Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е подписал договори с фирма на дъщеря си и племенниците си, която е получила близо 35 000 лева и то за несвършена работа. Това съобщиха днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която е установила конфликт на интереси на Димитров.

Комисията се е самосезирала по медийни публикации, че през 2015 г. музеят е бил в договорни отношения с фирма „Акшаена-2007“, която е собственост на дъщерята на Божидар Димитров-Мария и неговите племенници Атанас Атанасов и Тодор Тодоров. През април 2015 г. директорът на НИМ подписал договор с фирмата за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.

Въпреки че в договора било предвидено половината от сумата да се плати авансово, а останалите пари 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане било извършено 2 месеца след първото. И двете платежни нареждания подписал Божидар Димитров. Същевременно музеят получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г., повече от две години след срока в договора. От антикорупционната комисия така и не открили да е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, нито са били събрани данни за представяне на колекцията в музея.

Въпреки това, бившият шеф на музея сключил и втори договор с фирмата на дъщеря си, който бил за печатно издание в тираж от 1000 броя за още 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата този път предала всичките бройки и получила цялото плащане, като платежните нареждания били подписани отново от Божидар Димитров.

Вътрешните правила за финансовото управление на музея предвиждали директорът да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но Димитров не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси, посочват от КПКОНПИ.

Проверката е започнала след публичния скандал около Божидар Димитров през есента на м.г., след който той подаде и оставка, но обясни тогава, че е изморен и затова се оттегля. По същото време депутати от БСП отправиха питане за договорите, сключвани от НИМ и обвиниха Димитров в конфликт на интереси. Сред обвиненията беше дейността на музея по проекта за възстановяване на археологическите структури в резерват „Плиска“.

За целта било създадено дружество „Плиска“ с председател племенника на Димитров – Тодор Тодоров. Пари за реставрация и дарения са постъпвали именно в това дружество, а Димитров обясняваше тогава, че музеят само е получавал пари, но не е давал на тази фирма. Според Димитров нямало нищо лошо, че е назначил племенника си за председател. Той каза тогава, че сложил доверен човек, за да е сигурен, че няма да краде.

По този случай КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси, тъй като между НИМ и сдружението не били подписвани договори.

В началото на този месец Божидар Димитров учреди Български надпартиен съюз „Кубрат“ и си постави за цел да вземе властта в страната, след което Бълария да стане президентска република с президент Божидар Димитров.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:28
Гост

­­­Г­­­о­р­е­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­­­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­­­а­к­­в­а­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?6326