Служебни бележки за придвижване на адвокатите ще се издават от съответните колегии. Това съобщи днес Висшият адвокатски съвет.

Указанието е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която от днес се ограничава достъпа от и до областните градове. Изключенията са три – полагане на труд, здравословни причини и завръщане на настоящия или постоянен адрес.

Затова от ВАдС днес обявиха следното: „При необходимост от посочената в заповедта на министъра на здравеопазването служебна бележка, същата следва да бъде издадена от адвокатския съвет на колегията, в която е вписан съответният адвокат“.

Същевременно МВР публикува на сайта си бланка на декларация (виж документа тук – б.а.) за улеснение на хората, на които им се налага да минават през КПП-та на областните градове.

От министерството уточниха, че целта е да се избегнат излишните струпвания и опашки на граждани пред общините и гишетата на дирекцията за документите за самоличност за смяна на адрес и отразяването му в личните карти.

Вътрешният министър Младен Маринов днес уточни, че няма нужда хората да си променят адресите, а полицаите на контролно-пропускателните пунктове разполагат с празни бланки, които ще предоставят на пътуващите за попълване при необходимост.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
И. Т
И. Т
22 март 2020 16:45
Гост

Добре де.. Аз по ЛК съм в Русе, но живея в село близо до Русе. Налага ми се да пътувам понякога за храна на бебо, памперси и т. н. Е всеки път трябва да си вадя декларации ли..

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 10:13
Гост

А как се очаква да стигна до областния град, където се намира колегията, за да се снабдя с такава бележка? И как ще удостоверя, че отивам някъде по работа, а не на разходка? Защото, аз може да отивам да проуча дело в съда, да се снабдя с документ от административен орган, тоест няма документ, с който да докажа целта на конкретното си пътуване.

ген. Мутафчийски :)
ген. Мутафчийски :)
22 март 2020 13:56
Гост

Няма да проучваш дело в съд!

Адвокат Гигова
Адвокат Гигова
21 март 2020 23:53
Гост

Уважаеми колеги, аз също, като вас разбрах от медиите, че ВАдвС бил взел решение АС на колегите да издава служебни бележки. Такъв въпрос не е обсъждан, нито е вземано подобно решение от ВАдвС. Това е срам за професията и за обществената роля на адвокатурата. В заповедта на министъра на здравеопазването свободните професии въобще не са взети предвид, а те са много бройни и за тях трябва да има отделен способ за удостоверяване на „месторабота“. ВАдвС трябва да поиска допълване на заповедта относно адвокатите-те се легитимира с адвокатска карта, в която е посочена колегията, чиито район съвпада с областта. По отношение… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
21 март 2020 19:42
Гост

Колегията може само да удостовери вписване и адрес на кантора.За служебни ангажименти няма как да даде информация.Не разчитайте,че тези бележки на колегията ще ни вършат работа.

измиване на ръце
измиване на ръце
21 март 2020 19:27
Гост

ВАдвС решава нещата по ленински – вся власт советам! Нали те няма да се разправят.

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 18:20
Гост

Поредната простотия

Млък
Млък
21 март 2020 18:21
Гост

Ще търпим. Положението е сериозно

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 18:22
Гост

Кажи го на всички, които излязоха днес на разходка. В парковете може и да няма хора, но по улиците е пълно

Адвокат
Адвокат
21 март 2020 23:55
Гост

Да, положението с този висш адвокатски съвет наистина е сериозно. Не може без на никой да му е хрумвало да очаква от адвокат да установява, че е адвокат със служебна бележка, самия Висш адвокатски съвет да дава такива указания към адвокатите!

Ивайло
Ивайло
21 март 2020 18:19
Гост

Колегиите не са началници на адвокатите. А сега адвокатите пред тях трябва да доказват, че имат дело в друг град. Аз така го схващам

второ мнение
второ мнение
22 март 2020 5:56
Гост

Ама напрактика са!

Безумие
Безумие
21 март 2020 18:10
Гост

В големите градове е лудница на изходите. Ако някой тръгне да пътува по здравословни причини, не знам как ще го кара по опашките

Защо
Защо
21 март 2020 18:12
Гост

И аз това си мислех. Да вземат да направят отделен коридор с КПП за такива хора. А ако някой изнаглее, ще се нареди на последно място на другия като преди това ще търси място да обърне.

Хъм
Хъм
21 март 2020 18:16
Гост

А как се удостоверява, че пътуваш по здравословни причини? С бележка от личен лекар ли? Как?

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 18:07
Гост

Не е ли по-добре и ВАдС да пусне бланка и да се ползва от всички

бележкари
бележкари
21 март 2020 18:06
Гост

Такааа, какво точно ще удостоверят от колегията се питам аз?!

лудост
лудост
21 март 2020 18:02
Гост

Лудост! Пълна лудост! В какъв свят с КППта насред държавата живеем 😭

anned
anned
23 март 2020 17:17
Гост

КОЛЕГИ, нали всеки от нас си има АДВОКАТСКА карта!!
Какво друго има някой да ми казва, удостоверява и т. н. ?!?