Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев излиза от затвора година и два месеца преди да е изтърпял наказанието си от 4 години затвор за изнасилване на непълнолетна ученичка. Това реши окончателно Апелативният съд в Пловдив, след като потвърди решението на Окръжния съд в Пазарджик. Делото за предсрочното освобождаване на Евстатиев неочаквано стигна до втора инстанция, тъй като пред съда в Пазарджик и прокуратурата подкрепяше искането на бившия кмет, но след това държавното обвинение протестира решението.

Евстатиев отговаря на условията за предсрочно освобождаване, основното от които е да е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание. В неговия случай това е станало още през януари, но в последните месеци сам отказвал да подаде молба.

Началникът на затвора в Пазарджик е казал, че Евстатиев е работил като огняр и многократно било обсъждано предложение за предсрочното му освобождаване Поведението му било примерно и спазвал стриктно режимните изисквания, без да е бил наказван. От становището на началника на затвора стана ясно още, че Евстатиев е бил постоянно наблюдаван от лекари и инспектори заради опасенията от по-негативно отношение от страна на затворниците към извършители на сексуални престъпления. Затова до началото на тази година бившият кмет е бил настанен в Медицинския център на затвора в Пазарджик, след което вече бил преместен в затворническото общежитие.

Евстатиев беше осъден на 4 години затвор за изнасилване на 16-годишна ученичка, която преди това напил с водка. Момичето, с което бившият кмет се познавал, минавало покрай хотел на бул. „България“ в Стрелча на 15 януари 2016 г. Там на пейка бил седнал Евстатиев, който поканил ученичката в хотелската си стая, където обичайно пребивавал. Евстатиев извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от водката. Двамата започнали да разговарят, като той подканял момичето да пие. Момичето приело голямо количество концентрат, като по този начин било приведено в напълно неадекватно състояние. Районният съд в Пловдив осъди Евстатиев на 6 години затвор, но присъдата му беше намалена от втората инстанция на 4 години. Заради това, че е и работил, докато е бил в затвора, му оставеше да изтърпи още година и два месеца от наказанието. Според решението на съда за предсрочното освобождаване, в следващите 14 месеца Евстатиев трябва да се среща веднъж месечно с пробационен служител.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 август 2018 17:12
Гост

А това дали е безопасно за ученичките?

Анонимен
Анонимен
30 август 2018 22:34
Гост

Зависи до колко са пристрастени към алкохола и възрастните чичковци.

Анонимен
Анонимен
30 август 2018 15:58
Гост

Справедливо решение. Всеки греши.

Анонимен
Анонимен
30 август 2018 15:49
Гост

Няма справедливост. Нито възмездие!

Анонимен
Анонимен
30 август 2018 15:34
Гост

Изключително съм разочарован от решението на АС-Пловдив.