Божидарка Йосифова е новият председател на Районен съд-Белоградчик. Тя беше подкрепена от 13 от членовете на Съдийската колегия, само Боян Новански гласува за другия кандидат – Анна Кайтазка.

В Белоградчик работят трима съдии. Двама от тях участват в процедурата, а третият – Антон Антов, до момента беше председател на съда. Тримата са провели и общо събрание, на което Антон Антов е изслушал двете си колежки – Божидарка Йосифова и Анна Кайтазка, в процедурата за избор на ръководител.

Божидарка Йосифова има интересна биография. Тя е дългогодишен съдия, но от 2001 г. насам за период от четири-пет години е изпълнявала и длъжността на нотариус, и функциите на съдия по вписванията. Дълго време е била и и.ф. шеф на РС-Белоградчик.

От другия кандидат я отличава и това, че Божидарка Йосифова разглежда всички видове дела, докато колежката ѝ Анна Кайтазка – само наказателни.

Според Йосифова е неразумно и неудачно в един малък съд да има специализация по материя.

Председателят на ВКС Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров се изказаха в подкрепа на Божидарка Йосифова, макар и тримата да направиха уговорката, че двете кандидатки са се представили достойно. Мавров обаче обясни, че ще заложи на административния опит на Божидарка Йосифова.

Само Боян Новански обяви, че ще подкрепи Анна Кайтазка. Не стана ясно защо, но той обърна внимание на друг факт – по официални данни броят на жителите в община Белоградчик е 16 000, но реално там живеят 6000-7000 души. И попита дали при това население структурата на съда е оптимална.

На финала с 13 на 1 гласа беше избрана Божидарка Йосифова.

 

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 12:05
Гост

Беше редно Боян Новански да се аргументира също като колегите си.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 21:52
Гост

Аргументира се, като каза, че и тази колежка би имала опит като зам.ръководител И би разпределяла дела,
ако й е била дадена взможност, би участвала в комисии, ако е била включвана. Може би все пак микроклимата и колегиалността не са такива каквито сочи другата колежка.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 12:03
Гост

Административният й опит е изключително важен за работата й като председател.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 12:02
Гост

Абсолютно права е, че в един малък съд не бива да има специализация по материя.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 12:00
Гост

Поздравления за колежката и успех в бъдещото й начинание.

Размисли
Размисли
01 октомври 2019 12:00
Гост

При трима съдии, има ли значение кой е председателят? Да въведат ротационен принцип.

За съжаление
За съжаление
01 октомври 2019 11:59
Гост

Съдебната реформа трябва да мине през голямата секира. Няма как. А Белоградчик, колкото и красиво място да е, отдавна не е град.

Преброител
Преброител
01 октомври 2019 12:06
Гост

Особено с тези 7000 жители.