Още един от протестиращте младежи, които са пострадали от полицейско насилие миналата година, беше изслушан днес от временната комисия в парламента. Това е Даниел Павлов, който беше повален и задържан по време на мащабния протест на 2 септември м. г. Той обясни, че макар да е заснето задържането му, е един от хората, срещу които е повдигнато обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм или дързост.

Пред комисията Павлов разказа, че му е повдигнато обвинение за това, че е ритал полицейски бус и хвърлил пиратка, която се взривила в лицето на полицай. Нито едно от двете не съм извършил, подчерта днес Павлов, но каза, че разследването срещу него е приключило и предстои да бъде внесено в съда. Ако вината му се докаже, той може да получи до 5 години затвор. Според младия мъж обвинението за ритания бус присъствало и в актовете срещу други обвиняеми.

В същото време той е подал сигнал за упражнено полицейско насилие върху него, но прокуратурата отказала да образува досъдебно производство, защото насилие не било констатирано, а прокурорът заявил, че е оказана пропорционална сила срещу Павлов, защото се съпротивлявал при ареста.

Задържането на Даниел Павлов. Кадър: „Свободна Европа“

Младият мъж описа подробно ситуацията, в която се е озовал пред Народното събрание на 2 септември. Бил по-напред до кордона с бусове на полицията, но нямал притеснения, защото нито обиждал униформените, нито вършел нещо нередно. Признава само, че бил по-емоционален и викал „Оставка“.

„Бях се обърнал настрани, рязко изскочиха трима-четирима полицаи и агресивно ме издърпаха зад кордона. Повалиха ме на земята и главата ми беше силно извита назад със страхотен натиск върху очите и носа ми. Лещите, които нося, тъй като съм силно късоглед, ми бяха избити от очите. В продължение на 20-30 секунди не можех да си поема никакъв въздух, вероятно заради силното извиване на врата и без да преувеличавам, чувствах, че умирам в един момент“, разказа Павлов.

Той е категоричен, че няма как да е оказал съпротива, защото не можел да помръдне и дори да си поеме дъх, а ръцете му били извити назад. Полицаите му крещели да си сложи ръцете зад гърба, а в същото време му ги притискали така, че да не може.

„Предполагам, за да може да продължи насилието върху мен“, каза Павлов, а в това време униформени го притискали на земята с колене върху гърба му, от което допълнително не можел да диша. За да не се вижда насилието над него, жена от полицейските сили стояла като параван до колегите си, спомни си още Павлов. В следващия половин час лежал на жълтите павета, като единствено един полицай дошъл, за да го псува и го полял с бутилка вода.

След като го отвели в полицията, младият мъж държеше да подчертае, че там вече се отнасяли добре с него, но след като помолил да го заведат в болница за преглед на очите, лекарят в МВР-болница само му се скарал, че е бил на протест.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ммм
ммм
25 август 2021 15:11
Гост

ревльо!

LSSAH
LSSAH
25 август 2021 10:09
Гост

От милиционерската измет какво друго очаквате?

LSSAH
LSSAH
26 август 2021 0:30
Гост

Гробарските дегенерати цъкат минуси. Или са милиционерчетата от скапаните си кабинети?

адвокат от САК
адвокат от САК
25 август 2021 1:47
Гост

И последно от мен по темата- правосъзнанието изисква от гражданите съзнателни усилия, които да бъдат положени, за да се спазват законите, а всички политици от всички т.нар. “ протестни партии“ внушават, че правосъзнанието е поведение на слаби хора, хора без характер и мекотели и че нарушаването на закона с политическа цел от гражданите не е никакво закононарушение и може да бъде оправдано от политическа и юридическа гледна точка. Това означава, че внушенията на тези политици влизат в ярко противоречие със изискванията на конституцията ни за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ОТ ВСИЧКИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ПРИСТРАСТИЯ. КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 21:49
Гост

Колега, явно сте написали няколко искови молби и се преструвате на адвокат, не ставате за тази професия, тя изисква и талант.

Просто ако не обичате хората – сте имитатор на адвокат, какви сте ги написали, да ви пребиват и да ви правят на маймуна и изобщо.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 август 2021 1:17
Гост

Време е всички младежи да разберат едно- законите представляват писани ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА СПАЗВАНЕ ПРАВИЛА, които всеки гражданин е ДЛЪЖЕН да спазва. Тук няма- харесва ми, не ми харесва- това не е чалготека и не е кръчма. Тези, които спазваме законите ни, не само, че не сме “ роби, овце, говеда и мишки“, а сме граждани с много по- висока степен на съзнание от нарушителите на закона. Време е политиците да преустановят да внушават точно обратното, защото накрая ще постигнат обратният ефект- нормалният гражданин с правосъзнание ЗАПОЧВА ДА СЕ ГНУСИ И ОТВРАЩАВА от политиците, които умишлено внушават, че законосъобразното поведение на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 21:51
Гост

Гледам в момента едно дело за полицейско насилие, аз съм просто адвокат на момента, ужасно е – особено като се озверят.

Сега, не може да те бият, щото просто не те харесват един вид.

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 0:37
Гост

Фашисти, това е истинското лице на ГЕРБ, просто нямат право. Аз се занимавам с полицейско насилие като адвокат в момента – нещо страшно е – удари със стол, бой 3 дни не може да седи, да ходи, ето такива са полицаите. Трябваше да се остави старото как да кажа – етичното отношение, ма то винаги в тази структура е имало такива смехории, според полицията – това е нищо – малко са те пребили, един вид – нищо. Иначе помагат много при различни ситуации, но миналата година се бяха насъскали, от ГЕРБ, ГЕРБ е злото личице, доста време отне да се… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
25 август 2021 1:10
Гост

Хайде, стига сте се пенявили- какво общо има законният протест, с незаконният протест; вие не знаете ли, че е ЗАБРАНЕНО да се ходи на протест надрусан или пиян, или за вас тази забрана не важи, защото сте протестъри, а всички други сме “ роби на системата“ , понеже имаме правосъзнание и СПАЗВАМЕ ЗАКОНИТЕ… Тук какво ТОЧНО пише и защо лицето от статията не го спазва, а… ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ Чл. 5. (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2019 г.) Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22,00… Покажи целия коментар »

Анито
Анито
24 август 2021 21:48
Гост

Респект и уважение към хората който ни пазят МВР. Благодаря, че ви има ! Да пазим момчетата момичета на България, който всеки ден рискуват живота си за благото на гражданите. Оставете ги да си вършат работата и престанете да ги унижавате и наблюдавате!

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 20:00
Гост

Битият – бит…

Nnn
Nnn
24 август 2021 18:12
Гост

Медала винаги има две страни.
Едва ли това лице е било задържано без причина!
Редно е да се чуе версията и на самите полицаи,преди да се правят „генерални“ изводи.
Освен това,лицето признава,че „е бил малко по-емоционален“…
Въпроса е към този момент той бил ли е под въздействието на алкохол или други упойващи вещества,каква точно е причината полицаите да го задържат,отправял ли е обидни думи и жестове към органите на реда….
Полицията като държавен орган, осъществяващ охрана на обществения ред,следва да бъде уважавана,а не псувана и замервана с камъни и яйца… така че нека не прибързваме с изводите!

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 0:41
Гост

И защото е емоционален – дай да го бием, Вие фашистченце ли сте, къде са Ви войските, че нещо май при Берлин закъсахте, при Зеловските височини, майна, че Мител-груп не съществува вече и в историята.

Хитлер е имал 6 милиона войска, въпреки това е загубил. Да е ял повече бахур на закуска.

Как да нямам право на глас – ми те може да ме смажат и мен така един вид.

Русофоб
Русофоб
25 август 2021 15:47
Гост

„Хитлер е имал 6 милиона войска, въпреки това е загубил“
Я отвори която и да е енциклопедия и ще видиш, че Хитлер е загубил с 6 мил. войска, но Съюзниците са загубили два пъти повече войска.
Остта – Military dead: Over 8,000,000
Съюзниците – Military dead: Over 16,000,000

Е то така всеки може. Я си представи футболен мач, в който 11 души играят срещу 22-ма.

Хаха
Хаха
25 август 2021 1:02
Гост

Мястото, където да се чуят версиите на страните е в съдебната зала, а не пред изкуствено сформиран народен трибунал

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 18:02
Гост

Абе сега БСП и служебния им кабинет са защитници на народа, но да видим след няколко годинки тяхно управление как ще са нещата

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 18:02
Гост

Изродщина. Тук говорим за натрупани комплекси в полицая.

Ananieva
Ananieva
24 август 2021 18:01
Гост

Притеснява ме и друго – че често голи до кръста на мачили протест са наркоманите от Люлин и фенове на Левски или ЦСКА – София.

Nina
Nina
24 август 2021 18:01
Гост

Дано се случи така, че да има справедливост. Това е най-важното!

Swich
Swich
24 август 2021 18:00
Гост

Проблемите с полицейската агресия са големи и не са само зад граница.

ГигенВиген
ГигенВиген
24 август 2021 18:00
Гост

Да не генерализираме. Не всички полицай са престъпници.

Nina
Nina
24 август 2021 18:01
Гост

На никой не му минава и през ум да се генерализира, бе човек!

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 22:47
Гост

Един полицаЙ, много полицаИ! Кога най-после ще го научите тоя български? Аман от неграмотници с претенциИ!

Daniel
Daniel
24 август 2021 17:59
Гост

В България от години знаем, че разполагаме с полицай, които са с униформи, но по душа са мутри

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 17:59
Гост

Притеснявам се от агресията на полицията

Цецо К
Цецо К
24 август 2021 18:00
Гост

Аз се притеснявам да не се преекспонира въпроса.