Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Това обяви самият той в профила си във фейсбук.

„Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!“, написа Борисов.

От правителствената пресслужба съобщиха, че той изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. „Министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера“, обясниха от кабинета.

Премиерът беше контактен на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който е с потвърден коронавирус. Първоначално Борисов сам се постави в изолация, но след това обяви, че заради два отрицателни PCR теста, карантината му е била свалена от здравната инспекция.

Няма основание за сваляне на карантината след ранен PCR тест

По правило отрицателният тест не води до сваляне на картината, но от РЗИ обясниха, че правят това изключение за първите държавни мъже и лекарите на първа линия.

За подобни изключения няма никакви нормативни основания, тъй като според заповедите на здравния министър, всички заразени с COVID-19 трябва да се изолират за 14 дни. Не е ясно и въз основа на каква медицинска логика РЗИ сваля карантината при отрицателни PCR тестове, направени в първите дни след контакта със заразен, тъй като е известно, че на толкова ранен етап те има голяма вероятност да са фалшиво отрицателни.

Заради положителния тест на премиера, здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се самоизолира. „С оглед положителния тест за COVID-19 на премиера Борисов считам за свое задължение да ви информирам: последният ми контакт с министър-председателя беше в петък. От днес, веднага след като разбрах, се самоизолирам и се считам за поставен под карантина. При първа възможност ще си направя PCR тест“, написа той във фейсбук.

След него това направи и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която в петък се е виждала с премиера.

Освен с тях, той е контактувал и с министъра на транспорта Росен Желязков, зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, с началника на кабинета си Деница Желева и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Борисов често не спазва изискването да ходи с маска и на няколко пъти Министерският съвет плати глоба заради това.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смях
Смях
26 октомври 2020 18:01
Гост

Клоунада с маски. Оставка трябва, не самокарантиниране.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2020 22:26
Гост

РЗИ няма нормативно основание да освобождава някой от карантина. Всеки контактувал с болен от коронавирус трябва да пази 2 седмици карантина. Това, че в първите 2 дни някой има 2 отрицателни теста не е основание да бъде освободен от карантина. А и за 2 дни болестта не може да се развие – инкубационният период може да е до 10 дни. Така ББ контактува и с пом. държавния секр и с посланика на САЩ. По мое мнение извършеното от РЗИ може да се квалифицира като умишлено неизпълнение на служебно задължение, което застрашава здравето и живота на хората. И прокуратурата следва да… Покажи целия коментар »

Пижо
Пижо
25 октомври 2020 23:20
Гост

Сложих ти плюс, защото хората, които не са загубили способността да разсъждават самостоятелно са кът по тези земи и трябва да бъдат подкрепяни…

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 10:31
Гост

Прокуратурата ми се струва, че имаше много основания да се намеси в живота на Борисов тази година (при това доста по-сериозни от нарушаване на карантина), но по някаква причина не го правят…?

адвокатче
адвокатче
25 октомври 2020 17:28
Гост

Много прозрачен трик. Сега сигурно се очаква да се засилят в пъти продажбите на маски и дезинфектанти, протестиращите срещу корумпираното тикваджийско управление да очистят площада и да се приберат вкъщи, и вълна от съчувствие да залее павиана на снимката горе? А той милия да остане на власт, докато окраде всичко, и март месец да стяга куфарите с мотото „Ами ето, не ме искате, махам се, но вече се наядох“?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2020 17:05
Гост

А здравния министър какъв мухльо е…

рзи
рзи
25 октомври 2020 17:04
Гост

Сега всички пипали през последните дни банкноти от 500 евро незабавно да се карантинират

Мич
Мич
25 октомври 2020 17:03
Гост

Е сега може най-после да затворят стадионите.

Pene
Pene
25 октомври 2020 17:02
Гост

Не мога да му съчувствам, това е човекът заради когото имаме толкова много болни от Covid, защото не позволява на лекарите да си вършат работата.

Пепе
Пепе
25 октомври 2020 17:11
Гост

Подкрепям напълно! Точно това е тиквата, заради която лекарите не могат да си вършат работата, а ги изнасилват да си измислят бройки на болни от ковид и да поддържат масовата истерия. Лошото е, че и Тиквата е болен сапо с PR цел, нещо като разходките на Каскета по селските кръчми.

Алекс
Алекс
25 октомври 2020 17:00
Гост

Ха, имаме си българския Тръмп!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2020 17:00
Гост

Е*аси евтините герберастки номера. Жертва бе, преди му беше проблем лошото наследство, сега ковида, с това ще обясни провала си. Тиквата си е тиква. В цял свят почнаха цирковете с разболелите се от ковид държавни ръководители, отвличайки вниманието от световния грабеж в полза на няколко групички, и нашия да не остане назад.

Костов
Костов
25 октомври 2020 16:59
Гост

Моля се ковида да избие популизма на премиера – слънце.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2020 16:59
Гост

И сега какво – пак сам като куче в Бояна.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2020 16:58
Гост

Дано да мине леко, да се оправи, но все пак той е човекът, който демонстративно не носи маска.

Маскиран полезен идиот
Маскиран полезен идиот
25 октомври 2020 17:17
Гост

Да, трябваше демонстративно да носи маска. Да вървят печалбите от продажбите на маски.

Chuk
Chuk
25 октомври 2020 16:56
Гост

Хак му е, защото заради него нямаме адекватни мерки.