Взискателите, длъжниците, техните пълномощници и други участници в изпълнителното производство да могат по електронен път да проверяват как се движи делото при съдебния изпълнител. Това ще стане чрез информационна система на съдебното изпълнение (ИССИ), която се регламентира със специална наредба, проектът за която днес беше огласен за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието и се предвижда да влезе в сила от 1 октомври 2021 г. (проекта виж тук).

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) обаче имат сериозни критики към него и председателят на камарата им Георги Дичев заяви, че ще поискат спешна среща с ръководството на министерството (какви са опасенията на ЧСИ виж по-долу).

То не само е автор на наредбата, но самата информационна система е към него. Оттам обясняват, че тя дава възможност за бърз, дистанционен достъп на страните по изпълнителните производства до движението на документи по делата и проследяване на статуса на дадено изпълнително дело от всяка точка на територията на страната или извън нея. Той ще се осъществява с електронен подпис.

„Достъпът е ограничен само до имащите правен интерес от дадено дело“, подчертават от МП. За целта ще трябва обаче да бъде направена проверка дали човекът, който е поискал справка, има правен интерес да получи дадената информация по изпълнителното дело. Затова в проекта се предвижда: „При необходимост ИССИ адресира заявената услуга към съответния съдебен изпълнител за удостоверяване качеството на лицето, обема на представителната власт и заявения правен интерес“. Той пък ще трябва да каже дали то има право на информацията до 3 работни дни.

От проекта излиза, че системата сама ще генерира справките, а само когато се иска информация за постъпили и преведени суми по изпълнителното дело, ще изпраща заявка към съответния съдебен изпълнител.

Освен това наредбата предвижда възможност участниците в изпълнителното производство с правен интерес, да поискат връчване на електронен документ за удостоверяване на направената справка. Тази услуга ще е платена. Но ако не изисква подобен документ, справките са безплатни.

Информационната система на съдебното изпълнение ще предлага следните електронни услуги:

  1. предоставяне на справка за изведен и връчен документ от изходящия регистър на деловодството на съдебен изпълнител;
  2. предоставяне на справка за входящ документ с достоверна дата от входящия регистър на деловодството на съдебен изпълнител;
  3. предоставяне на справка за наложени възбрани от съдебен изпълнител;
  4. предоставяне на справка за изведени писма за уведомяване на ипотекарния кредитор от деловодство на съдебен изпълнител;
  5. предоставяне на справка за изведени за регистрация в съда писма за разгласа на продажбите на движими и недвижими вещи от деловодство на съдебен изпълнител;
  6. предоставяне на справка за начислени такси и разноски от съдебен изпълнител;
  7. предоставяне на справка за постъпили и преведени суми по изпълнително дело.

Проектът на наредба задължава до 31 август 2021 г. съдебните изпълнители да предприемат необходимите действия за интегриране на използваните от тях информационни системи с ИССИ.

Те ще въвеждат в нея данни за новообразуваните изпълнителни производства, а по висящите – само за новопостъпили документи и извършени действия.

ИССИ ще се използва и от инспекторите в Министерството на правосъдието, когато правят проверки на съдебните изпълнители.

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев изрази пред „Лекс“ изненадата си, че проектът за наредба е публикуван за обществено обсъждане.

„Изненадани сме, че е пуснат този проект, тъй като имаше работна група, която не само че не беше приключила, а спря след много острите спорове между нас и неин член от Министерството на правосъдието. Официално през февруари 2021 г. сезирахме ресорния тогава зам.-министър и ръководител на работната група Евгени Стоянов, че това, което се предлага като проект, няма нищо общо с идеите на проекта за ИССИ, чиято основна цел беше максимално улеснен достъп на инспекторите до делата на ЧСИ. Тъй като се кандидатства за европейско финансиране, бяха добавени и някакви услуги за гражданите. Трябваше да се проведат последващи срещи, за да се разрешат острите противоречия по концепцията на системата“, заяви Дичев.

Той изтъкна, че наредбата не съответства на това, което технически е изградено като система. „А от друга страна по неизвестни причини и без практическа стойност се изисква да се разходват огромни средства за доработване на деловодните системи на ЧСИ. Цялостната концепция според нас е грубо сбъркана и ще поискаме спешна среща с ръководството на Министерството на правосъдието по този въпрос“, каза Дичев. И заключи: „Проектът на наредба изглежда не като да се свърши качествено една работа в интерес на гражданите и държавата, а да се оправдаят едни усвоени преди години средства по европейска програма“.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 1:13
Гост

Трудно е да бъда обективен, ако смачкаме ЧСИ, попадаме отново в тинята на ДСИ, в този смисъл – всеки да ходи да рови и да прави планове и стратегии, то – за каква внезапност и сурогат на поведението на длъжника говорим, в рамките на прогреса, да. Другото е – всеобхватната бедност, пишман-работодателите, които не плащат заплати – 500 лева е ниско и не е достатъчно, все още има такива заплати, като хванеш за гушата някой и той не знае накъде да избие, защо всички да са обсебени от мисълта за пари. Цялата система тласка стадото да изкарва пари, те да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 17:12
Гост

Никой не иска да мачка ЧСИ. Но щом има възможност за страните по интернет да си гледат делата в съдилищата, не виждам каква е пречката това да става и с изпълнителните дела.

Какви ДСИ, какви ЧСИ, к
Какви ДСИ, какви ЧСИ, к'ви 5 лева?
13 юни 2021 10:51
Гост

Тези ДСИ трябва да се ликвидират! Само връзкари нищоправещи, лежачи и лапачи. Имаш съдебни изпълнители, както имаш нотариуси! Намаш частни и държавни нотариуси. Да се усили контрола и да се подобри регламента и селекцията им. Това е, иначе чакай си ти ДСИ да ти свърши работа.

ММarimov
ММarimov
11 март 2024 8:21
Гост

Къде по света частници събират задължения към общини и задължения към фирми с над 50 процента държавно или общинско участие, че не сещам. Ако всичко ще е частно почти е постигнато. Парламента е собственост на лидерите на партиите, които подреждат листите както им е удобно. Министрите решават колко да раздават, а трябва за държавните длъжности класификатор със заплати и решения за допълнително материално стимулиране до началник на отдели и дирекции да се вземат от министерски съвет. Държавата стана частна собственост на няколко души. ЧСИ искат според тарифата 36 лева за да предоставят справка за начислените такси. Сега да вземат да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 23:08
Гост

Надежда Денчева и Станислава Янкова от Варна направо трябва да си закриват канторите, ако въведат тази система, при тях едно номерирано дело няма, какво да говорим за администриране.

Джони
Джони
09 юни 2021 16:12
Гост

Тези двете, особено Янкова трябва да се заминат (със задна дата дори)

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 19:16
Гост

Янкова почти си беше заминала, ама изръси едни хубави пари във ВКС по едно наказателно дело срещу нея.

Пурко
Пурко
08 юни 2021 18:32
Гост

Пандемията беше само извинение някои ЧСИ да се окопаят в крепостите си и да не допускат простосмъртните да им се пречкат, като искат да си гледат делата. Заявяваш, че искаш да гледаш дело по мейл, те ти отговарят след седмица, че ще можеш на еди-коя-си дата в толкова часа. Ако пропуснеш – сам си си виновен. Тогава „се пазеха“. Сега пък не било „в интерес на гражданите и държавата“ да се изгради тази електронна система. Ама като е сгазен лукът делата се пълнят с правилни и навременни документи, които никой не е виждал до този момент. Сами са си виновни.

Чавдар
Чавдар
08 юни 2021 18:27
Гост

Класика в жанра е да се оправдаят едни усвоени преди години средства по европейска програма.

Гражданин
Гражданин
08 юни 2021 18:25
Гост

В основата на притесненията на КЧСИ е преграждащата се възможност за антидатиране на действия, което всъщност е целият проблем. Боли ги фара че ще могат да се правят справки. Сами си го направиха това – не може да ти продават имоти, а да не ти дават да си видиш делото и да те мотаят с дни.

Жечев
Жечев
08 юни 2021 18:20
Гост

Много добро предложение.

Anonimen
Anonimen
08 юни 2021 18:21
Гост

Особено в тази ситуация с пандемията.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 21:03
Гост

Я се разкарай и ти някъде, заедно с пандемията, тролче. Вече не върви истерията за ваксини. ГЕРБ не са на власт вече.

Гола вода
Гола вода
08 юни 2021 17:55
Гост

А ДСИ-тата ще продължат само да взимат заплати и от време на време да правят далавери. Ликвирайте ги и изградете каквато искате електронна система за справки. Да не би да има държавни нотариуси? Защо ще товарите с разходи ЧСИ и през тях взискатели и длъжници?

Корнелия
Корнелия
09 юни 2021 8:51
Гост

Ако няма ДСИ съвсем никой няма да погледне издръжките.

Така ли?
Така ли?
09 юни 2021 12:13
Гост

Како. Глупости на търкалета. Ще те видим вечерта на 11 юли.

Spiro
Spiro
08 юни 2021 17:33
Гост

Само да не стане така, че да се произведе една бъгава система

Жаки
Жаки
08 юни 2021 18:22
Гост

Която естествено няма да работи добре и ще я коригират в последствие.😄

Spiro
Spiro
08 юни 2021 17:33
Гост

Поздравления за смелостта

Емил
Емил
08 юни 2021 17:33
Гост

Категорично ще е по-удобно за всички

Руи
Руи
08 юни 2021 17:32
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 17:31
Гост

А то това министерство на правосъдието как ще проусне сега да се направи на интересно и готино за хората

Кики
Кики
08 юни 2021 18:23
Гост

Правят си реклама просто.

Ananieva
Ananieva
08 юни 2021 17:30
Гост

Удобно ще е

Меров
Меров
08 юни 2021 17:30
Гост

Определено добра новина

Добра ли?
Добра ли?
08 юни 2021 22:37
Гост

Нали се сещате, че специално ЧСИ-тата ще искат нови такси. Понеже ще им се вдигнат разходите и изпълнението ще стане хем по-скъпо, хем по-недостъпно за обикновения човек. Понеже безплатни обяди няма. А боковата администрация и бюрокрация от калинки, малинки и всякакви гадинки хем е усвоила евросредства, хем друг ще плаща подръжката на безумията им. Аз не съм против реализацията, но не в този вид и на сметката на страните в изпълнителното производство.

Джош
Джош
08 юни 2021 17:29
Гост

Най-после станахме модерни и дигитални

Хери
Хери
08 юни 2021 18:25
Гост

Чакай да стигнем до там.

Чочо
Чочо
08 юни 2021 18:25
Гост

Да не стане като с единната деловодна.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 17:28
Гост

Модерно