Ветко и Маринела Арабаджиеви не са на почивка, а се укриват. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова ТВ.

„Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с Европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват“, каза Гешев.

В петък при акция на Специализираната прокуратура в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са собственост на Ветко Арабаджиев, са били открити над 10 млн. лева в кутии за обувки, в куфари, сейфове и т.н. Тогава бяха арестувани 10 души, като шестима от тях бяха обвинени в пране на пари и данъчни престъпления. Сред тях е и по-малкият син Вълчо Арабаджиев.

Късно снощи на закрито заседание Специализираният наказателен съд определи парична гаранция от по 20 000 лева за Вълчо Арабаджиев и две жени, сочени за счетоводителки.

По повод намерените над 10 млн. лева днес Иван Гешев обясни, че парите били изтеглени от клонове на банките извън София като това е станало 20 дни преди акцията. „Това са изпрани пари, това е приел и съдът вчера”, посочи заместник-главният прокурор и обяви, че прокуратурата ще протестира мярката на Вълчо Арабаджиев.

Гешев съобщи още, че разработката срещу Арабаджиев е от няколко месеца. Периодът, който се разследва, ще бъде разширен. Първоначално обхващаше първите месеци на тази година, но разследващите ще се върнат 10 години назад.

Заместник-главният прокурор обясни и защо това ще се случи: „Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 г. до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 г. до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума според тази таблица е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона“.

Гешев каза още, че съдебното заседание вчера е било проведени при закрити врати по искане на защитата, а не на прокуратурата. „За поредно дело защитата прави такова искане, не е първи случай. Защитата се притеснява от нещо, а не прокуратурата, защитата иска определени доказателства да не станат публично ясни“, коментира заместник-главният прокурор.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:16
Гост

­­Г­­о­­­р­­е­­щ­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­е­т­­­а­­ ­­­в­­и­­­ ­о­ч­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?14295

Hominem
Hominem
03 септември 2018 17:40
Гост

„За поредно дело защитата прави такова искане, не е първи случай. Защитата се притеснява от нещо, а не прокуратурата, защитата иска определени доказателства да не станат публично ясни“

Г-н Геш, тоалетните масово се ползват на затворена врата. Какво ли крият хората зад този прословут ключ? Да ти кажа, предлагам да ги осъдим всичките – убедена съм, че вършат престъпна дейност.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2018 12:53
Гост

Щом Иван Гешов каза, че не е виждал такова нещо през дългогодишната си практика, значи работата е дебела.

Мишо
Мишо
03 септември 2018 11:42
Гост

Вече се съмнявам, че изтича информация. Нищо чудно, хората за пари какво ли не правят.

Митко
Митко
03 септември 2018 12:13
Гост

Естествено, че е така. Не за първи път ще лъсне връзката на властта с престъпността.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2018 11:39
Гост

Тия може ли да си нанасят в таблици престъпните суми? Кокошкарски изпълнения.