Ръководители на две районни прокуратури избра днес Прокурорската колегия. Веселина Милушева е новият шеф на РП-Силистра, а Неда Михалева – на РП-Тополовград.

Милушева, която е обвинител в РП-Силистра, беше подкрепена от осем от членовете на колегията. Тя имаше двама конкуренти за поста. Единият беше колегата ѝ Константин Йовев, който не получи нито един глас, а другият – шефът на РП-Дулово Петър Петров, беше подкрепен от двама от членовете на колегията.

Съвсем очаквано и тримата бяха питани за най-актуалната тема за държавното обвинение в момента, а именно за оптимизирането на районните прокуратури. И тримата подкрепиха идеята за въвеждане на унифицирания модел. Особено показателен беше отговорът на Петър Петров. Той обясни, че от 2013 г. работи напълно сам в Дулово, дава 24-часови дежурства и събота, и неделя, трудно, почти невъзможно е да изкара нормална отпуска, като цяло работи целогодишно. Даже за днешния ден, за да се яви пред колегията и да изложи концепцията си, си е взел неизползван от 2016 г. отпуск. Константин Йовев пък даде за пример разстоянието между прокуратурите в Силистра, Тутракан и Дулово – то е между 40 и 60 километра.

В подкрепа на Веселина Милушева се изказа Огнян Дамянов. Той обясни, че познава колегите в РП-Силистра, че честно е посочила проблемите и смята, че Милушева ще се справи с тяхното разрешаване, отделно ще надгради добрите практики.

С подобни мотиви пък Йордан Стоев подкрепи Петър Петров. Стоев уточни, че не познава нито един от кандидатите, но най-много му допаднал Петров – не само от изложеното в концепцията, но и при самото представяне.

С 8 гласа „за“ Милушева спечели доверието на колегията.

Единодушно за шеф на районната прокуратура в Тополовград беше избрана Неда Михалева.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че решението тази прокуратура да бъде закрита и на нейно място да има териториално отделение по никакъв начин не е повлияло на представянето на Михалева, нито на начина ѝ на работа. Цацаров посочи, че тя много добре ръководи районната прокуратура, има авторитет сред колегите си и се отнася с уважение към районния съд.

На днешното заседание колегията определи и и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура. Това е Даниела Начева, която е и говорител на СП. До решението се стигна, след като миналата седмица кадровият орган назначи Иван Гешев за заместник-главен прокурор. Той ще осъществява методическо ръководство на специализираните органи. Беше направена и рокада на зам.-шефовете на спецпрокуратурата, като беше освободена Детелина Йотова, а на нейно място беше назначен Кирил Пейчинов.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистрат
Магистрат
11 юли 2018 15:45
Гост

Успех на всички! Дано оправдаят гласуваното им доверие и да работят за справедливо правораздаване.

Петров
Петров
11 юли 2018 15:09
Гост

Страхотен човек и професионалист. Не напразно е избрана с мнозинство.

Петров
Петров
11 юли 2018 15:55
Гост

Става въпрос за госпожа Милушева, която имам удоволствието да познавам лично.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2018 14:57
Гост

Точият избор.