В края на годината или непосредствено след това ще започне ваксинацията срещу COVID-19 в България. Тогава се очаква да пристигнат и първите дози от ваксината на „Пфайзер“.

Това обяви днес здравният министър Костадин Ангелов на брифинг, на който трябваше да бъде представен изготвеният Национален план за готовност при пандемия.

От думите му стана ясно, че още тази седмица здравното министерство ще получи 4 фризера за съхранение на ваксината на „Пфайзер“, която изисква замразяване до -70 градуса, за да бъде съхранявана. Те ще са в София и Бургас, а по-късно трябва да бъдат оборудвани и всички РЗИ, като първоначално ще бъдат ваксинирани най-рисковите групи.

Ваксините ще бъдат поставяни от лекари в болниците, като изискването е човекът да е здрав. На по-късен етап, когато започне и масовата имунизация, в процеса ще бъдат включени и личните лекари.

„Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Ваксините ще бъдат доброволни и абсолютно безплатни. Всеки един български гражданин, който пожелае, да бъде ваксиниран срещу COVID-19 и той ще получи такава ваксина, каквато пожелае“, подчерта Ангелов.

Планът за ваксиниране срещу COVD-19 се очаква да бъде разработен и представен до края на седмицата, а днес на Министерския съвет е бил определен координационен съвет за неговото изпълнение, който ще бъде оглавен от шефа на БЧК Красимир Гигов.

Междувременно Великобритания стана първата държава в света, която одобри за употреба ваксината „Пфайзер“ и обяви, че тя ще започне да се прилага от началото на следващата седмица, предаде БНР.

Националният план за готовност при пандемия, заради който от министерството свикаха пресконференция днес, се оказа общ документ, който да дава насоки на властите как да действат при бъдещи пандемии. За него обаче днес не бяха дадени подробности, освен че има за цел да ограничи разпространението, да намали смъртността и да подобри лечението, както и да бъдат отправяни ясни, верни и разбираеми послания към хората. Не стана ясно и защо специално за обявяването му беше свикана пресконференция.

На този фон обаче продължават парадоксите около настоящата пандемия и организацията за справянето с нея, за която както обясниха и днес от министерството, имало отделен план, който се следва.

На няколко пъти здравният министър беше попитан защо бързите антигенни тестове, които са достатъчно надеждни, но са по-евтини и достъпни, не се приравнят към PCR-тестовете. Проблемът е, че много болници отказват да приемат пациенти, без да представят положителен PCR-тест. В същото време пък, за да получи възможност за безплатен PCR, пациентът трябва да се обърне към личния си лекар, който вече може да издава направления за официалните тестове. Според договора между Лекарския съюз и здравната каса обаче направление за PCR от личните лекари не се издава на хора, които са с установен коронавирус чрез бърз антигенен тест.

Така се стига до парадокс, че хора, които са си направили бързия тест и той е положителен, няма как да го потвърдят с безплатен PCR, който пък често им е изискван в болници, ако се наложи да бъдат лекувани там. Оказва се, че това е приумица на лечебните заведения, защото от щаба са категорични, че пациент трябва да бъде приет в болница дори само със симптоми и без какъвто и да е тест.

„Всеки, който има бърз положителен тест, ако има нужда влиза в болница, получава лечение и му се поставя диагноза. Никой никога не е казал, че за да му се постави диагноза COVID, трябва да има само PCR изследване. Още в самото начало сме изпратили дефиниция на случаите, в които пише, че въобще може да нямате положителен резултат и ако клиничната картина, очевидно говори за COVID, пишете диагноза COVID и влиза официално в статистиките“, заяви доц. Кунчев.

Здравният министър пък отчете, че до момента пандемията е струвала 2 млрд. лева, като по 80 млн. лева на месец се дават само на заетите на първа линия.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:19
Гост

­­­Г­о­­­р­е­щ­и­­ ­­­м­­о­м­­и­ч­­­е­­т­­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­а­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?50972

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 23:53
Гост

Здравният министър пък отчете, че до момента пандемията е струвала 2 млрд. лева, като по 80 млн. лева на месец се дават само на заетите на първа линия.
Да така е , две фрегати за 1 милиард и една тръба за 500 милиона в борба с пандемията

Име
Име
02 декември 2020 19:19
Гост

„Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Ваксините ще бъдат доброволни и абсолютно безплатни.“ Ами точно де, хем ще са наложени, хем няма да са безплатни. Ще ги плати бюджета, за да се ваксинират всички сополиви циганета. А откъде идват парите в бюджета? От данъците. А кой плаща данъци? Юридическите и физическите лица. А кой ще намаже от ваксинацията? Ами фирмата, която доставя ваксините, бюджета ще й ги плати по хубави цени. А дали фирмата, която ще осигури ваксините, ще е герберастка? Със сигурност. И какво се случва? Създава се изкуствена истерия, шашкаме бабичките по… Покажи целия коментар »

Хайл Сейтан.....
Хайл Сейтан.....
02 декември 2020 14:55
Гост

Da! Д живее петия РАЙХ! Да живее Фюрера! Сбъднахте мечтите му!

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
02 декември 2020 14:50
Гост

Минаха ли 20-годишните тестове, наблюдения, клинични и постклинични испитания успешно? Ааа, минали са, добре. И на мен ми се родиха 3 деца преди два месеца и вече порастнаха. В момента пиукат из целия кокошарник.

Затова подарявам „полагащите“ се на мен и близките ми ваксини, на премиера ни Слънце, на любимите ни министри, на моралните и компетентни наши съдии! Да са ни все така любими и най-накрая да допринесат с нещо наистина полезно за обществото, като ритнат камбаните!

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 13:56
Гост

Даже и ще са безплатни. Браво!

Киро
Киро
02 декември 2020 14:00
Гост

Да, за гриповете си я плащахме обикновено.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 19:21
Гост

Браво бе, пишеш си коментар и си отговаряш. Безплатни, как не. Бюджета, който ще ги плати, откъде се пълни?

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 13:53
Гост

Много добра новина.

Мишо
Мишо
02 декември 2020 13:55
Гост

Най-накрая и при нас да дойде тази ваксина.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 19:23
Гост

А дали ще излезе евтино на бюджета, или пак някой подставен гербераст ще прибере ойрото?

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
02 декември 2020 13:51
Гост

Смешници и палячовци всички на снимката горе. Медиен цирк за един оскотял народ. За болниците да не говорим – там цирка е пълен. От много години назад всичко е безскрупулен медицински пазар и безхаберие. Казвам го и от личен опит. Всички говорят за някакви хуманни лекари и подобни утопизми. Реално всичко е връзки и пари, като това, че някой ги има не значи, че няма да го „наредят“ на някоя операционна маса. Имал съм и възможността да сравнявам с Германия и Италия /както университетски, ама истински университетски, болници, така и частни/. Резултата – българска пародия. Гади ми се от докторската… Покажи целия коментар »

Браво
Браво
02 декември 2020 12:42
Гост

С изключение на последните два коментара всичко друго е герберастки трол

LSSAH
LSSAH
02 декември 2020 12:19
Гост

Моята я подарявам на страхливите идиоти с маските. Със здраве.

Стати
Стати
02 декември 2020 12:06
Гост

В цялата информация най-ценното е колко са изхарчили – 2 милиарда лева, а ефект нулев! Голямо крадене, ей!

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 11:48
Гост

Дано стигнат , като количества

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 11:47
Гост

Няма да издържа на глупостите на антиваксърите

Gerova
Gerova
02 декември 2020 11:46
Гост

Няма да има драми. Ние каквито сме гьонове и мислим, че само ние сме умен народ, а всички други пасат и ги лъжат, та няма да се ваксинирме сигурно. В резултат света ще се справи с Ковид, но тук ще си върлува, защото сме прости та прости.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 11:47
Гост

Конспиратора често е човек с лимитирани умения и и знания най-вече

Димитриев
Димитриев
02 декември 2020 11:42
Гост

Надявам се да може да се ваксинираме спокойно без напрежение, защото знаем къде живеем

Саливерстров
Саливерстров
02 декември 2020 11:42
Гост

Надявам се, че няма да има маса хора, които са решили, че няма Ковид и/или ще ги чипират

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 11:42
Гост

Разбира се, че е трудно да се справим в условията на криза, но съгласете се – вече се говори за ваксина. Не е толкова безнадеждно положението

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 11:41
Гост

Слушах ги. Не е нещо страшно. Трябва да се изчака ваксината и да поотмине силата на вируса. Сега има много случай, но мерките са за 3 седмици, не за 5 месеца

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 11:41
Гост

Чакаме и тръпнем