
Дашев
17 ноември 2022 12:21
Гост

Силно се надявам, че ще се намерят кандидати и ще се изберат хора, а не да стане, като с делегираните прокурои.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 12:53
Гост

И там май имаше изискване за опит с делата, подсъдни на ЕП, ама ни убеждаваха как хората без опит ще се справят.

Тейшейра
Тейшейра
17 ноември 2022 12:21
Гост

Блага работа е това. Трябва да има желаещи

Лазар
Лазар
17 ноември 2022 13:36
Гост

Със сигурност.