Върховенството на закона беше една от темите, поставени по време на т. нар. стратегически диалог между България и САЩ. При него високопоставени представители на двете държави обсъждаха различни въпроси – през отбрана и енергетика до борба с корупцията.

„Сред нашите ключови приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност“, гласи едно от заключенията след срещата, в която участваха премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа, a представител на американската страна по въпроса за върховенството на закона беше регионалният директор за Централна и Източна Европа и Близкия изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори към Департамента по правосъдие Пол Веки.

В него двете държави първо заявяват, че „корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния“. „Работейки съвместно, двете правителства ще продължат текущия си диалог, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции така, че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни“, се казва в документа, огласен от Министерския съвет.

Общите формулировки в него позволяват различни интерпретации по въпроса за какво ще си сътрудничат двете страни по отношение на върховенството на закона.

„Гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност“ може да бъде разбирано като отговор на възобновения дебат за мястото на прокуратурата след започналите от президента Румен Радев консултации за промени в Конституцията. Тази формулировка по-скоро показва намерение за запазване на мястото на държавното обвинение в съдебната власт. След това обаче се посочва, че САЩ ще обменя с България добри практики „за по-голяма прокурорска отчетност“. По отношение на съда пък на преден план в документа е изведена „по-голяма независимост“.

„Разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд“ е друг израз, който прави впечатление. На пръв поглед формулировката, избрана от двете държави, показва, че ще става дума не за въвеждане на пряка конституционна жалба, за каквато говори президентът, а за търсене на друг вариант за разширяване на достъпа до КС.

В обобщението от срещата се казва, че целта, която САЩ и България си поставят е „укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система“.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
08 януари 2020 15:16
Гост

Едните вдигнаха ръце, другите се наредиха. Ама ББ вече не се плаши от алабалистики.

тугедър вундаба
тугедър вундаба
08 януари 2020 15:15
Гост

От цялата работа става ясно, че Бойко е накарал американците да му играят по свирката за съдебната реформа представяйки конфликта си с Радев на еквивалентен на този Русия-САЩ и сега ще играят к_рвачка на президентчето тугедър

Анонимен
Анонимен
08 януари 2020 15:17
Гост

И все пак по-отчетни прокурори е стъпка в правилната посока!

анонимен
анонимен
08 януари 2020 15:58
Гост

Дрън-дрън. Нали наскоро уж така промениха закона, че главният прокурор да е по-отчетен, ама колко такива отчети даде Цаци, а. Да не говорим за съдържанието им. Отчетността при нас е само на хартия

Анонимен
Анонимен
08 януари 2020 16:09
Гост

Гешев ще продължи традицията в тази насока.

анонимен
анонимен
08 януари 2020 15:15
Гост

Както написа Дойче веле – каквото каже Бойко, това ще стане

Ники
Ники
08 януари 2020 15:16
Гост

Т.е. оставаме само с обявлението, нали 🙂

Валери
Валери
08 януари 2020 15:18
Гост

Смешно ви е на вас, ама нещата не са розови. Вижте и в Полша какво става със съдебната система. У нас положението е трагично – натиск, заплахи, проверки и какво ли още не срещу съдиите, само и само да играят по свирката на прокуратурата и съответно ДП и ББ.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2020 15:05
Гост

Вечна дружба!

Анонимен
Анонимен
08 януари 2020 15:04
Гост

Има какво да научим от тях, преди да си сътрудничим.

анонимен
анонимен
08 януари 2020 16:01
Гост

Например прокурорите да са на избираеми длъжности. За целта обаче трябва да излязат от съдебната системата и да си имаме една отделна прокурорска система, която, подчертавам, да не е към изпълнителната власт, а напълно самостоятелна 🙂
В интерес на истината от тях може да заимстваме възстановителното правосъдие

Анонимен
Анонимен
08 януари 2020 17:47
Гост

Понеже дупетатите като ги избираме, са компетентни и кадърни, за чудо и приказ.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 7:44
Гост

Нещо като 9oНационалното следствие което сполучливо го отстреляха ли?