Правилно ли е главният прокурор да разследва себе си? Не. Казват, че трябва да има абсолютно независим прокурор, звено, с две трети да се избере от Прокурорската колегия. И ако не дай, боже, има извършено престъпление от главния прокурор, този прокурор да може да го проведе без да се отчита на никой.

Така премиерът Бойко Борисов резюмира пред бТВ препоръките на Венецианската комисия за това какви промени в законодателството трябва да направи България, за да може да се проведе независимо и ефективно разследване на главния прокурор.

Те все още не са обявени официално, като се очаква самата Венецианска комисия да ги гласува в петък, но Борисов каза, че е запознат с черновата на документа.

И се ангажира още до края на тази седмица на извънредно заседание правителството да приеме всички препоръки на комисията, за да „докаже на всички критици“, че упреците за липса на върховенство на закона са неоснователни.

В началото на лятото министърът на правосъдието Данаил Кирилов огласи промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на „тримата големи“. Законопроектът предлагаше разследванията срещу двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор за извършено умишлено престъпление да могат да започват по предложение на трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието. Разрешение да дава Пленумът на ВСС, като решението ще се взема с поне 17 гласа „за“, а самото разследване да провежда прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура.

Промените са отговорът на правителството по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата „Колеви срещу България“ и „С.З. срещу България“, в които още преди 10 години беше казано, че България трябва да изготви механизъм за ефективно и независимо разследване на главния прокурор. След предложените изменения в НПК обаче Съветът на Европа излезе с позиция, че тези промени не гарантират независимостта на разследването. Утре се очаква нова позиция на съвета по въпроса.

Борисов коментира и друга препоръка на Венецианската комисия, като не стана ясно точно какво има предвид. Думите му бяха: „Тримата големи да ги вика парламентът и да ги изслушва. Венецианската комисия казват: „Не е хубаво съдиите да ги закачат“. Добре, оставям само главният прокурор да бъде изслушван“.

Премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва в инициираните от президента Румен Радев консултации за промени в Конституцията, свързани с отчетността и мястото на прокуратурата. И направи своеобразен портрет на настоящия и бъдещия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев: „Много са различни: Цацаров е много, много, много начетен човек, много е чел и в диспут с всеки опонент ще го победи. Гешев е израсъл в оперативната работа и ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с оперативно мислене. Цацаров е бивш съдия и гледа нещата от всички страни и съди, а МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо, да задържат и арестуват и да вкарат в съда“.

Бойко Борисов коментира и избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. „Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил“, каза Борисов. И допълни: „Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет… С излъчените от нас представители“. Попитан от водещата дали е казал на парламентарната квота във ВСС да гласува за Панов, премиерът отговори: „Ами, естествено“.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:42
Гост

­­Г­­­о­­­р­­­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­м­и­­­ч­е­­т­а­ ­­в­и­ ­­о­­­ч­а­к­­­в­­а­­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?34526

Петър
Петър
11 декември 2019 16:19
Гост

А него кого ще го разследва? И кога? Айде бе!

Йорик
Йорик
11 декември 2019 16:19
Гост

Няма независими прокурори. Там йерархичното начало е много силно.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 9:09
Гост

Е това ли е изпълнение на решенията на Европейския съд? И то след 10 години? Гешев ще го разследват хората, които го предпочетоха в изключително тежката битка със самия него си.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 9:04
Гост

Тоест ще променят закона, както им е угодно на тях.

ГРОБСПежът на десетохилядолетието
ГРОБСПежът на десетохилядолетието
04 декември 2019 23:41
Гост

РОБСТВОТО на ГРОБСПарския поробител унищожи безвъзвратно България. В момента също тече ускорено унищожение и на бълфгарския етнос чрез скрит, пълзящ ГЕНОЦИД от институциите! Във всяка институция съществуват незаконни парични потоци от подкупи, като една трета част от парите, процентно над 50%, течат към РАПОНА. Българският етнос може да се спаси единствено чрез ОРЪЖИЕ и въоръжена борба, съгласно Конституцията – чл.1.

И няколко десетки милиарда лева откраднат ДДС от НАП само от ОПГ Топлофикация!!! Чрез недеклариране на ДДС и на 97% от „фактурите“ – открадваните пари от „абонатите“

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 23:01
Гост

След като е избрал Лозан Панов, значи ли, че е избрал и Гешев. Питам и отговор не чакам 🙂

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 22:15
Гост

Ха, ха! „Независим“, назначен от ПК на ВСС. А тях кой ги назначава, че нещо забравих… Слагайте МП направо, че по-точен от него няма да намерите.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 20:34
Гост

Бойко всъщност каза, че Гешев е прост. Не ли? 🙂

Христов
Христов
05 декември 2019 9:14
Гост

И е с оперативно мислене. Опериран е от срам и се нагласи на мястото на Цаци. Да бешенсе отказал, понеже нямаше опонент.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 20:32
Гост

Тази ли прокурорска колегия ще го избира. Същите, които единодушно и по команда номинира ха и избраха Гешев и които покриха тоталната липса на професионални и морални качества. Че отсега е ясно – ще изберат някой като Гешев и Цацаров, но Бойко ще се тупа в гърдите, че е изпълнил препоръките на Венецианската комисия и че ВСС си го е избрал. Другарю, никой вече не ти вярва. Направи си сайтчето и си стани разследващ журналист. За премиер не ставаш.

гроб
гроб
04 декември 2019 19:55
Гост

Ами естествено… Кое му е естественото?! Няма правова държава, няма разделение на властите при ГРОБ

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 20:25
Гост

Призна това, което всички отдавна говорят. Съвсем естествено си го призна. Тотален гьонсурати.

Чичо
Чичо
04 декември 2019 19:46
Гост

Бойко, Бойко, добро момче си, ама малко прост. Главният прокурор да е ченге е трагедия, а не повод за гордост.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 8:59
Гост

Добър е за себе си. Какво добро направи за нас. Някоя и друга магистрала, от която лапна пари.

genius
genius
04 декември 2019 19:46
Гост

Въй ако го избира ПК-то да е независим да е независим колко да е независим като тези подкрепиха не с 2/3 ами единодушно Гешев?!

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 20:15
Гост

Именно, това нищо не променя.

Smith/E
Smith/E
04 декември 2019 20:16
Гост

Ако ще и Пленума да го избира, пак ще има 20 гласа за правилния човек.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 19:44
Гост

Ей, Татарчев се обръща в гроба, милият, щото нали той каза, че над главния прокурор е само Господ. И сега тоя Господ кой се оказа, хахаха…

въпроси, въпроси
въпроси, въпроси
04 декември 2019 19:43
Гост

Дяволът е в детайлите. Този прокурор ад хок ли ще се избира? Сам ли ще е? Какво ще работи до тогава? Последно това за председателите на ВКС и ВАС ше се отнася ли? И въобще въпроси, въпроси

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 19:44
Гост

ама не е тиквочът, който може да им отговори. но се разбързал като пале пред венецианската комисия, за да си помпа рейтинга и да се прави на демократ. тя комисията не ги е приела, той вече ги изпълнил…

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 19:42
Гост

Най-после, по-добре късно отколкото никога.

Смешници
Смешници
04 декември 2019 20:17
Гост

Най-после какво? Още от същото. Замазване на очите.