Консултациите за избор на нов главен прокурор са подранили, те са доста прибързан процес. Така обвинител №1 Сотир Цацаров определи започналите днес срещи на президента Румен Радев с представители на съдебната и изпълнителната власт и на неправителствения сектор във връзка с предстоящата процедура за избор на нов главен прокурор.

Първата консултация беше днес именно със Сотир Цацаров. Разговорът между него и държавния глава продължи час и 20 минути като пред медиите обвинител №1 заяви, че той е протекъл със спокоен тон и в откровен дух.

Цацаров обясни, че процедурата за избор на негов приемник може да започне най-рано на 10 юли и най-късно на 10 септември. Теоретично това означава, че гласуването ще се проведе в края на октомври или през ноември.

Провеждането на такава среща или започването на консултации днес, на 13 май, за мен е  доста прибързан процес. Казах това откровено на държавния глава“, посочи Цацаров.

Той обаче е останал изключително удовлетворен от два други аспекта в разговора. Главният прокурор е подчертал, че е важно консултациите да покажат волята на президента за стриктно спазване на Конституцията и закона и да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата, която е свързана с излъчване на номинации, в която държавният глава няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на президента, поясни Цацаров.

Другата насока в разговора, която напълно го удовлетворила, била разграничаването на Румен Радев от тезата на лидера на БСП Корнелия Нинова за законодателни изменения, с които да се променят статутът и правомощията на обвинител №1 като се ограничи и неговата „безконтролна власт“.

Цацаров напомни, че на 8 април т.г. преди провеждането на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Корнелия Нинова поставила темата за правомощията на главния прокурор. Вчера при посещението си в Асеновград, където се намирал и държавният глава, тя отново повдигнала този въпрос като казала, че това трябва да стане преди избора на нов обвинител №1.

„Сравнявайки процедурите във времето“, Цацаров поясни, че тази за избор би приключила преди евентуални законодателни промени. „Очевидно е, че тезата за изменения пред избора на нов главен прокурор е свързана с това тези законодателни изменения да продължат и след изтичане мандата на този главен прокурор и без да е избран главен прокурор. Това поражда и един друг въпрос – защо въпросът за правомощията на главния прокурор и на прокуратурата не беше повдигнат преди година, преди година и половина или преди пет месеца, ако щете. Няма друго логично обяснение освен политическата конюнктура. Дали не целим прокуратурата да изпадне в не особено стабилно положение?“, попита Цацаров.

После добави: „Останах удовлетворен от това, че не видях съвпадение в позицията на лидера на БСП и в позицията на държавния глава. Президентът изрази ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при наличието на действащ и избран главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси. Пред мен беше демонстрирано съвсем ясно разграничение между партийна и държавна отговорна позиция и липсата на съвпадения между тях. И аз съм благодарен за такава позиция на държавния глава“.

dav

Той допълни, че становището на двамата с президента било, че приоритетно трябва да се осъществят такива законодателни промени, които са препоръчани от Европейската комисия и с които да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка. „Няма място вече за институционален инат. Ако това е цената за излизане от МСП – да се създаде механизъм за контрол върху т.нар. трима големи в съдебната система, тя трябва да бъде платена“, коментира Цацаров. И поясни, че освен механизъм за разследване на главния прокурор, ще има и промени, които да гарантират справедлив процес срещу председателите на върховните съдилища, защото и в съдебната фаза пирамидата била същата като в досъдебната.

Според Цацаров след около три седмици проектът за изменения в Закона за съдебната власт щял да бъде готов и правосъдният министър Данаил Кирилов щял да изненада всички с предложения за промени, които никой не е очаквал.

Иначе на срещата с Радев е бил обсъден и въпросът за това как протича самата процедура за избор на главен прокурор и сроковете, в които трябва да се развие. „Съвсем ясно посочих, че този процес на консултации не бива да дава сянка на съмнение за опит за влияние върху първия етап, защото до реализиране на избора законът и конституцията не дават никакви права на президента и, виждайки реакцията на държавния глава, диалогът и начинът, по който той разсъждаваше, съм сигурен, че неговите намерения са свързани със стриктно спазване на конституцията и закона“, посочи още Сотир Цацаров.

Той поясни, че още следващата седмица ще внесе предложение в Прокурорската колегия за обсъждане на проект на хронограма за избора на негов приемник и, ако тя бъде подкрепена, ще бъде внесена в Пленума на ВСС за гласуване.

Утре президентът ще се срещне с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а в четвъртък – с шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Рано пиле
Рано пиле
14 май 2019 14:07
Гост

А дали не е рано да го стягат за конституционен съдия или за това никога не е рано? Поне няма да го гледаме всяка седмица да каканиже по телевизията.

Как е избран Велчев за главпрокурор
Как е избран Велчев за главпрокурор
14 май 2019 13:22
Гост
Наблюдател
Наблюдател
14 май 2019 13:00
Гост

Да се чете: Още не сме се спрели на някой крайно лоялен, който да ме наследи, така че да не стават издънки като с Лозан Панов – избрахме го уж като наш човек, а после се отметна и отказа да обслужва интересите ни.

Прелюбопитно интервю на Филчев в Блиц
Прелюбопитно интервю на Филчев в Блиц
13 май 2019 20:12
Гост
Anonimen
Anonimen
13 май 2019 23:08
Гост

На всеки е ясно, че Филчев има зъб на Велчев.

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 18:45
Гост

Механизмът за сътрудничество и проверка отдавна трябваше да отпадне.

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 18:31
Гост

Предложението на Корнелия Нинова прозира от всякъде и съвсем не е безпристрастно. Цацаров е абсолютно прав в коментара си.

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 18:33
Гост

Хич не му се тръгва на горкия. Рано му е да се подготвя да изпусне кокала.