Отпадна изискването за задължително носене на ръкавици в съдебните сгради. В тях няма да се допускат и хора, живеещи в райони с наложена карантина заради коронавируса. Това реши днес Съдийската колегия, която редактира Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Изискването за носене на ръкавици беше отменено, след като колегията е получила сигнали за това. Още повече, отбеляза Боряна Димитрова, че времето се затопля и това може да доведе до неблагоприятни последици. Така членовете на СК единодушно отмениха изискването.

Колегията беше сезирана и от магистрати от окръжния и районния съд в Ямбол, както и от местния административен съд, след като регионалната здравна инспекция наложи карантина на ромската махала в града. Съдиите от Ямбол попитаха СК какво да правят в такива ситуации.

Кадровиците днес решиха, че заседанията ще се отлагат и записаха следното в правилата: „При въведено от Регионална здравна инспекция ограничение в придвижването (пълно или частично), да не се допускат в съдебните сгради, живеещи в ограничена територия лица“.

И още едно важно решение. То е свързано с публичността на съдебните заседания. До момента достъпът на журналисти до съдебните сгради беше ограничен с оглед спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Но 22 журналисти сезираха Съдийската колегия с предложение за конкретизиране на правилата, като се даде възможност за видео стримийнг на заседанията по обществено значими дела. В писмото си представителите на медиите предлагаха различни варианти за осъществяване на онлайн публичност на заседанието.

Идеите бяха възприети от кадровиците. Но те решиха и да отворят съдебните сгради за журналисти. В тази връзка взеха следното решение – при обществено значимите дела и по решение на съдебния състав, в съдебните зали ще се допускат журналисти, по предварителна заявка, при стриктно спазване на указанията на здравните власти срещу разпространението на коронавируса си и на правилата за работа при пандемия.

В случаите, когато присъствието на представители на медиите е невъзможно при спазване на мерките, тогава трябва да се използват всички възможни технически средства – излъчване на съдебни заседания в реално време на монитор в коридора пред залата или друго помещение на съда, излъчване чрез стрийминг в платформи за видеосподеляне и социални мрежи, създаване на аудио и/или видеозапис, който при поискване да се предоставя на медии и журналисти.

Наред с това колегията реши, че на сайта си всеки съд трябва да публикува реда и условията за изпълнение на мерките за публичност на обществено значимите дела. В тези случаи да се организира и публикуването на протокола от проведеното съдебно заседание незабавно след подписването му от съдебния състав, при спазване на разпоредбите на ЗЗЛД, реши още колегията.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
20 май 2020 6:52
Гост

Прекарах преди 5 години белодробно – заради недохранване (от злоядство и стрес), та фактически – режат ти с машина – като циркуляр белия дроб, промиват го йод и те зашиват – я се събудиш, я не. Нощно време стенеха по леглата от болка, един – не можеше да диша, та с някакви апарати го дишаха, беше ужасен период, затова вирусът е опасен, не съветвам никого да се стига до болница белодробна или каквато и да е. Не можех да отида до магазина за храна – единият ми дроб просто липсваше, не искам да си спомням за това, просто правиш няколко… Покажи целия коментар »

Окръжен съдия
Окръжен съдия
20 май 2020 2:36
Гост

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!! Измамата Ковид 19 ,насажданата от генералската хунта психоза побъркаха държавата . Сега какво -охраната ще иска личните карти и ще проверява дали едно лице живее в район където има болни от вируса ли ? То и през тези няколко дни бе същински ужас организацията и на практика бе невъзможно да се работи – свидетелите стоят на жегата пред съдебната сграда, охраната ги пуска единия след като приключи разговора на предходния, а аз седя в залата и ги чакам. Разпити ,които обикновно приключват за половин час, сега вървяха два часа .Освен това сякаш в съвета няма наказателни съдии… Покажи целия коментар »

Dikoff
Dikoff
19 май 2020 23:51
Гост

Добре че решиха да отворят съдебните сгради за журналисти. Все пак има дела с висок обществен интерес.

Рени
Рени
19 май 2020 23:36
Гост

Напълно е права Боряна Димитрова. В тези жеги само ръкавици ни липсват.

Митьо
Митьо
19 май 2020 23:37
Гост

С маските е абсолютно същото. Въобще не може да се диша спокойно.

Адв.
Адв.
19 май 2020 18:01
Гост

С извинение, но ромите не би трябвало да припарват до съдебна зала, защото техните махали обичайно са под карантина.

Никой
Никой
19 май 2020 18:03
Гост

Хахаха, ми те са основните клиенти, как без тях в съда? Това не е расизъм, а статистика.

Димитър
Димитър
19 май 2020 23:56
Гост

Която естествено не спазват.

Павлета
Павлета
19 май 2020 17:01
Гост

Уви това е глупаво решение извинете. В повечето градове има заразени

Гастеровскиняров
Гастеровскиняров
19 май 2020 17:01
Гост

Мила родна картинка…

Манолева
Манолева
19 май 2020 17:01
Гост

Смятам, че е време да се върнем към нормалното

Хичкок
Хичкок
19 май 2020 23:26
Гост

Да, мина доста време. Това ни се отрази финансово и най вече психически.

Руменов
Руменов
19 май 2020 17:00
Гост

Как от засегнатите градове без хора бе? Как без ръкавици бе? Че те и маските запарват, но какво от това

Есмералда
Есмералда
19 май 2020 17:00
Гост

Категорично мога да кажа, че се опитват да отворят ама е така колкото да кажат, че работят

Трандафилов
Трандафилов
19 май 2020 16:59
Гост

Не виждам никаква логика в носенето на ръкавици. Те някъде пишеше, че не предпазват от нищо, а и това , че плоскоста е равна, не значи, че вируса ще се разчекне

Огнянов
Огнянов
19 май 2020 16:59
Гост

Защо трябва само номер да се отбива ?

Руменов
Руменов
19 май 2020 16:58
Гост

Пусти зор да се присъства в тия заседания бе. Ми хубаво. Те значи само ще се води, че работят. Реално никой от тях няма да работи, защото всички градове ще са заразени

Любенова
Любенова
19 май 2020 16:57
Гост

Гениално решение. Най-добрите са.