Върховният административен съд (ВАС) отново задължи министъра на околната среда и водите да извърши екооценка на Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Делото беше гледано за втори път от тричленен състав на съда, след като през декември петчленката го върна за ново разглеждане. Преди това, през април м.г. върховните съдии отмениха решението на министър Ирина Костова (от служебния кабинет „Гержиков“) от 1 март 2017 г. да не бъде извършвана екооценка. Седмица по-късно тя сама отмени разпореждането си.

Новото решение на ВАС е от 7 март и в него съдиите Любомир Гайдов-председател на състава, Румяна Папазова-докладчик и Николай Гунчев дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за защитените територии (ЗЗТ) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Трите нормативни акта регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

За решението, което също подлежи на обжалване, съобщиха от съда. Според тричленния състав планът за „Пирин“ попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от ЗООС, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения. Съдът пише, че решението на министъра е издадено в нарушение на административнопроизводствените правила и на императивни материалноправни разпоредби.

В началото на годината ВАС окончателно отмени промените в Плана за управление на „Пирин“, като и в това решение се казваше, че екооценката е задължителна.

Министър Нено Димов коментира, че ще се съобрази с решението на съда, но след това поиска от депутатите законови промени за националните паркове. Планът за управление на „Пирин“ засяга пряко строителството в Банско, а Нено Димов започна консултации за промяна на концесионния договор.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 март 2019 12:43
Гост

Това е защитена територия и изисква задължително извършване на екологична оценка.

Еко
Еко
08 март 2019 12:30
Гост

Планът за управление на „Пирин“ трябва да бъде тотално променен. Разсипаха природата с тяхното застрояване.

Анонимен
Анонимен
08 март 2019 12:28
Гост

Решението на министър Ирина Костова бе субективно и меко казано нелепо.