Нямам доверие на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, защото се изявява като политическа фигура, а не като неутрален съдия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за бТВ (цялолто интервю можете да гледате тук).

Той отговори на въпроси по най-разнообразни теми – от посещението на папата до Апартаментгейт. Беше питан и за председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, чиято недекларирана тераса е обект на проверки. Едната от тях – на общината, вече приключи и показа, че на въпросната тераса има незаконни постройки, които трябва да бъдат съборени.

Лозан Панов също беше замесен в скандала с апартаментите от луксозните сгради, построени от фирма „Артекс“, тъй като преди още да се омъжи за него съпругата му чрез своя фирма е купила жилище на ниски цени, а в последствие собствениците на „Артекс“ – архитектите Мирянови, са станали кумове на Панови.

На въпрос дали има доверие на Георгиев премиерът отговори: „Той е избран от парламента. Има си начин, по който се избират шефовете. Имаше времена, когато на президента Първанов единият му съветник стана главен прокурор, а другият – шеф на съда. БСП да не се обаждат по тая тема“ (бел. ред. става дума за бившия главен прокурор, а сега председател на Конституционния съд – проф. Борис Велчев и бившия председател на ВКС проф.Лазар Груев).

„По същата логика защо само за КПКОНПИ питате, а не питате за председателя на ВКС – дали му имам доверие. Не“, заяви премиерът. Попитан защо няма доверие на Лозан Панов той каза: „Защото се изявява като политическа фигура, не като неутрален съдия. Прави коментари на политически теми. Той трябва да си гледа съда. Да седи криво или да прави каквото си иска, но да съди право“.

На въпроса кое политическо изказване на Панов го притеснява Борисов отговори: „Много. Нямам му доверие“. И отново заяви: „Те са две абсолютно еднакви неща – Георгиев и Панов“.

Премиерът коментира и показния арест на бившата кметица на район „Младост” Десислава Иванчева. „Два пъти съм им казвал мнението си на всички участници в ареста. Те ми обясниха, че трябвало всяка една банкнота да се опише, за да не им и ръцете и до нея вървяха двама гиганти полицаи, в последствие арестите, които гледах, бяха много семпли и точни. Взеха си поука и не са допускани такива грешки”, обяви той.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Слава богу!
Слава богу!
13 май 2019 13:54
Гост

Най-накрая една добра новина! Щом нашият любим вожд и премиер няма доверие на Панов, значи ние трябва да му имаме доверие, защото явно не се е продал!

Юрист
Юрист
09 май 2019 14:11
Гост

Абсолютно всички изказвания на Панов в публичното пространство касаят само и единствено съдебната система. И това, че изразява тревогата си как политиците не искат независима съдебна система и правят всичко възможно да я подчинят на техните интереси не го прави политик, а достоен за уважение магистрат, който нито изпълнява мръсните поръчки на властта, нито го е страх открито да говори за всички тези недъзи, за които получаваме критики от целия свят, с изключение на медиите на Делян Пеевски.

Гигер
Гигер
09 май 2019 7:19
Гост

Панов е последния човек на висша държавна длъжност, който не се е продал на олигарсите и не им играе по свирката. За това и Боко Тиквата му няма доверие.

Не на страха
Не на страха
09 май 2019 1:08
Гост

Бойко, нямаш представа колко си прав за Панов. Той е по скоро политикант, отколкото магистрат.

Симо
Симо
09 май 2019 1:14
Гост

И за това съсипа ВКС. Вместо да се грижи за съда и да брани интересите му, той се впусна в политиката. Но не му стигат ресурсите нещо.