Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението на Столичния общински съвет (СОС), който преди две години разреши промени в подробния устройствен план, за да може да бъде издигнат 77-метров небостъргач на бул. „България“ (пълния текст на решението виж тук).

Миналата година Административният съд София-град (АССГ) отмени решението на СОС, а сега Върховният административен съд е окончателно потвърдил първоинстанционния акт, съобщи „Дневник“.

Става дума за т. нар. проект „България билдинг“ за 25-етажна сграда и две четириетажни, който буни хората в квартала и след серия от отлагания получи зелена светлина от Столичния общински съвет през лятото на 2017 г.

Делото в АССГ беше заведено от живущите в един от съседните блокове. Един от жалбоподателите е членът на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев, който разказа тогава пред „Лекс“, че се оказал в тази роля, тъй като е домоуправител на един от входовете. Според жалбоподателите парцелът за небостъргача изкуствено е бил разделен на три, за да не му бъдат съседни жилищни сгради, а два по-малки парцела, като по този начин няма да има съседи, които да оспорят строителството.

В решението на Антони Йорданов от АССГ, с което върховните съдии напълно се съгласяват, се казваше, че общинският съвет е разрешил строежа на сградата в нарушение на серия от разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и без да бъде проведено обществено обсъждане.

Одобреният от СОС проект за подробен устройствен план въобще не е бил съобщен на заинтересуваните лица в хода на изработването му, нито за него е проведено задължителното за този вид планове обществено обсъждане. По делото беше установено още, че са надвишени максимално допустимите показатели на застрояване, допуснати са намалени отстояния, без да има основание за това. В решението на АССГ се казваше още, че високото застрояване т.е. сградата с максимална кота корниз от 77 м, следва да отстои на минимум 107,80 м от съществуващата в съседния имот сграда, вместо на 33,2 м, както беше предвидено в одобрения от общината ПУП.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ашколсун
Ашколсун
03 юли 2019 11:41
Гост

Слава богу! А сега ще има ли санкции за чиновниците, които са издали разрешение, нарушавайки нормативни актове? Отговорност, нещо? И дали не са взели някой лев под масата, за да издадат разрешението? И не е ли време ние да ги изгоним от СО на изборите наесен, та ако не друга, то поне политическа отговорност за некадърността, корумпираността и цялостното си безхаберие да понесат?

Anonimen
Anonimen
02 юли 2019 13:52
Гост

На Иванчева й дадоха 20 години. А за тези, които в случая са обжалвали с нашите пари-колко?

Различни аршини
Различни аршини
02 юли 2019 13:57
Гост

Стефка Костадинова скочи 209 см. и й дадоха апартамент в Обеля (80 квадрата). А колко трябва да е скочил Пенчо Кубадински, за да има хол от 150 квадрата?

Бюрокрация
Бюрокрация
02 юли 2019 13:50
Гост

В крайна сметка Общината, главният архитект, кмета са нарушавали закона по време на цялата процедура за издаване на разрешително. А за честният данъкоплатец, който иска на направи пристройка му искат маса документи.

Anonimen
Anonimen
02 юли 2019 13:46
Гост

При тези нарушения на процедурата по Закона за устройство на територията и на действащия Общ устройствен план на София, решението не можеше да бъде друго.