Бившият окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев осъди Висшия съдебен съвет (ВСС) за 5000 лв. обезщетение за незаконно наказание за случай отпреди 11 години. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Ванчев беше поискал над 130 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и лихва, но съдът намали сумата 20 пъти.

През ноември 2011 г. тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска ВСС да отстрани от длъжност за 6 месеца и да уволни Ванчев за уронване на престижа на съдебната власт. По онова време около Ванчев избухна скандал като се твърдеше, че той е наел частен детектив, който да следи приятелката му – съдийка от окръжния съд в Хасково. Детективът снимал срещите ѝ с различни хора, докато е била в столицата, подслушани били и нейни разговори с политици и магистрати.

ВСС отстрани временно от длъжност Иван Ванчев, а на 7 юни 2012 г. не го уволни, а го наказа с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

Година по-късно обаче ВАС окончателно отмени наказанието като прие, че историята с частния детектив се е случила докато Ванчев е бил в отпуск, не е използвал служебното си положение, а и в крайна сметка става дума за чисто лични отношения.

През 2018 г. Иван Ванчев завежда дело срещу ВСС по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди (ЗОДОВ) като претендира за 130 534 лв. обезщетение и лихва заради незаконното наказание.

Административен съд София-град (АССГ) му присъжда само 7000 лв., но решението е отменено от ВАС, който връща делото за ново разглеждане.

Какво казва съдът

Новият състав на АССГ също му присъжда само 7000 лв.

От решението става ясно, че бившият окръжен прокурор на Хасково иска 100 000 лв. обезщетение и 30 534 лв. лихва за причинени неимуществени вреди в периода от 4 април 2015 г. до 4 април 2018 г.

Ванчев претендира вреди на няколко основания – 10 000 лв. за образуването на дисциплинарното производство; 25 000 лв. за отстраняването си от длъжност; 15 000 лв. за разгласена от ВСС информация в медиите за образуваната срещу него дисциплинарка; 10 000 лв. за продължителността на дисциплинарното производство и 40 000 лв. за наложеното наказание.

Бившият шеф на ОП-Хасково твърди, че докато е траела дисциплинарката, са били накърнени личното му достойнство и добро име като човек и професионалист, самочувствието му е било понижено, бил в изолация от обществото, влошили се отношенията му с близки и колеги, изпаднал в депресия, получил психоемоционален стрес от рязката промяна на личната и професионалната му сфера, изпитвал тревога и напрежение, че ще бъде уволнен и няма да може да издържа семейството си, нито пък да си намери работа в областта на правото. Наред с това се обострило негово по-старо заболяване.

По време на делото пред АССГ, трима души – съдия, прокурор и брат му, свидетелствали за състоянието, в което изпаднал, след образуване на дисциплинарното производство, и за тревогите и грижите, които изпитвал.

В решението си АССГ приема за частично основателен само иска, в който се претендира обезщетение от 40 000 лв. заради наложеното наказание. Останалите са отхвърлени.

Съдът посочва, че е установено наличието на вредите, свързани с личните негативни изживявания на Иван Ванчев. „Настоящият състав намира, че горните чувства, породили сочените негативни емоции на стрес и притеснения са неминуема последица за всеки един нормално интелигентен човек, който е попадал и би попаднал в процедура по дисциплинарно наказване, особено когато става въпрос за искане за налагане на най-тежкото наказание и заплаха за оставане без работа и разрушаване на изградената кариера, поради което и не всяка подобна емоция следва и е възможно да се доказва непременно със свидетелски показания, още повече, че в подобна ситуация човек често се затваря в себе си, в каквато посока са свидетелските показания, и трудно споделя притесненията и емоциите си“, казва АССГ.

Съдът добавя и че медийните публикации по темата са оказали реално отражение върху професионалното достойнство, чест и авторитет на Ванчев.

Но АССГ не приема твърденията за влошаване на здравословното състояние на Иван Ванчев, защото липсват доказателства това да е станало вследствие на дисциплинарното производство.

Неимуществените вреди са конкретно определими и присъденото парично обезщетение за тях следва да съответства на необходимостта за преодоляването им, следва да е достатъчно по размер за репарирането им – в съответствие с общоприетия критерий за справедливост и с оглед особеностите на конкретния случай, като същевременно обезщетението не следва да надвишава този достатъчен и справедлив размер, необходим за обезщетяването на конкретно претърпените неимуществени вреди. Следва да се отчете и обстоятелството, че тези вреди са такива по естеството си, че не могат да бъдат изцяло заличени, те не могат да бъдат отстранени така, както засягането на увредено имущество може да се отстрани чрез заплащане на парично обезщетение или поправянето му. Понесеното душевно страдание не може по никакъв начин да се заличи впоследствие, нито пък да се замени с някакво напълно съответно на него обезщетение по вид и по размер“, посочва АССГ. Съдът допълва, че въпреки това обезщетението трябва да бъде в някакви разумни граници и съобразно съдебната практика. Заради това според АССГ в случая разумният и справедлив размер за причинените неимуществени вреди от отмененото наказание е 7000 лв. и 2134.42 лева лихва.

Както Иван Ванчев, така и ВСС обжалват решението на първата инстанция пред Върховния административен съд.

Тричленен състав на ВАС с председател Жанета Петрова и членове Светлана Борисова (докладчик) и Аглика Адамова изцяло споделя доводите на АССГ. Не е съгласен само с определения размер на обезщетението.

Касационната инстанция намира, че определеният от съда размер на обезщетението е завишен. Като резултат от проведеното дисциплинарно производство на ищеца е било наложено наказание намаляване на трудовото възнаграждение с 10% за срок от шест месеца. Независимо, че всяко дисциплинарно наказание на магистрат засяга неговата чест и професионално достойнство, следва да се има предвид, че това наказание е сравнително леко. Касационната инстанция счита, че справедливият размер на обезщетение е 5000 лева. С оглед на това решението следва да бъде отменено за размера от 5000 лева до 7000 лева и за лихвата върху него за сумата от 1524.50 лева до 2134.42 лева и за тази част претенциите следва да бъдат отхвърлени. В останалата част обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила“, посочва ВАС.

Решението е окончателно.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кокорчо
Кокорчо
19 май 2022 16:20
Гост

А сега Тянкова изглежда ли секси или се е втумбачила?

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 16:39
Гост

Според мен ще става до изтичането на още един цял мандат на ВСС. Някои стават още по-красиви като остаряват. Тя е от тях.

Тихомир
Тихомир
19 май 2022 12:06
Гост

Разгеле! И тази сага приключи накрая.

Пипи
Пипи
19 май 2022 11:59
Гост

Стига бе! Този не иска ли много голяма сума?

Хари
Хари
19 май 2022 11:58
Гост

В крайна сметка влошаването на здравословното състояние му състояние не е ясно дали е заради дисциплинарката.

ганю
ганю
19 май 2022 14:20
Гост

Има видими индикации за влошено здравословно състояние, обективирани в едни 130-140 килограма.

Алеко
Алеко
19 май 2022 19:59
Гост

А бе Ганчо,ти как успя да го обективираш с такава точност?Да не си учил за доктор или теглиш кравите на село?

Не така
Не така
19 май 2022 11:56
Гост

Стига сте писали по адрес на бившия прокурор. Ще му нанесете още душевни травми с това отношение. Никаква милост нямате към ранения лъв. Готови сте да вкарате ножа в раната още повече, че и да го наръгате още два, три пъти с пълна сила.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
19 май 2022 11:47
Гост

Колегата искаше достойно обезщетение, но Ние, чрез Нашите хора, отново му се подиграхме, но за сметка на това, запазихме средства на данъкоплатеца, които сега лесно можем сами да си „усвоим“. Не е ли гениално? Не показва гнилостта на някои ябълки изобщо. Върховенство на Мафията и нулев толеранс към достойнството на колегите Ми.

Поздрави,
Боян – Майстор стратег

Радио Ереван
Радио Ереван
19 май 2022 11:25
Гост

Всички в системата знаят, че след Ванчев мястото в топлото легло на въпросната магистратка от Хасково зае един професор от СУ, който по съвместителство беше и шеф на една от върховните ни инстанции – то не бе любов, не бе чудо, цяла БГ им се смееше на акъла, да не дава Господ същата сега да скокне във ВСС

Лозан
Лозан
19 май 2022 11:52
Гост

Всеки си има право на личен живот. Няма за какво да им се смеят.

Радио Ереван
Радио Ереван
19 май 2022 12:08
Гост

Напълно сте прав, но случаят съвсем не е такъв, защото „личният живот“ се използваше като трамплин за кариерни „асансьори“, а креватните умения служеха за прикриване на семплите професионални знания и умения

Иван
Иван
19 май 2022 15:06
Гост

Кои са тезш магистратка и професор от СУ пак аз не съм разбрал. Ей тъй, за рубриката любопитни факти.

Драган
Драган
19 май 2022 16:52
Гост

чувал съм че се казвали грую лазаров и тянка мигленова – злите езици така хортуват

Анонимен
Анонимен
20 май 2022 12:17
Гост

Ей Драгане , голем си майтапчия по смях се ,не че нещо ама сега малко мисъл ми вкара за избора на въпросната дама ,то верно „личен живот“ ,ама па публични личности

Очевидец
Очевидец
20 май 2022 13:04
Гост

Ама те двамата никога не са се крили!Ходеха си и се срещаха съвсем публично за доброто на съдебната система!Дори оставаха последни и правеха разбор до сутринта!

Тодор Петков
Тодор Петков
23 май 2022 11:22
Гост

Защо пишете глупости? Само хейтъри в тази система, точно за това си заслужаваме всичко, което се случва. Тянкова, съветвам те да съдиш сайта, а и ай пи адреса лесно можеш да го установиш. Действай, че се прекалява вече с простотии. Послушай ме, момиче!

Иванов
Иванов
23 май 2022 11:34
Гост

А това можеш ли да го докажеш в съда? Или само да си избиваме комплексите във форумите, а? Някъде да си ги виждал заедно?! Истината е, че Велчев искаше да удари Груев по най-долния начин с тази сага, за това и я извъртя.

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 11:23
Гост

Ех, какви времена бяха. Беше интересно, имаше интересни дела, интересни казуси, магистратите бяха по-активни, наемаха и частни детективи 🙂 А сега всеки потънал в собствените си мисли и проблеми и нищичко не го интересува. Един каскет се вее и като развален грамофон повтаря едно и също

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
19 май 2022 11:49
Гост

Факт, но за нас от ВСС е важно да поддържаме върховенството на Мафията в България, за да спрем всякакво еврофинансиране на държавата ни. Това е мисията ни в живота братя свободни зидари.

Поздрави,
Боян – Майстор стратег

чичо
чичо
19 май 2022 12:50
Гост

сега скукаааа

213
213
19 май 2022 11:22
Гост

Едно от срамните петна на сметката на онзи ВСС.

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 11:25
Гост

Който и ВСС да вземеш, все срамни петна ще откриеш. Няма ни един, който да не се е орезилил

кавказка пленница
кавказка пленница
19 май 2022 11:21
Гост

История от 2011 г., която приключва през 2022 г. Повече няма да кажа. Да здравствует наш суд самый гуманный суд в мире!

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 11:26
Гост

А на друг език може ли

Наблюдател
Наблюдател
19 май 2022 11:21
Гост

Това е абсурдно. Значи, докато си в отпуск и в личния си живот, можеш да вършиш всякакви простотии, с които априори няма как да навредиш на авторитета на съдебната власт. Ако описаното е вярно, логичното следствие е, че всеки външен човек, който узнае за това, ще си каже, че в системата всички са такива и затова е на това дередже. Ето ти и как се руши имиджа ѝ, ако и замесеният да е в отпуск.

Косьо Пенчев
Косьо Пенчев
19 май 2022 23:56
Гост

В крайна сметка ВАС е приел,че няма нарушения от страна на прокурора и е отменил незаконно постановеният акт на ВСС.При това положение нищо друго не остава съдебните състави освен да постановяват осъдително решение!В случаят размера на обезщетението няма значение!Важното, че решението е осъдително по отношение на ВСС а това говори много!

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 11:20
Гост

Не се ли е изхвърлил с претенциите си. Вярно е, че едно време този случай беше хит и медиите много се вълнуваха, но все пак 130 хилки са много.

Кики
Кики
19 май 2022 11:54
Гост

И аз мисля така. Ама човекът явно е решил да се пробва.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
19 май 2022 11:20
Гост

Ванчев си е цяла ходеща корупция. Случаите са безброй.

мой малък Хюстън
мой малък Хюстън
19 май 2022 11:19
Гост

Хосково, мой малък Хюстън, какъв любовен живот течеше едно време с частни детективи и интимни срещи с високопоставени магистрати. Но нека платим 5000 лв. и да замълчим завинаги

коко
коко
19 май 2022 12:52
Гост

я да ни споделиш

Анонимен
Анонимен
19 май 2022 11:09
Гост

За да не ми изтрият коментара, ще кажа само, че има хора, които когато и да ги накажеш, все ще е късно и наказанието все ще е малко.

Иля Морумец
Иля Морумец
19 май 2022 20:28
Гост

Кой съдия ще осъди действащ Председател на Конституционен съд,скрил се зад образа на ВСС?Нали лично той внесе предложението срещу Ванчев и буквално се уля!Даже не знам как въобще се е стигнало до осъдително решение по ЗОДОВ!Сега трябва Борисчо да се изчерви от срам и дори да се извини за действията си!