За първи път от много време вето на законопроект, наложено от президента Румен Радев, мина успешно в Народното събрание. Депутатите не приеха за втори път промените в Наказателния кодекс (НК), с които има опасения, че се криминализира споделеното пътуване.

Макар повечето от присъстващите в пленарната зала да подкрепиха измененията в НК, те не получиха необходимото за преодоляване на ветото мнозинство от 121 гласа. „За“ гласуваха 93 депутати, 61 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

Промяната в НК беше приета между първо и второ четене на проект за изменения в Кодекса на търговското корабоплаване и обсъдена само от транспортната комисия в парламента, а не и от правната.

Ето какво предвижда разпоредбата, която сега след успешното вето отново ще се върне за обсъждане в комисиите на Народното събрание:

„Чл. 234г (1) Който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.“
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване, или чрез използването на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и с глоба от пет до петнадесет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.“

Дебатът по ветото се съсредоточи върху това дали всъщност с тази разпоредба се криминализира споделеното пътуване, или не. Като тезата на БСП беше, че се случва именно това, защото това е превоз на пътници без лиценз, а ГЕРБ застъпиха позицията, че споделеното пътуване не е обществен превоз и следователно не изпълнява състава на предложеното престъпление.

Иглика Събева от ГЕРБ изложи позицията на партията. Тя цитира определението за обществен превоз от Закона за автомобилните превози. То гласи: „Обществен превоз“ е превоз, извършван за чужда сметка или срещу заплащане или икономическа облага, който се извършва с моторно превозно средство“.

И заяви, че приятелското пътуване, при което пътникът дава 2 лева на шофьора, за да си покрие той разходите за бензин, не влиза в определението за обществен превоз и следователно извършващите го няма да бъдат наказани.

Събева нарече абсурдно твърдението, че се криминализира споделеното пътуване. И отговори и на друг от проблемите, посочени от президента във ветото му – че едни и същи действия могат да бъдат третирани като административно нарушение и като престъпление и това оставя твърде голяма свобода за преценка на правоприлагащите органи, а гражданите нямат яснота относно квалификацията на извършеното от тях деяние.

„В Закона за автомобилните превози се прави разграничение. Административно наказание ще се налага, когато фирмата има лиценз, но не е включила въпросното МПС в него. А когато няма издадени никакви документи, се понася наказателна отговорност“, каза Събева.

Искрен Веселинов от коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“ обаче заяви, че с част от колегите му ще подкрепя ветото. „Крайно смущаващо е да се променя НК в комисията по транспорт. НК е една специална материя, която не бива да се пипа лековато. Без да подценявам значението на незаконните пътнически преводи, тези текстове най-малкото трябва да бъдат прецизирани и да се даде гаранция, че споделеното пътуване няма да бъде преследвано от закона, както и се прецизират несъразмерните на обществената опасност наказания“, каза той.

От БСП първо се спряха на това, че през последните години от хиляди проверки на агенцията „Автомобилна администрация“ има само по 30 влезли в сила наказателни постановления на година. „За тях ли ще променяте НК?“, попита Георги Свиленски. И призова юристите да гласуват против измененията в НК.

Филип Попов пък се обърна към Събева с думите: „Сигурен съм, че на голяма част от юридическата общност, като слуша мотивите ви, ѝ идва да си скъса дипломите. Не се прави така – без обществено обсъждане, правено от лаици в наказателното право. С тези високи наказания ще увеличите просто корупционната схема“.

Свиленски пък се спря на цитираното от нея определение за обществен превоз. И попита: „Да не би да не е срещу заплащане и с МПС, когато ви кача на моя автомобил и ми дадете пари за бензин? Да не би да ви нося на гръб? Вие ми давате 2 лева за гориво, това не е ли изгода? Бусчетата на Народното събрание също не са регламентиран превоз, нямате лиценз за превозвач. И вас ще ви удари този закон, внимавайте като гласувате“.

Съпартиецът му Крум Зарков пък се спря на принципите на наказателния закон и каза, че всяка норма в него трябва да ясна, прецизна, а санкциите трябва да са пропорционални и съразмерни. „Сходни по тежест престъпления трябва да се наказват със сходни по тежест наказания. Ако се приеме предложеното наказание за незаконен превоз, то ще е бъде по-тежко от това за блудство. Изнасилване ще се налазва по-леко от този превоз! Задържането на заложник ще се наказва по-леко“, каза той.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:39
Гост

Браво на Радев. Все някой трябва да ги озапти тези пишман нормотворци.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:37
Гост

Безумен проект. Чак пък пет години затвор.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:38
Гост

Толкова дават на престъпниците. Пълен парадокс.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:17
Гост

Добре, че беше президентът да обуздае правните талибани от управляващата коалиция. Но трябва да благодарим и на късмета, защото талибаните са доказали във времето, че са не само изключително прости, но и нагли и гласуват повторно абсурдни законопроекти, които президентът е върнал изключително добре мотивирано.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:14
Гост

Споделям притесненията на хората, които искат да спестят пари от пътуване. Не че е скъпо с рейс или влак, но като може да си разделите пътуването с кола и да си изкарате по-добре и да пътувате по-комфортно, зщао ще ми забранява някакъв депутатин? Защото има приятели с транспортни фирми? Да си гледат работата бизнесмените. На мен ми писна всеки депутат да е бизнесмен и да има приятели бизнесмени и да се правят поправки на закона в името на бизнеса.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:34
Гост

Точно така. Отново лобистки прокарвания.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:13
Гост

Да си гледат работата лобистите!

Димитрова
Димитрова
19 ноември 2020 11:12
Гост

Твърдо за отпадането на подобна глупост съм!

Oblena
Oblena
19 ноември 2020 11:12
Гост

Смятам, че е време такива лобисти да спрат да дават ум и да станат те незаконните

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:11
Гост

Тия дебелаци дето държат автобусите за междуградски превози не се наядоха. Ако искам да пътувам с комшията до Бургас какво пречи? Кой ще ме спре? Не мога да се разбера с тях ли? Това би бил геноцид.

Мавродиева
Мавродиева
19 ноември 2020 11:11
Гост

Определено нещо са искали да прокарат тия злобари от транспортните фирми. Искали са да правят пари, ама не мина номера. Браво!

Филипа
Филипа
19 ноември 2020 11:10
Гост

Аз не знам на кой му е дошло на ум, че може такова нещо да мине. Смисъл твърде нелепо е да забраняваш на хората да не правят нищо

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 11:10
Гост

Бате най-малоумното би било да забранят със закон на хората да пътуват заедно.

Идиоти
Идиоти
19 ноември 2020 11:08
Гост

Промените бяха повече от безумни.

Ристевски
Ристевски
19 ноември 2020 11:08
Гост

Превозвачите, които искаха само те да лапат пари отиват на кино. Да си гледат работата!

Живко
Живко
19 ноември 2020 11:07
Гост

Според мен президента трябва да черпи. Не му се е случвало май май

Стаматова
Стаматова
19 ноември 2020 11:07
Гост

Ами те ГЕРБ не са били сигурни, че този закон ще им помогне да се справят с изборите после

Съвет
Съвет
19 ноември 2020 11:05
Гост

Чудно, сега опозицията да се възползва и за други промени, явно може да се пропука гербаджийския бетон.

Шофьор
Шофьор
19 ноември 2020 11:01
Гост

Айде, превозвачите лобисти го изду..ха.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 10:59
Гост

Честито, май за първи път се случва.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 10:59
Гост

Защото и ГЕРБ не бяха убедени, че промените са ОК.