В една демократична страна всеки има право да се доверява на когото си поиска. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод коментара на премиера Бойко Борисов, че му няма доверие. „Това е негов личен избор“, каза Панов.

Той беше на среща с президента Румен Радев за предстоящия избор на нов главен прокурор. Панов похвали инициативата на президента да проведе поредица от срещи за предстоящия избор, като определи действията на държавния глава като навременни. Само преди ден обвинител №1 Сотир Цацаров, който пръв се срещна с Радев, заяви, че тези разговори са подранили.

„Колкото по-рано започне дебатът за избора на главен прокурор, което е тема №1 за съдебната система през 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите, профилът на кандидатите и всичко, което е от значение за избор на един бъдещ главен прокурор“, заяви Панов след срещата си с Радев.

Председателят на ВКС каза, че е използвал възможността да поднови старото си предложение за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата и за правомощията на главния прокурор. „Един от акцентите беше, че главният прокурор с тези правомощия има монопол да повдига обвинения на когото си поиска, за каквото си поиска и когато си поиска. Наред с това, липсата на контрол върху неговата дейност в крайна сметка го прави най-силната политическа личност в България“, заяви Панов. Като обясни, че е дал на президента конкретни примери, с които да обори опасенията за политическа зависимост на прокуратурата, ако обвинението бъде извадено от съдебната власт.

„Ако говорим за политизация на прокуратурата с някои действия тя сега ясно показва, че обслужва управляващите“, заяви Лозан Панов.

Попитан защо е настоявал пред представителите на Европейската комисия мониторингът над страната ни да не отпада и дали това е политическо изказване, той заяви, че това е позиция на човек в съдебната система, който има пълно право да я заяви. „При един нереформиран Висш съдебен съвет, в който имате доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на главен прокурор е почти предопределена“, каза той. И заяви, че личността е важна, но важни са и правомощията, които в случая на главния прокурор са неограничени.

Попитан какво е казал държавният глава за идеите му за промени в Конституцията, Лозан Панов заяви: „Президентът изслуша внимателно моето мнение. Вярвам, че примерите, които дадох, ще бъдат оценени“.

Той за пореден път коментира огласените от министъра на правосъдието Данаил Кирилов намерения за промени в Закона за съдебната власт, с които да се въведе отделна процедура за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност на тримата големи в съдебната система. Председателят на ВКС заяви, че събирането на тримата е неоснователно и даде пример как самият той води дело (за наложената му глоба от 1000 лв. от Сметната палата – бел. ред.) и го загуби, а няма как да бъде повдигнато обвинение на главния прокурор, който е на върха на строго йерархичната структура на държавното обвинение.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фен
Фен
15 май 2019 12:05
Гост

Браво, Лозане! Ти си един от броящите се на пръсти честни хора в цялата система. Продължавай да казваш нещата в лицето на всички, които те хулят и омаскаряват по жълтите вестници!

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 23:40
Гост

Панов като че ли говори с лека завист за Цацаров.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 23:37
Гост

Г- н. Панов, говорейки за доверие, Вие успяхте ли да спечелите това на администрацията във ВКС. Или те просто нямат право на избор.

Как е избран Велчев за главпрокурор
Как е избран Велчев за главпрокурор
14 май 2019 21:47
Гост
Анонимен
Анонимен
16 май 2019 22:49
Гост

Съветвам Ви да четете инстински журналистически сайтове.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 21:27
Гост

Абсолютно подкрепям мнението на Панов. Критериите трябва да бъдат определени възможно най- рано.