Ден след като с позиция се разграничи от коментари на адвокат Михаил Екимджиев, Висшият адвокатски съвет (ВАдС) публикува благодарствени писма от председателите на двете върховни съдилища (съобщенията на съвета за писмата виж тук и тук).

В писмото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, цитирано в съобщение на съвета, се казва: „Адмирираме своевременната и отговорна позиция на Висшия адвокатски съвет по повод на публично изразеното от адв. Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен съд.

Считаме, че българската адвокатура има съществена роля за защитата на независимостта на съдебната власт и за утвърждаването на върховенството на правото.

Върховният касационен съд е постижение на държавността с над 140-годишна традиция и заслужава респект. Такъв се дължи и на всеки български адвокат. Колегиалните отношения между съда и адвокатската общност са фактор за утвърждаването на принципите на правовата държава“.

В писмото на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който в съобщението на ВАдС в продължение на няколко часа беше посочен като Иван Чолаков, се казва: „Бих искал да изразя благодарност за изразената от ръководството на Висшия адвокатски съвет позиция в подкрепа на Върховния административен съд и върховните съдии по повод медийни участия на адвокат Михаил Екимджиев, съдържащи незаслужени нападки и обидни квалификации срещу съдебната институция.

Отношенията между Върховния административен съд и Висшия адвокатски съвет винаги са почивали на колегиалност, взаимно уважение, при зачитане на авторитета, независимостта и професионализма на двете страни. Публичното погазване тези принципи и нарушаването на добрия тон води до ерозия на доверието не само в съдебната система, а и като цяло – в юридическата професия.

Върховният административен съд има над 25-годишна история зад гърба си и през годините се е доказал като пазител на принципите и върховенството на правото“.

Както „Лекс“ писа, ВАдС реагира на коментари на Екимджиев, свързани най-вече със законопроекта, който предлага механизъм за разследване на главния прокурор. Какви бяха думите на адвоката можете да си припомните тук. В позиция Висшият адвокатски съвет заяви: „При упражняване на правото си на свободно изказване, адвокат Михаил Екимджиев е изразил свои лични мнения и оценки във форма, която показва негативното му отношение към работата на върховните съдилища. Тези мнения и оценки не изразяват вижданията на Висшия адвокатски съвет по поставените проблеми и отношението на адвокатурата към Върховния касационен съд и Върховния административен съд“.

След това Екимджиев се извини за непремерената обобщена оценка за капацитета на ВКС да тълкува Конституцията, но напомни, че в правовите държави авторитетът и доверието към съдебните органи се градят и отстояват от самите съдии.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:36
Гост

­Г­о­­­р­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­м­­и­­­ч­­е­­т­­­а­­­ ­­в­и­­­ ­о­ч­­а­к­­­в­­­а­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?81811

Joe
Joe
14 февруари 2023 6:52
Гост

VAdS публикува благодарности от председателите на върховния съд. Ще донесе положителни сигнали. Надявам се, че върховният съд може да бъде по-ефективен в бъдеще. Обичам да чета тази информация, както моите деца обичат да играят Stick Merge.

Еким ли е Яким ли ее все е зле
Еким ли е Яким ли ее все е зле
10 февруари 2023 12:23
Гост

Аман от този Екемджиев, все той прави и актуален…бреййй? Аман от кресливи активисти, който се самоизтъкват. С какво толкова е блеснал не съм очарован от дейността му на юрист. И аз изказвам мнение. постъпките му и изказванията ми приличат на децата , който заливат картините по европейските галерии и после се ляпят с лепило. Целта им била да ги забележат. Досега плюеше само прокуратурата сега и съдилищата. Все някой му пречи да налага правния си разрушителен нихилизъм

Тиква Бокова
Тиква Бокова
09 февруари 2023 18:03
Гост

Абе къв е тоя Екимджиев, бе? Да не е продавал амфетамини като мен, да не е пазил колите на СИК? Или като моя авер Пееневски, да го знаят чак в Америката че е корумпиран и открадна една банка? Ина ли кюлчета злато в шкафа до леглото, има ли пищов? -нема, и Мата Хари не му идва гол да го снима. Страсбург – Прасбург, голема работа, нема що. Ало Ваньо, ало Гешев, кво дремете – що не го приберете този?

Дискусия
Дискусия
09 февруари 2023 13:30
Гост

Всъщност, ето един дебат – защо не се намалят заплатите на съдиите? В България те са много по-високи, спрямо средната работна заплата, отколкото в останалите европейски страни. П

адвокат Далавераджиев
адвокат Далавераджиев
09 февруари 2023 13:10
Гост

Видехте ли ма колко съм хитър ? Измислих декларация, публикувах си я, сега и похвалите си публикувах….ей, потомствен адвокат съм аз, затова се пиша по медиите

адвокат Шаврантиев
адвокат Шаврантиев
09 февруари 2023 12:57
Гост

Нямам клиенти, никой не ме знае, да спечеля дело в Страсбург само мога да мечтая. Кво да правя ? Ами кво – ще се влача като плужек пред ВКС и ВАС, пък те, все ще ми подхвърлят някоя троха, по всяко време и по всички географски ширини, френската любов, която предлагам, се цени. Или май беше турска любов ?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 12:56
Гост

„Девойки, вам съвет ще дам:
плач нива не полива.
Сега са тук, а утре там-
мъжете са такива!“
Уилям Шекспир
„Много шум за нищо“:)

Върховна баба Захаринка
Върховна баба Захаринка
09 февруари 2023 13:19
Гост

Благодарствен адрес – хи-хих-хи, щом ма мислиш за мома, ей – на, вземи и люби ме сега. Aз мъж виждала съм гол само веднъж, реших да го хвана – ама не му стана.

Галин Захаров - тоже ВКС
Галин Захаров - тоже ВКС
09 февруари 2023 12:37
Гост

Чакайте и аз да пусна един “адрес“ до Висшия адвокатски съвет, ще ползвам този на Захарова за по-лесно: „До Висшия адвокатски съвет НЕУважаеми госпожи и господа членове на Висшия адвокатски съвет, НЕ Адмирираме НЕсвоевременната и НЕотговорна позиция на Висшия адвокатски съвет по повод на публично изразеното от адв. Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен съд. Считаме, че българската адвокатура има съществена роля за защитата на независимостта на съдебната власт и за утвърждаването на върховенството на правото. Върховният касационен съд е постижение на КОРУПЦИЯТА с над 140-годишна традиция и НЕ заслужава респект. Такъв се дължи и на всеки български адвокат.… Покажи целия коментар »

Срам ни е от вас
Срам ни е от вас
09 февруари 2023 13:13
Гост

Настоящото ръководство, до председател на отделение /особено!/,отвори широко портите на ВКС за корупция и рушветчийство.

адвокат
адвокат
09 февруари 2023 12:31
Гост

Аз пък съм съгласен с Екимджиев, нека подлизурката ВАдв.С. да се разграничи и от мен.

Адвокат Валя Гигова
Адвокат Валя Гигова
09 февруари 2023 10:23
Гост

Колеги, за честа на адвокатурата, такава позиция на ВАдвС нито е обсъждана, нито е приемана и няма как да е приемана. Колегата Екимджиев е изразил лична позиция, не е ангажирал нито ВАдвС, нито адвокатурата, за да се разграничава съвета от него. Всеки адвокат има право, а когато има и експертиза по даден въпрос е длъжен да говори, заради обществената роля, отредена на адвоката да е „будната съвест“ на обществото. Тези благодарности са за председателя, който инициира и качи на сайта на ВАдвС и позицията, и благодарностите. Колегата Екимджиев поднесе извинения лично за тона си, но не и за съществото на… Покажи целия коментар »

Андрей Тошев
Андрей Тошев
09 февруари 2023 12:13
Гост

Върховните съдилища са се превърнали в средище на корупцията и некомпетентност и тяхното разобличава е израз на запазено лично достойнство.

адвокат
адвокат
09 февруари 2023 12:41
Гост

Ако Вие наистина сте Валя Гигова защо не внесете въпрос за обсъждане, защо един човек, пък и Председател на ВАдв.С. от свое име прави декларации, които не са приемани и обсъждани от колегиите?

Адвокат Валя Гигова
Адвокат Валя Гигова
09 февруари 2023 15:46
Гост

И аз, и колеги възразиха, но позицията без съгласуване беше качена на сайта от председателя, защото му се обадили от върховните съдилища. Лиши всички от достъп до сайта и оповести благодарствените писма.
Поставила съм въпроса за Кой #, който е ясен, но ще бъде обсъждан на заседание, защото не може да бъде компрометиран съвета за нечии солови инициативи. Това е, но излагането си е излагане, за съжаление.

Дискусия
Дискусия
09 февруари 2023 16:47
Гост

E значи все пак има някакво развитие…аз лично ще пиша до САК, да се разграничи от тези лични действия на Председателя…това е скандално – масово адвокатите подкрепят Екимджиев в случая, а някой си, от името на всички, създава представа за обратното

Дискусия
Дискусия
09 февруари 2023 17:39
Гост

Уважаема адв.Гигова, моля за Ваше открито писмо до медиите по въпроса – напр. до БНТ, и другите национални оператори. Аз лично вече писах до САК – тук въпросът не е за Екимджиев, а за всички нас, които сме адвокати – не може някой да ни казва какво мнение да изразяваме за състоянието на правосъдието в България.

анонимен
анонимен
09 февруари 2023 8:29
Гост

Време е т.н. председател на Висшия адвокатски съвет да си взима домашния любимец Краско Недев и да освободят адвокатурата от себе си.

Чавдар
Чавдар
08 февруари 2023 22:14
Гост

Е, как няма да са благодарни. При това им становище.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 22:05
Гост

Я да видим кой е по-мазен?

Бойко
Бойко
08 февруари 2023 22:12
Гост

Конкуренцията е голяма.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 20:27
Гост

Доживях, съдии от ВАС и ВКС да благодарят на ВАдС, че се разграничили от позиция на някой адвокат, който нещо се изказал по техен адрес! Абсурд, след абсурд! Затова мърлят и такива решения постановяват.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 19:44
Гост

Екимджиев трябва да го е срам, че опозорява адвокатурата!! И да се върне към старото си поприще на прокурор

Димо
Димо
08 февруари 2023 22:16
Гост

Всеки има право на лично мнение.

Ввв
Ввв
09 февруари 2023 12:07
Гост

От всички участници в спектакъла Екимджиев е единственият, който не трябва да се срамува от себе си.

Гешо Иванов
Гешо Иванов
08 февруари 2023 18:26
Гост

„Върховният административен съд има над 25-годишна история зад гърба си и през годините се е доказал като пазител на принципите и върховенството на правото“.

Да се смея ли или да плача…

Бисер
Бисер
08 февруари 2023 22:17
Гост

Тези думи са пълно клише.

Харизанов
Харизанов
08 февруари 2023 18:16
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 18:15
Гост

Абе направо как още не е пратен в Белене, или в Сибир. Ама ха-ще критикува съда! През 70-те години върховния съд изтълкува ,че критиката към властите е хулиганство. И до ден днешен това тълкуване не е отменено. Че в съда са и до днес най-верните кадри към режима, или техните низходящи(изключенията потвърждават правилото)-ЛУСТРАЦИЯ ПО ТЕЗИ ШИРИНИ НЕ СЕ СЛУЧИ, единствената държава в източна Европа без ЛУСТРАЦИЯ, а до 1989г кой ще бъде съдия беше преценявано от военния отдел на ЦК на БКП -за незапознатите някаква представа за военния отдел-оттук https://bg.wikipedia.org/wiki/Отдел_„Военен“_при_ЦК_на_БКП. Непроверени ,случайни, без познанства и непотизъм да получат инсталиране в… Покажи целия коментар »

Потресен
Потресен
08 февруари 2023 18:16
Гост

Абе мевере какво бави джипката, тук да не ви е домакрация, че ще критикувате!

Грешащ
Грешащ
08 февруари 2023 18:05
Гост

Досега си мислех,че човек има право на мнение.включително и негативно, и на критики, и недоволства-включително и от властта. Явно греша.

Ултимативен
Ултимативен
08 февруари 2023 18:20
Гост

Еми би следвало да има в правова и свободна държава

Тихомир
Тихомир
08 февруари 2023 22:19
Гост

Каквато ние очевидно не сме.

Любител
Любител
08 февруари 2023 18:03
Гост

Това ми напомня едни отдавна отминали времена, когато някой посмее все пак да заяви нещо критично, и хоп – писмо от недоволния трудов колектив, който подкрепя другаря директор, партийното, профсъюзното и държавно ръководство. След това ръководството се вслушва в позицията на колектива. Слава и да живей!

Nina
Nina
08 февруари 2023 18:20
Гост

Така е

Кико
Кико
09 февруари 2023 12:02
Гост

Манталитета и на Чолаков, и на Захарова, и на безхаберника е формиран точно в ония години. Римейкът е пълен и комичен, колкото и участващите в него лица.

Резил
Резил
08 февруари 2023 17:44
Гост

Очакваме и поздравителен адрес от КС, че и те са споменати.

Срам
Срам
08 февруари 2023 17:41
Гост

Е, това вече е черешката на акото. Нямам думи…

Харизанов
Харизанов
08 февруари 2023 18:17
Гост

Явно имаш

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 17:36
Гост

Ееее, колко дни ще ни занимават с този махленски спор. То омръзна

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
08 февруари 2023 17:34
Гост

Влезли в един бар Бай Ганьо адвоката и Бай Ганьо съдията…

Друмев
Друмев
08 февруари 2023 18:18
Гост

Е не разбирам

грисхалва за всички
грисхалва за всички
08 февруари 2023 17:33
Гост

Работата заприличва на зрелия социализъм или на детска градина, колебая се кое от двете. Ама то май е спретната от хора с капацитета на детска градина от соц. време. Я си яжте кисела и да млъквате

Чуков
Чуков
08 февруари 2023 18:18
Гост

Няма пък!

Борко
Борко
08 февруари 2023 22:21
Гост

Следва и потупване по рамото.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 17:33
Гост

Този, който е качил писмото на Чолаков на сайта на ВАдС трябва веднага да бъде уволнен. Едно име не може да препише като хората. Как може да не знаеш името на председателя на ВАС

необосновано предположение
необосновано предположение
08 февруари 2023 17:56
Гост

Вероятно човекът е мислил за друга главна личност и е направил компилация.

Мина
Мина
08 февруари 2023 18:19
Гост

Стават греки е казал и таралежа

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 17:32
Гост

А Захарова и Чолаков знаят ли, че това не е позиция на Висшия адвокатски съвет, а солово изпълнение на Дерменджиев

Мандела
Мандела
08 февруари 2023 18:19
Гост

Е, явно нямат идея

анонимен
анонимен
09 февруари 2023 3:55
Гост

Дерменджиев няма връзка с реалния свят. По-нелеп председател на Висшия адвокатски съвет със свещ не може да се намери.

Койчо
Койчо
09 февруари 2023 11:55
Гост

Видяхме коя е най- голямата подлога от адвокатура.

разграничих се
разграничих се
08 февруари 2023 17:32
Гост

Искам да се разгранича от не едно и две решения на ВКС и ВАС, как мога да го направя – съобщение в Държавен вестник ли да пусна? Ще взема да пратя декларация на висшите

Боби
Боби
08 февруари 2023 18:20
Гост

Пишете до президента да ви разграничи

арменския поп
арменския поп
08 февруари 2023 17:30
Гост

Колеги, не се ли усещате, че се излагаме публично. Каква беше тази акция, а после и благодарности. Те Захарова и Чолаков е нормално да си защитават съда и съдиите, но колегата, като е минал границата – да се сезира колегията и да реши дали да му образува дисциплинарно производство. Къде е тук ВАдвС, остава и Арменският поп да се разграничи от Екимджиев

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 17:21
Гост

Много шум за нищо. Какво толкова, че е изразено критично мнение за работата на съда, пък бил той и ВКС. Да не е имунизиран случайно от критики този съд. Хайде холан.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 17:27
Гост

За мен остава странно, че висшият се разграничи от мнение, което изобщо не го ангажира. Екимджиев не е казал от името на цялата адвокатура заявявам. Плещи си човека в лично качество. Тонът му категорично не одобрявам. Но това е друго.

Андрешко
Андрешко
09 февруари 2023 11:49
Гост

След мазните слова на такива като Чолаков и Захарова до шепа корумпари от ВАдвС не ти остава друго освен да пуснеш водата.