Бившият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров отива на съд за безстопанственост, свързана със строежа на магистрала „Марица“. От прокуратурата съобщиха, че са внесли в спецсъда обвинителния акт срещу Лазаров, според който той е нанесъл щети на АПИ за над 41,6 млн. лева.

Става дума за изграждането на първия лот от магистрала „Марица“ от Оризово до Димитровград, който е около 31 км. Договор за строителството беше сключен на 1 август 2011 г. с италианската компания Кооперативно дружество „Чи Ем Чи Ди Равена“, като стойността на проекта е около 133 млн. лв. без ДДС. Фирмата обаче не построи навреме участъка, който трябваше да е готов през 2013 г, като се оправда с обилни валежи от сняг и дъжд, които налагали стабилизация на почвите преди да се премине към строеж на пътя. От прокуратурата обявиха миналата година, когато започна разследването, че става дума за отсечка от 1760 метра, а не за целия участък.

След това била проведена нова обществена поръчка и бил сключен допълнителен договор с „Пътища Пловдив“ за строително-монтажните работи. Лазаров е обвинен, че не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си. Според обвинението той трябвало да възложи проверка дали предвидените строително-монтажни работи в новата поръчка не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството на лот 1 на магистралата.

Освен това бившият шеф на АПИ не поискал обосновка за необходимостта от различните видове дейности в обществената поръчка и разчет за формирането на прогнозната стойност, като в крайна сметка сключил договор за над 51,3 млн. лева с ДДС и наредил изплащането на цялата сума.

Ако вината на Лазаров се докаже в съда, той може да получи от 3 до 12 години затвор.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:26
Гост

­Г­­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­м­­о­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?7587

Мунчо
Мунчо
18 април 2018 16:18
Гост

Поредният злоупотребил със служебно положение

Минувач
Минувач
18 април 2018 16:14
Гост

Е как така се сключва договор без разчет?

Anonimen
Anonimen
18 април 2018 16:16
Гост

Prosto e korumpiran

Възмутен
Възмутен
18 април 2018 14:48
Гост

Лошото е, че той не е единственият, който е лапал.