В България все още няма напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретирането в полицейските арести – правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар и съобщаването за тези права на задържаните.

Условията в психиатричните заведения продължават да са ужасяващи, не се предприемат мерки срещу насилието в затворите.

Това отчита Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа в нов доклад за условията в полицейските арести, в затворите и в местата за настаняване на психично болните у нас, съобщи БТА.

В доклада се отбелязва, че България все още не е изпълнила отправените досега препоръки.

Най-сериозно внимание е обърнато на местата за настаняване на психично болните. В доклада си комитетът срещу изтезанията критикува българските власти за липсата на действия за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите. Посочва се, че хигиената е на ужасяващото равнище в някои домове за социални грижи, като там и в психиатричните болници липсват достатъчно служители заради продължило с десетилетия пренебрежение и липса на подкрепа от властите.

Прилагането на изолация и обездвижване продължава, макар че е незаконно и не съответства на международните насоки, се казва в доклада. И се допълва, че болните с психични разстройства в България нямат достъп до съвременни лечения и това вреди на тяхното благосъстояние.

Комитетът отново изразява загриженост от липсата на напредък в деинституционализацията на социалните грижи и на психиатричните услуги у нас. Отбелязва се, че много хора са неподходящо държани в големи психиатрични институции, без никаква надежда за връщане в обществото.

Комитетът срещу изтезанията призовава за спешни действия във всички области – законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и за разработване на лечения, съобразени със съвременния европейски опит. Целият подход трябва коренно да се промени чрез борба с предубежденията за психичното здраве и с подобрение на отношението към пациентите, се посочва в доклада.

За полицейското задържане в документа се казва, че по-голямата част от участниците в извършено допитване са заявили, че са получили коректно отношение. При все това не отчита напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране – правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар, и правото да бъдат съобщени тези права на задържания.

Що се отнася до състоянието на затворите е отправен нов призив към българските власти да предприемат решителни действия за справяне с насилието между лишените от свобода, особено в Софийския затвор. Изразено е съжаление за изключително лошите и дори неприемливи материални условия в затвора в София и в помещения в затворническото общежитие в Кремиковци, което според комитета срещу изтезанията трябва да бъде затворено, а лишените от свобода там да бъдат преместени другаде.

В доклада се препоръчва властите у нас да увеличат здравните екипи в затворите и предлагането на безплатни лекарства, както и да подобрят предоставяните психиатрични грижи на затворниците. Комитетът настоява, че недостатъчният брой затворнически служители може само да увеличи опасността от насилие и сплашване между затворниците.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:34
Гост

­Г­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­е­т­­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­а­­к­­­в­­­а­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?83763

walori5489
walori5489
02 април 2023 9:48
Гост

Wake Forest University was established in 1834. It was an institution that was co-educational and private. The University is a private one with hundreds of students from across the globe.

https://acceptancerates.info/wake-forest-university/

Симо
Симо
30 март 2023 14:56
Гост

Сега се сетиха за недостатъчният брой затворнически служители.

Филип
Филип
30 март 2023 14:57
Гост

E, работата не е много привлекателна.

Zaki
Zaki
30 март 2023 14:53
Гост

А за условията в старческите домове! Пълна трагедия.

Хари
Хари
30 март 2023 14:51
Гост

Наскоро ходих на свиждане на приятел на 4- ти километър. Трябваше да му занеса и храна. Условията са ужасни. Да не говорим, че им искат пари за телевизията.

Дичо
Дичо
30 март 2023 14:52
Гост

И кой е виновен за това? Пари все не им достигат.

Глух
Глух
31 март 2023 0:18
Гост

Но – депресията е нормално явление – не е психично – а трябва все пак и среда.

Доколкото знам имат добра кухня – на която – останалите можем да завиждаме.

Другото е по един вид – пожелание.

Анонимен
Анонимен
31 март 2023 7:30
Гост

За сведение-4 -ти километър не е само лудница. Там е и неврологично отделение, даже то е по-голямо. Лекуват и инсулти, деабетна полиневропатия тн, правят се изселдвания на доплер-това няма нищо общо с куку болести и тн. Ако някой е лежал в 4 км не значи,че има психичен проблем, а може и да е неврологичен.

Димо
Димо
30 март 2023 14:47
Гост

Абсурдно е да има предубеждения за психичното здраве на хората.

Kiki
Kiki
30 март 2023 14:46
Гост

Това да ни е проблема.

Щарков
Щарков
30 март 2023 14:46
Гост

Не съм изненадан. Психично болните, които изобщо са в диспансер, вечер биват пускани да се разхождат по София свободно. Край Мария Луиза и по Ботев е мазало

Анонимен
Анонимен
31 март 2023 7:33
Гост

Така и трябва. Психично болните трябва да бъдат в свободна среда, а не затваряни. Затварянето не води до излекуване. Ти, ако изпаднеш в депресия, или безсъние-дали искаш да те затворят, или и предпочел да си в домашна среда?

А и друго-как знаеш кой е в диспансер, и кой не? Или си виждал колеги по стая?

Глух
Глух
30 март 2023 14:45
Гост

Добро утро.

Държавата не е загрижена за нищо, защото няма изобщо и най-вероятно и никога не е имала кой знае каква обич към гражданите си.

Много рядко да ти спомогнат с нещо. Навсякъде е така – нека не се лъжем, просто има друг вид поведение – поне повърхностно.

С 2 думи – по-добре да не ти се случва, а – ако се случи – дано да имаш кой да ти помага.

Ангелина
Ангелина
30 март 2023 14:44
Гост

Е какво очаквате? Нямахме държава реално последните няколко десетилетия

Манов
Манов
30 март 2023 14:44
Гост

Ако върнем на власт банкянския дерибей, който се кланя на Путин, то не очаквайте да има промяна скоро

Димитър
Димитър
30 март 2023 20:44
Гост

Да,той Киро,ще ги подобри ,нали самия е за там ……

Анелия
Анелия
30 март 2023 14:44
Гост

Надявам се да си вземе някой поука от тези данни

Чуков
Чуков
30 март 2023 14:43
Гост

Затвора на София е в центъра на София. В широк център. Какво да говорим за друго? Няма пари да се направи нов край Кремиковци.

инфо
инфо
31 март 2023 7:34
Гост

Прави се лукс затвор до Дупница. Но в този затвор ще се отива с връзки-това ще е затвор за магистрати, министри, богати хора-затвор с подобрени условия, без решетки, като на хотел.
За плебсът остават мизерните затвори, а лукс атворът ще е за по-равните.

Павлов
Павлов
30 март 2023 14:43
Гост

Ами надявам се сега, когато най-после ще изчегъртаме ГЕРБ да имаме и пари за тези неща и обекти. Но няма да стане идните 3-4месеца от управлението на нова партия. Ще отнеме време и инвестиции.

Кънев
Кънев
30 март 2023 14:42
Гост

В Булгаристан не се интересуваме от психично здраве, от права на човека.

Димо
Димо
30 март 2023 14:42
Гост

За кой ли път България не е изпълнила отправените досега препоръки?

Stamatov
Stamatov
30 март 2023 14:42
Гост

За мен тези данни не са изненада.

Daniela
Daniela
30 март 2023 14:42
Гост

Е без правителство как да е ? Голямо откритие и вие страшна статия сте спастрили. Продължава да бездейства. Еми да, бездейства, вие не се сещате кой ни управлява 15 години ли? Какво му дреме и му разбира главата от психично здраве на Бойко Борисов, дето с Цветанов вкараха маса народ по съд и затвори, без да имат каквато и да е вина – само за да не им пречат на шарлатанските схеми. Или се намеква, че ПП управлявали нормално само 2 месеца (през другите се борихме с войната и последиците от нея) е трябвало да почнат веднага със затворите да… Покажи целия коментар »