Магазините, които не са в молове, не било нужно да затварят. Това обяви на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев на 14 март. Оказа се, че часове след като разпореди да работят само аптеките, хранителните магазини и банковите клонове, той е оставил отворени всички търговски обекти извън моловете.

Именно след тази „крачка назад“ в ограничаването на разпространението на заразата, се наложи шефът на оперативния щаб за борба с епидемията ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски да отправи призива си за най-строги мерки, които на практика са тези, от които се отказа здравният министър. А нали уж изпълнителната власт щеше да се съобразява със становището на специалистите?

Причината да се отварят магазини е проста – да не се лишава бюджетът от събирането на ДДС от търговските обекти. Само че това е лоша сделка – пари срещу здраве. Да не говорим, че после ще се изхарчат много средства за лекуване на допълнително заболелите.

От чисто правна гледна точка е безобразие първоначалната заповед на министър Ананиев да се променя часове след като е публикувана. Защото всяка фирма трябва да има предвидимост в своята дейност, а не да се създава впечатление, че нещата могат да се променят за часове. Данните за заболелите се оценяват веднъж на 24 часа и освен това не изглеждат оптимистични. Каква е логиката тогава мерките да се разхлабват?

Друга голяма тема е градският транспорт. Навалицата в часовете пик е много по-голяма от тази в магазините. А специалистите са категорични, че именно при струпване на хора се предава вирусът. Тогава възниква въпросът защо градският транспорт продължава да функционира. И то при положение, че в София има над 1 млн. коли, т.е. на всеки жител в София без бебетата се пада по една кола. Т.е. всеки може да отиде на работа с кола. Но тъй като няма къде да се паркира, при спиране на градския транспорт, хората ще си направят споделени пътувания, ще ходят пеша, с велосипеди и тротинетки. Просто ще трябва да тръгват по-рано. Още повече, че голяма част от тях ще работят от вкъщи и натоварването няма да е толкова голямо.

А и работодателите не са ненормални – може да се започва работа половин час по-късно и да се тръгва половин час по-рано. И за бизнеса е важно работниците да не се разболеят. Умните работодатели ще изместят работното време.

Липсата на места за паркиране е тежък проблем на големите градове и се дължи на липсата на нормативна уредба на всеки апартамент да има по две паркинг места и упоритото въздържане да не се изграждат масово подземни паркинги. А тези мерки са наложителни от много години поради простата причина, че в днешно време обикновено всеки ползва кола.

Призивите от високо равнище да се направят безплатни сините и зелените зони са от хора, на които не им се е налагало никога да паркират. В големите градове места за паркиране в тези зони са възможни само след продължително обикаляне. А там, където паркирането е безплатно, е почти невъзможно да се паркира.

Наложително е да се спрат и междуградските превози. Хората ще могат да пътуват споделено с колите си и да си осигуряват добра индивидуална вентилация в колата. Може да се оставят да пътуват само служебни автобуси за превоз на работници в предприятия. Ако на някого много му се налага да пътува по лични причини, той ще намери индивидуален превоз.

Крайно време е да се спрат и пътническите превози от и към или през рискови държави. За всяко нещо може да се изчака при пътническите превози. Още повече, че епидемията е факт от доста време и всеки, който е имал наложителна причина, е можел да се придвижи, вкл. хората с възрастни или болни близки и малки деца. Защо си причиняваме случаи като този отпреди два дни, когато беше установен пристигнал от Бергамо (в центъра на епидемията) с коронавирус.

Държавата продължава да действа изключително мудно по отношение на осигуряването на тестове за вируса. А наличието им е от изключително значение. Сегашните тестове се прилагат само на хора с тежки симптоми и контактувалите с такива хора. Въобще не бяха хванати първоначалните приносители на вируса.

Вече по цял свят си зададоха въпроса защо смъртността в Южна Корея е изключително ниска, а в Италия – изключително висока. Към 11 март Южна Корея потвърди 7 755 случая – четвъртият най-висок брой в света – но само 60 смъртни случая! Това е 0,77% смъртност. В Италия смъртността е 6,67%, т.е. над 8 и половина пъти по-висока! Нито вирусът е различен нито има съществена разлика в медицинската помощ.

Причината е изключително проста –  В Южна Корея се направиха стотици хиляди тествания, а в Италия – десетина пъти по-малко. Така в Южна Корея се тестваха и се хванаха всички хора в риск, а в Италия просто нехаеха и съответно с коронавирус са диагностицирани само една част от заболелите.

В България също се нехае и също се диагностицират само неголяма част от заболелите. Между другото поради широкото тестване на хора в Южна Корея се хванаха почти всички заболели и поради това се видя реалната смъртност при коронавируса – към 0,77%.

Пълно пренебрежение към живота и здравето на хората е изискването в България да се тестват само хора с температура над 38,5 градуса и с начална форма на пневмония. Не знам как щабът за борба с коронавируса се е съгласил да популяризира подобни изисквания, вместо да настоява за много повече тестове. А тестове на пазара имаше и има – и индикативни, и такива с автоматче и капка кръв, където всеки сам може да се тества, и такива, които се правят с натривки от гърлото и носа, а също и професионални. Да, цените са по-високи, но това е положението в пазарната икономика. По-добре да има на по-висока цена, отколкото въобще да няма тестове. Слава богу, вече една от големите лаборатории в София прави натривни тестове срещу заплащане и даже изпраща екипи по къщите. И други частни фирми направиха внос на тестове. Време е, макар и с голямо закъснение, държавата да осигури тестове за всички рискови групи, вкл. пътувалите до рискови държави.

Църквата била независима. Да, така е. Но смея да твърдя, че и всяка частна фирма, а и всеки човек е независим. Каква е логиката да се позволява струпване на възрастни хора в църквите остава също дълбока тайна, която може да струва животи.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:36
Гост

­­­Г­о­р­­е­­щ­­и­ ­м­­о­м­­и­ч­е­т­а­ ­в­и­ ­о­­ч­­­а­­­к­­в­а­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?38832

pattra
pattra
18 март 2020 8:54
Гост
юристът Янев
юристът Янев
16 март 2020 11:06
Гост

Прощавайте, какво място има подобна статия в юридически журнал? Коя е авторката Марина Илиева и какво общо има с правото. Явно няма и със здравата логика. Много ми е интересно, защо споделените пътувания да са по-безопасни от градския транспорт, при положение че е от значение не броя а здравния статус на пътниците? И един е достатъчен. В крайна сметка никой не е длъжен да пътува с градския транспорт, който се опасява и не желае да носи маска може да си избере алтернативен. Или пък защо да останели само служебните автобуси – по каква логика да са по-безопасни? Или как се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 16:16
Гост

Хубаво е, че някой каза за глупостите, които се правят в България!

Александър
Александър
15 март 2020 15:23
Гост

В Италия процента на смъртност е по-висок, защото тестват по малък кръг от хора и така в обхвата не попадат тези заразени, които са без сериозни симптоми. В Южна Корея обратното, и затова % смъртност е по-нисък. Вероятно реалният процент е под 0.5%, ще се окаже че е като при грип накрая.

сложно е
сложно е
15 март 2020 14:48
Гост

това с градския транспорт ми е прекалено, все пак не сме затворници. но пък май само така може да се гарантира истинска „карантина“

контрол
контрол
15 март 2020 15:13
Гост

Авторката да се лекува с мента, глог и валериан и да не дава неадекватни съвети. Учрежденията не могат да спрат работа, не всеки служител в тях има кола за споделяне, а и в колата няма как да застанеш на 2 метра.

Keep
Keep
15 март 2020 14:24
Гост

При стриктни мерки до една седмица може да бъде овладяна Европа, стига всички да действат като един. Ако Европа е Китай, а Италия – огнището Ухан, можем заедно да спрем заразата.

юристът Янев
юристът Янев
16 март 2020 11:08
Гост

В Китай спряха ли я вече? Питам за достоверни източници, не медиите на комунистическата партия

Човек
Човек
15 март 2020 14:20
Гост

Най-голямата опасност са мангалите и цялата паплач, която се връща от Италия и Испания с вируса и от сега е ясно, че няма да спазват никаква карантина.

Пич
Пич
15 март 2020 14:23
Гост

И в затвора не можеш да ги вкараш.

Чичо Сам
Чичо Сам
15 март 2020 14:20
Гост

Църквата в тези дни е най-неадекватната институция в страната. И чумата не е била преборена с молитви, и този вирус няма да умре от заклинанията на запустелите умове на калимявките.

Joko
Joko
15 март 2020 14:21
Гост

Добре, че никой не им се връзва. Днес четох, че в Бачково се оплакват, защото никой не отишъл днес да целува иконата и не помнели такова нещо, та спрели и сергиите с кебапчета.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 14:26
Гост

Споко, вируса ще ги тръшне първо тези неадекватни синодални старци.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 14:22
Гост

Боже, в кой век живеем, че някой да вярва, че силните молитви пазят от каквото и да било?!

LSSAH
LSSAH
16 март 2020 0:28
Гост

Боже, колко безбожници има! Абе, кой ще събира пияндурнците от парковете вдругиден като се оправи времето? Ама църквата ви е проблема!

реалист
реалист
16 март 2020 12:27
Гост

Източноправославното изповедание е идеология на омразата. Същото зло като исляма, само че по-непопулярно и затова – немощно. Факт.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 14:19
Гост

Лашкането от едната крайност към другата показва неадекватността на управляващите, за наше най-голямо съжаление

777
777
15 март 2020 14:19
Гост

Ананиев просто изпълнява нарежданията на Борисов, дано му е дошъл малко акъл.

Човек
Човек
15 март 2020 14:19
Гост

Причината да няма масово тестове у нас е, че държавата е длъжна да лекува всеки с вируса, а тя няма капацитет.

безсмъртните
безсмъртните
15 март 2020 14:16
Гост

Само затваряне на градовете, като в Китай! Пълна карантина и това е. Ама безсмъртните си ходят нагоре надолу, те искат и фитнесчето им да работи…

реалист
реалист
16 март 2020 12:28
Гост

Ми що не заминеш за там ве, утрепан? Нареди се пред посолството им да просиш виза, тук имаме достатъчно мекерета и без теб

затвор
затвор
15 март 2020 14:11
Гост

Ананиев е за затвора! Такава неадекватност. Но той надали прави нещо, което не му е разпоредил ББ

Спец
Спец
15 март 2020 14:17
Гост

Искат си ДДС-то, другите приходи, защото бюджетът е направен за крадене.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 14:24
Гост

Спасяват бизнеса, разбираш ли, а на бизнеса кой ще му работи?