Бивши спецмагистрати ще запазят по-високите си заплати до следващото им повишаване в ранг или увеличение на възнагражденията. Това реши днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за решението е казус, свързан със следовател. Става дума за Лили Петрова, която беше следовател в отдела към Специализираната прокуратура. През лятото на 2022 г., когато влязоха в сила законовите промени за закриването на специализираните органи, тя беше преназначена като следовател във Военно-окръжната прокуратура в София при запазване на достигнатия ранг и размер на възнаграждението, както предвижда §46 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за съдебната власт.

Според Таблица 1 на ВСС за определяне на заплатите, съдиите, прокурорите и следователите от спецорганите, както и магистратите от СГС, СГП, АССО и АССГ, получават по-високи възнаграждения от колегите им от останалите окръжни и военни съдилища и прокуратури. Заплатата на първите е 4448 лв., а на вторите – 4112 лв.

При преместването на Лили Петрова във военната прокуратура се е запазил размерът на заплатата ѝ от 4448 лв.

Няколко месеца по-късно тя подава заявление за повишаване на място в ранг „следовател в Националната следствена служба“. И на 15 февруари т.г. Прокурорската колегия я повишава и допълва: „Повишава, на основание чл. 234 от ЗСВ, Лили Петрова – следовател във Военно-окръжна прокуратура – София, на място в по-горен ранг „следовател в НСлС“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението“. Това означава, че Петрова ще получава 430 лв. към заплатата си заради придобиването на по-високия ранг.

Следователката обаче подава молба въпросното решение да бъде допълнено със следното: „при спазване на разпоредбата на §46 от Преходни и Заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, обн. в ДВ, бр. 32 от 2022 г., в сила от 27 юли 2022 г. по отношение на основното месечно трудово възнаграждение“.

Прокурорската КАК обаче решава да попита бюджетната комисия какъв трябва да бъде размерът на основната заплата на следователката – трябва ли да се запази досегашният, или пък следва да се определи нов, според длъжността, която следователката заема.

Бюджетната комисия отговаря следното: „При повишаване в ранг на място на следовател, преназначен от Специализираната прокуратура на длъжност в Окръжна прокуратура основната месечна заплата се определя, съгласно ред 4 от Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи“.

В ред 4 от таблицата е размерът на заплатите на магистратите от окръжните и военните съдилища и прокуратури. А както стана ясно те получават 4112 лв.. Това е с 336 лв. по-малко от колегите им на същото ниво в столицата и от заплатата, с която Петрова е преназначена във военната прокуратура. Към тази сума трябва да се прибавят и 430 лева за по-високия ранг и така заплатата на следователката става 4542 лв.

Бюджетната комисия обаче сезира и Пленума на ВСС по този казус. В резултат на това днес кадровиците приеха следното решение: „Преназначените магистрати по § 44, ал. 1 и § 45, ал. 1 и ал. 4 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ запазват размера на придобит ранг и размера на възнаграждение, съгласно § 46 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ до следващи изменения на възнаграждението за длъжност и/или ранг, което следва да отговаря на заеманата от тях длъжност и е определено с Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи“.

Въпросното решение ще засегне най-вече прокурорите и следователите, които бяха назначени в органи, различни от Софийската градска прокуратура. Това е така, защото както вече стана ясно, заплатите в СГП са по-високи от тези в останалите окръжни прокуратури. При бъдеща актуализация на възнагражденията е възможно бившите спецобвинители и следователи да получат по-малък процент увеличение от колегите си в органа, в който работят. По информация на „Лекс“ целта на ВСС е да изравни размера на заплатите, защото сегашното положение не било справедливо, тъй като за една и съща дейност се получават различни възнаграждения.

Що се отнася до съдиите, то само двама от бившия Специализиран наказателен съд, бяха преместени в ОС-София, където възнагражденията са по-ниски от СГС, АССГ и АССО, където „отидоха“ всички останали техни колеги.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андрешко
Андрешко
07 април 2023 19:06
Гост

Като казвате съдебна реформа: тези, които трябва да в направят, са на принципа „стани ти да седна аз“. Под формата на структурни промени се цели разчистване на място за свои хора.

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 8:41
Гост

Поредната простотия на ПП и ДБ, ама и онези от ВСС големи помияри се оказаха. Нали реформа беше, заплатите не са ли част от това или всичко беше просто да се закрие Спец, че някои дела да отидат в безвремието. Въобще наясно ли са тези, които съсипаха съдилищата, колко назад върнаха системата! Нямат нито капацитет, нито потенциал да разберат, но огромен интерес да помогнат на обвиняеми бизнесмени, нали са им спонсори! Ние ще работим, за да може пак да сме виновни за несполуките на политиците, все някой трябва да е виновен!

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 21:30
Гост

До кога ще се толерира тази съдебна реформа! До кога ще се търпят тези безумни решения! До кога всички ще влачим, а едни ще получават повече от други! Тези таблици не могат ли да се променят, нали всички целим с актовете си справедливост. Къде е справедливостта в оценката на труда на магистратите от един и същ орган на съд.власт и как така тези с по-висок ранг получават по-ниски заплати, от тези, които не са го достигнали, но идват от Спец.! Хр. Иванов, Н. Йорданова, К. Зарков, Е. Дечев да отговорят, както и техните приятели от адвокатските кантори и ССБ. Алооо,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 18:33
Гост

Мноооого пара взимат магистратите- трябва сериозно намаляване на заплатите им до размера на чиновническата в държ.адм. Тогава вече ще потръгне т.нар. „съдебна реформа“.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 16:30
Гост

Това означава ли.че ако си съдия в АССГ и имаш ранг получаваш по- малко от съдия с ранг в ОС?

RRR
RRR
06 април 2023 15:33
Гост

А защо не се помисили, че по този начин с акт на административен орган, който прави неавтентично тълкувание на ПЗР на ЗСВ с оглед търсене на някакъв ефект на плоскостта целесъобразност, се намаляват възнагражденията на колеги, които са нормативно урегулирани от законодателя? Дали това няма да доведе до дела срещу ВСС мотивирани от наличието на правен интерес за получаване на разликата в работните заплати и следващите се от това разноски и изобщо – проблеми за правосъдието в широк смисъл, с оглед разглеждането на делата? Къде отива правната сигурност в случая – вчера ти е определен размер на работната заплата, който… Покажи целия коментар »

някой
някой
06 април 2023 15:31
Гост

а кога ще се съразмерят заплатите на младшите, като от години не е актуализирана тази таблица от ВСС?

Димо
Димо
06 април 2023 14:41
Гост

Явно ВСС ще трябва да си актуализира таблиците.

Глух
Глух
06 април 2023 13:03
Гост

4 000 лева – това е фантастично.

Какво да кажем – другите работещи.

Юрист
Юрист
06 април 2023 13:30
Гост

Стани и ти магистрат и ще взимаш и ти 4 000 лв. На чужд груб и 100 тояги са малко….

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 18:35
Гост

От съпруги, дъщери и братчети/ки не мога да се включа.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 12:25
Гост

Спецназ…, тц-тц…

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 11:52
Гост

Страхотно

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 11:51
Гост

То проблема е не, че на тия хора им се вдигат заплатите, а това, че не се вдигат на останалите хора и браншове.

Симеон
Симеон
06 април 2023 14:44
Гост

В частният сектор работодателите все се оплакват, че нямат пари.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 18:37
Гост

По-скоро абсурдът е, че в най-критикуваната система, като корупционна и неефективна взимат огромни възнаграждения и премии.

345
345
06 април 2023 21:10
Гост

Прав си, ама прост народ и тук налазили!

Кънева
Кънева
06 април 2023 11:51
Гост

Според мен е редно да се увеличават парите, защото има жестока инфлация

Алина
Алина
06 април 2023 11:50
Гост

Ами супер

Малина
Малина
06 април 2023 11:44
Гост

Съкращенията в разходите в така наречения „държавен сектор“ ми е интересно да включват и тези господа и госпожи или държавните пари за тях няма да спират да се изливат. Но виж един мизерен служител в НАП може и да спре да взема ДМС. Защото това е брутален разход за държавата…

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 14:13
Гост

Съдебната система няма нищо общо с „държавен сектор“.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 18:39
Гост

А с „частния“ има ли?

Сунева
Сунева
06 април 2023 11:43
Гост

Любопитно. Наистина любопитно.

Павлов
Павлов
06 април 2023 11:42
Гост

Ами супер. Добра новина за тях.

Чулев
Чулев
06 април 2023 11:42
Гост

Няма да ги мислим. Те борят инфлацията могъщо

Чавдар
Чавдар
06 април 2023 14:49
Гост

Нормално. С тези заплати.

Ангелина
Ангелина
06 април 2023 11:41
Гост

В НАП и общините ще има ли увеличения? Май не.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 14:24
Гост

То и в съдебната система няма да има. Поне до приемане на нов бюджет на РБ, но пак не е сигурно. Повишението в ранг не означава повишение на основната заплата, това би трябвало да е ясно за всички от „държавния сектор“.