Бившата шефка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата, показа проверка на „Лекс“.

Това е решил Софийският военен съд, където делото срещу Кадурина продължи 6 години. От определение на Военно-апелативния съд, пред който прокуратурата вече е протестирала присъдата, става ясно, че делото на втора инстанция е насрочено за 2 ноември 2022 г.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена за длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс, за това, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г., като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да набави за себе си и за управляваната от нея фирма „Дерма прим“ имотна облага. Според обвинението с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

Скандалът с данни за източване на ВМА започна през 2015 г., когато тогавашният депутат от ГЕРБ и бивш директор на болницата ген. Стоян Тонев напусна парламента и му бяха повдигнати обвинения. След това и проф. Кадурина беше обвинена, че е участвала в източването на болницата през ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“, като използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на частното дружество.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Кадурина, като в протеста си е посочила, че тя е неправилна и в нарушение на закона, тъй като не били съобразени събраните по делото доказателства. Държавното обвинение оспорва извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, поради това, че макар като началник на клиниката да е имала длъжностно качество, от спецификата на конкретната ѝ дейност ставало ясно, че тя не е с публичен характер.

Прокуратурата не е съгласна и с извода на съда за липса на доказателства по обвинението, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на „Дерма прим“ неограничено във времето. В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.

„Посочват се аргументи за неправилност на изводите на съда, за това, че размерът на претендирания от държавното обвинение предмет на длъжностно присвояване не е установен и не е дължим на ВМА. Твърди се, че за медицинските услуги, попадащи в предмета на обвинението, е бил наличен ценоразпис за услугите предоставяни от ВМА, а размерът на присвоеното е определен от назначената повторна комплексна съдебно-медицинска и икономическа експертиза по делото“, цитира протеста на прокуратурата ВоАпС.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коментарно
Коментарно
07 септември 2022 2:41
Гост

Намирам на улицата много гладен бездомник. Водя го в жилището на Кадурина, без нейно знание и разрешение. Нахранвам и напоявам бездомника с нейните храна и напитки, след което си заминаваме двамата с бездомника, без да пипнем нещо друго.
Аз добър и състрадателен гражданин ли съм, след като съм помогнал на много гладния бездомник да засити глада и жаждата си?

ИЗПИТ ЗА ИНСТАЛИРАНИТЕ ВЪВ ВОЕННОТО ПРАВОСЪДИЕ!
ИЗПИТ ЗА ИНСТАЛИРАНИТЕ ВЪВ ВОЕННОТО ПРАВОСЪДИЕ!
02 септември 2022 7:26
Гост

Военното правосъдие нито има нещо общо с военните, нито е правосъдие. Военно правосъдие ли-състав на военноапелативния съд по делото Чората написа,че е възможно непредпазливо деяние при съучастие. При обжалване ВКС написа,че съставът на долния съд не познава основни правни институти! Такава смазваща критика никога ВКС не е правил на друг съд. И… не се случи нищо. Заплатите си вървят, бонусите не изостават. Дори и да не знаеш, дори и ВКС да е казал колко струват знанията ти-това не се отразява по никакъв начин, поради абсурдната несменяемост, която е опасна а правовия ред. Ама каква несменяемост, ако имаме доказано незнание?! Писаниците… Покажи целия коментар »

Rey
Rey
01 септември 2022 9:57
Гост

Тая преподава и в Медицинския университет в София. Хахаха, ако интервюирате студенти там…доста интересни работи за нея ще ви кажат, хахаха. Рушветчийка

——-
——-
01 септември 2022 9:38
Гост

Баща й на тази Иван Кадурин, беше също лекар, главен секретар на Комитета по здравеопазване в ЦК на БКП, същият крадец беше като дъщерята…

Марто
Марто
31 август 2022 21:39
Гост

Плюете я професорката Кадурина, защото се облажила там с някаква си сума, е и какво от това, всеки би го направил, а колко го правят и не са разкрити – ехееее, половин България сигурно. Но, никой не споменава колко добър лекар е Мирослава Кадурина! Невероятен дерматолог и алерголог! Никой не връща! Вярно, че е малко нервна, но е така, защото не понася, когато хората бездействат, спрямо здравословния си дерматологичен проблем или пък не спазват нейните медицински указания за контрол над болестта. В нейния график е трудно човек да се впише, защото е много търсен лекар наистина! И не споменавате това,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 септември 2022 9:24
Гост

Ники Илиев, ти ли си бе?? Знаем, че майка ти ти е финансирала посредствените филми с тези крадени пари, ама имай малко срам все пак.

Марто
Марто
01 септември 2022 10:03
Гост

Ти пък се научи да си членуваш името, неграмотни!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 септември 2022 10:06
Гост

Прякорите и прозвищата не е задължително да се членуват с пълен член. Пробвай пак. 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 септември 2022 10:09
Гост

В тоя сайт пълно с неграмотници….

Михаил
Михаил
31 август 2022 17:58
Гост

Много разочароващо решение.

Чочо
Чочо
31 август 2022 17:57
Гост

Естествено, че прокуратурата вече ще е протестирала присъдата.

СЪД!
СЪД!
31 август 2022 17:52
Гост

Кадурина разруши кожната клиника във ВМА! Тази ги върти сериозно схемите.

Руен
Руен
31 август 2022 14:49
Гост

Иначе при тая Кадурина не можеш да си запишеш час, куп хора ходят при нея, не можеш да се вредиш. Пък и не е особено дружелюбна. Позната ходи при нея за едно акне, то направо я съсипа от караници. Лелеее! Много се оплакват от нея.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 август 2022 14:57
Гост

Сигурно, защото не си плащат и ходят по каса, а не в собствения ѝ кабинет.

:)))
:)))
31 август 2022 14:45
Гост

Да си лекар е призвание, да си учител също, да си юрист…също, но лекарят има особеният дълг да предпазва човека от заболявания, да изследва човека, да изследва медицинската наука, да лекува човешките телесни и духовни (психиатрични) неволи. Медицината е човекознание, тя е хуманност, отдаденост. Има лекари, които са превърнали в мания и кауза,това, да излекуват даден човек от дадено заболяване, толкова отдадени и влюбени в професията си, не им пука за мижавото заплащане, което получават, защото са готови на всичко, за да спасят човешкото същество….но…Мирослава Кадурина НЕ е от тези лекари, както и много други като нея, че и „професор“… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 август 2022 14:39
Гост

Очаквано решение, за съжаление обаче е твърде възможно да е неправилно. Публична тайна е, че началниците на клиники/отделения в държавни/общински болници са на тези постове до гроб и се срастват до такава степен с поста си, че започват да се възприемат като местни медицински дерибеи и в общи линии се държат с публичната собственост като със своя лична такава. Те определят оперативния план, знаят какво влиза и какво излиза от поверената им структура им, а директорът на болницата може и да не разбере въобще. Не е новина това, че конфликтът на интереси между частни лечебни заведения и обществени такива е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 август 2022 14:37
Гост

Тази е преподавала на мой приятел по алергология в Медицинската академия. Взимала е рушвети, за да им даде изпита. От рано се учила

Жиката
Жиката
31 август 2022 14:36
Гост

Положението е сериозно 😜

Веселата кода
Веселата кода
31 август 2022 14:35
Гост

Абе, то в България осъдени има ри?!

Анонимен
Анонимен
31 август 2022 14:32
Гост

Кадурина е голяма крадла, ама няма кой да го докаже…за жалост

Зузи
Зузи
31 август 2022 14:31
Гост

Не одобрявам началниците до живот, ама това дело ми прилича на партенка

Дора Кинова
Дора Кинова
31 август 2022 14:32
Гост

Запозната ли сте с доказателствата по делото, та си позволявате подобен коментар

Дузи
Дузи
31 август 2022 14:33
Гост

Не е необходимо да съм запозната, за да съм пропрокуропски настроена в този случа

Д-р Шилев
Д-р Шилев
31 август 2022 14:34
Гост

Горката, вие!

Сергей
Сергей
31 август 2022 14:29
Гост

Поредният барон

Познат
Познат
31 август 2022 14:29
Гост

Проф. Кадурина иначе е много добър офталмолог! Отличен специалист!

Познат
Познат
31 август 2022 14:31
Гост

*дерматолог

Това Тончев
Това Тончев
31 август 2022 14:27
Гост

А защо са я скрили тая присъда на първа инстанция

Васкес
Васкес
31 август 2022 14:28
Гост

То при военните всичко е скрито покрито

Даниел Палазов
Даниел Палазов
31 август 2022 14:30
Гост

Щото ги е срам