Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Васил Миков е бил открит мъртъв в жилището си, съобщиха от държавното обвинение. По първоначални данни става дума за самоубийство със законно притежаван пистолет.

Сигналът е бил подаден от член на семейството на Миков към 15.35 часа днес. От държавното обвинение уточняват, че в жилището се извършва оглед като на място са изпратени двама прокурори.

Васил Миков е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат за главен прокурор, но не успя да събере необходимия брой гласове. Веднъж загуби в надпреварата с тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от президента Петър Стоянов), а втория път от бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев. Малко след като държавният глава подписа указа за назначаването му за главен прокурор, Никола Филчев командирова Миков от Варна в Кърджали.

В следващите години Миков се открои като един от опонентите на Филчев. През 2003 г. Висшият съдебен съвет започна проверки на сигнали за злоупотреба с власт и служебно положение от страна на Никола Филчев като Миков бе един от свидетелите за това. В резултат на позициите му от шеф на апелативната прокуратура във Варна стана редови обвинител там.

След избора на Борис Велчев за главен прокурор, Васил Миков първо бе командирован във ВКП, а по-късно и назначен. През последните години е работил в Пети отдел „Аналитичен“ на Върховната касационна прокуратура.

 

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:48
Гост

­Г­­­о­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­м­­о­­м­и­ч­­­е­т­­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­а­­к­­­в­­а­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?30666

Анонимен
Анонимен
06 септември 2019 1:40
Гост

Чудесен човек!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 23:36
Гост

Светъл път на душата му… Умен и много чел човек беше.

Тревожно
Тревожно
05 септември 2019 10:45
Гост

Т.е. или един честен и способен прокурор се е самоубил или са го самоубили. И в двата случая това е показателно за състоянието на прокуратурата у нас.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 9:29
Гост

Може би е прозрял, че Гешев ще бъде новия Филчев х 10, та не е могъл да го преживее отново на стари години…

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 21:39
Гост

По времето на Филчев беше абсурдно да си му опонент. Чест и почитания за доблестта на г-н Миков.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 21:42
Гост

Много е трудно да си в калта и да излезнеш чист. Не можеш сам да се бориш с цялата тази корупция.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 20:33
Гост

Миков за Филчев: Той създаде един репресивен апарат, който е сглобен с механизмите на страха. Целта е да се подчинява, аз го казвам съвсем отговорно – изпълнителната и законодателната власт и прокуратурата да се обособи под негово ръководство, разбира се, като един отделен носител на властнически правомощия с характеристиките на отделна власт – така е фактически в България в момента. Считам, че прокуратурата се превърна в заплаха за демокрацията в страната. В самата прокуратура той създаде едно умалено болно общество, като превърна прокурорите в послушни автомати и ограби човешкия им облик. Част от тях включи в репресивния си апарат и… Покажи целия коментар »

Васко
Васко
04 септември 2019 19:27
Гост

Бог да прости, Васко!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 18:09
Гост

Защо се е самоубил, това е въпроса.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 19:26
Гост

той при Филчев не се самоуби, пък сега? много е съмнително

Васко
Васко
04 септември 2019 20:29
Гост

Това ме обърква и мен. Специфичен характер беше, какво ли изтърпя от лудия и жив излезе, а сега… Почивай в мир, Василе!