С промени в Наредбата за административното обслужване правителството  задължи всички общински администрации да използват стандартизирани образци на заявления за 16-те най-масови общински административни услуги.

Сред тях са тези за издаване на скица, за разрешение за строеж, за идентичност на урегулиран поземлен имот, за издаване на виза за проектиране, за издаване на удостоверение за търпимост на строеж, за заверка на документи по гражданско състояние за чужбина и други.

Всъщност в наредбата се регламентира, че общините използват стандартизираните образци на заявления, които вече са неразделна част от нея.

Така без значение дали гражданинът иска да му издаде скица общината Мездра или тази в Силистра, заявлението ще е еднакво.

„По този начин се облекчават гражданите и бизнеса, намалява се административната тежест чрез отпадане на ненужни документи и се спестява време при получаването на резултата от извършената услуга“, обясниха от правителствената информационна служба.

Като посочват, че селекцията на най-често предоставяните услуги от общините е извършена в партньорство с Националното сдружение на общините, а стандартизираните документи ще бъдат вписани в Регистъра на услугите към Административния регистър.

Това е втората стъпка за стандартизация на административните услуги, след постигнатото през 2018 г. уеднаквяване на услугите, които се предоставят от областните администрации.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:52
Гост

­­Г­­о­р­е­щ­и­ ­­­м­­о­­м­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­и­­ ­о­­­ч­­­а­­к­в­­­а­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?28147

Ужас
Ужас
05 юли 2019 10:18
Гост

Досега са били различни? Ужас. Не съм знаел, не ми се е налагало да ползвам тия услуги в град, различен от този, в който живея. Обаче никога не бих допуснал, че е възможно за една и съща и услуга да се искат различни образци или още по-малко различен брой и видове документи. И е трябвало да стане 2019 г., за да ги уеднаквят. Отново ужас.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 14:20
Гост

Ако за година се прави стъпка за стандартизация на административните услуги, кога ли ще приключи този процес?

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 14:16
Гост

Наредбата за административното обслужване по принцип има нужда от тотална промяна, ако ще се мисли за облекчаване на гражданите.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 14:19
Гост

Е, почнаха хората. Нидей рива.

Има нещо вярно
Има нещо вярно
03 юли 2019 13:53
Гост
Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 14:18
Гост

Страхотна статия. развесели ме- „осмицата не я изписвате със закръглено тумбаче“.