Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. За решението съобщиха от пресслужбата на съда, но то още не е публикувано на сайта на ВАС, тъй като се обезличават личните данни в него.

Информацията от съда е само, че тричленен състав на Върховния административен съд е отхвърлил с окончателно решение от днес жалбите на две физически лица и на сдружение „За земята – достъп до правосъдие” срещу  решение № 3-3/2017 г. от 19.10.2017 г. по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на министъра на околната среда и водите. „С решението е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала „Струма” по Източен вариант Г 10.50.“, посочват от съда.

Източният вариант разделя движението по магистралата на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. Платното в посока Гърция ще преминава по съществуващия сега път Е-79, а за София – по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Предвижда се рехабилитация и укрепване на Е-79, като се включат и различни мерки за опазване на биологичното разнообразие. Планът е преди Кресна едното платно на магистралата да се отделя на изток и да обхожда града, а не както сега целият трафик да минава през него. Платното от Кулата за София ще започва на 100 м след пресичането с жп линията за мина Ораново. Оттам ще минава вляво от сегашното шосе, след което ще тръгва на югоизток успоредно на река Градевска и между кварталите на Симитли „Ораново“ и „Дълга махала“. После ще пресича второкласния път за Гоце Делчев и ще навлиза в планинския скат.

Приблизителната дължина на тази част от магистрала „Струма“ е 24 км.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анон
Анон
23 май 2018 18:46
Гост

Ем квот’ такова. Няма да я местят магистралата изцяло извън дефилето, ама поне ще почнат скоро да я строят

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 18:37
Гост

Никой не се съобразява с екосдруженията. Това не е на добре.

Възмутен
Възмутен
23 май 2018 18:38
Гост

Така е. Съсипахме природата в България.

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 18:35
Гост

Адмирации за решението.