Може ли магистратите да ползват за почивка през лятото бъдещия Национален учебен център на Националния институт на правосъдието (НИП). Този въпрос обсъдиха днес членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод на доклад за състоянието на бивша почивна база на Министерския съвет, която трябва да се превърне в център за обучение на НИП.

Става въпрос за станцията на правителството в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, която първоначално то предостави на прокуратурата, но в последствие беше дадена на НИП.

Шефът на Комисията за управление на собствеността на ВСС Евгени Диков днес докладва на колегите си, че с представляващия съвета Боян Магдалинчев, Боян Новански, Огнян Дамянов и шефката на отдела за инвестиции и строителство са посетили базата.

„Целта е тази станция, която е една хубава база, да стане Национален учебен център. Няма нужда от допълнително укрепване на терена, но трябва да се смени предназначението на имота, за да може после да бъде издадено разрешение за строеж“, каза Диков. Като обясни на колегите си, че трябва да се извърши „малко конструктивно укрепване“, а ремонтът ще е предимно освежителен.

Диков изтъкна, че обектът трябва да бъде заложен в инвестиционната програма на съвета и да се обявят приоритетно обществени поръчки, но това няма как да стане без да се смени предназначението му от почивна база в учебен център.

 „Лично, като човек, който ползва плажа, ми е известно това място и не виждам проблем да го ползваме като почивна база за цялата съдебна система за три месеца и като Национален учебен център през останалата част на годината. Не виждам пречка да се съчетаят двете възможности за ползване на тази база. И без това всички почивни станции по морето се ползват за максимум три месеца от годината“, предложи Атанаска Дишева.

А в залата се чуха гласове: „Мястото наистина е прекрасно“.

Евгени Диков обясни на колегите си, че всъщност няма пречка това да се случи.

„Промяната на предназначението се налага с оглед разрешението за строеж и въвеждане в експлоатация на обекта, защото като учебен център изискванията са по-високи, тъй като ще се ползва целогодишно и например трябва да има отопление. Но няма пречка да се промени предназначението му като такова за учебен център, а през лятото да се ползва като почивна база“, каза той.

Решението дали магистратите ще имат още една почивна база през лятото обаче предстои, а днес ВСС просто прие доклада за състоянието на имота, за да може да задвижи ремонта му.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:32
Гост

­­­Г­­­о­р­­­е­­­щ­и­­­ ­м­о­­м­и­­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­о­­­ч­а­­к­­­в­­­а­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?3904