Хората, които са в неплатен отпуск заради ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, ще могат да теглят безлихвени кредити до 1500 лева, гарантирани от държавата.

Такава мярка ще въведе правителството, за да подпомогне най-засегнатите, но само при условие, че запазят работното си място. Кредитите ще се отпускат чрез търговските банки. Като от изявленията на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че все пак банките ще начисляват такси при тегленето на гарантиран от държавата потребителски кредит.

За целта ще бъдат заделени около 200 млн. лева, обяви Борисов. А финансовият министър обясни, че тези кредити ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие (ББР), като общо държавата ще отдели 4,5 млрд. лева за подпомагане на икономиката.

Кредитите за частни лица ще се отпускат единствено при запазена заетост. „Гаранцията за нас е, че продължавате да работите след кризата, макар да сте в неплатен отпуск“, обясни Горанов.

Основна мярка остава възможността държавата да плати 60% от възнаграждението, само за да запази човек работата си и при условие, че работодателят даде останалите 40%.

Само за тази мярка Борисов обясни, че ще струва на бюджета около 1 млрд. лева. Още 500 млн. лева ще бъдат отпуснати, за да могат да се платят обещаните допълнително по 1000 лева към заплатите на лекарите и медицинските работници.

С влизането в сила днес на закона за извънредното положение е удължен до 30 юни и срокът за за подаване на годишните данъчни декларации по Закона за корпоративното данъчно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съответно и за внасяне на данъка. По думите на премиера, това ще струва на бюджета още 600 млн. лева.

Горанов специално подчерта, че не може да става и дума за мерки свързани с ДДС. И той, и Борисов отхвърлиха възможността за кредитна ваканция по време на извънредното положение.

Заделени са и близо 50 млн. лева за най-нуждаещите се пенсионери, които получават добавка по Великден.

„Ето 4, 5 млрд. ще изтекат, ще видите колко бързо. Схемата 60 на 40 ще глътне огромни пари. За всякъде ще трябват допълнително възнаграждение, допълнителен труд да се плати. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме нито немската, нито френската, нито американската икономика. Ако трябва и дълг ще направим. Дългът трябва да дойде, когато сме похарчили парите. Сега не виждам защо да задължавам следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно месец и половина два ще удържим“, каза Борисов.

Увеличени са парите и за социален патронаж, като вече 25 000 възрастни и хора с увреждания ще получават храна, медикаменти и услуги, а отделно ще бъдат раздавани и пакети с продукти.

За загубите от туризъм, премиерът каза, че зимният така или иначе е бил към края си, като основните приходи са били по Коледа и Нова година, а усилията ще са насочени към летния.

„Помните ли какви бяха цените на кувертите? Те мазнинка имат. Да, не можаха последната седмица или две. Сняг има, не могат да го ползват. Отнасям се с разбиране към тях. Тук въпросът идва какво правим с летния туризъм? Действително знаете зимният сезон се освобождават много работници да отидат на морето“, заяви Борисов.

Всички икономически мерки по време на кризата ще бъдат гласувани утре от Министерския съвет. Очаква се той да приеме и условията, на които трябва да отговарят фирмите, за да поеме държавата 60% от възнаграждението на служителите им за най-много три месеца.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ангел
Ангел
22 април 2020 11:37
Гост

коя банка отпуска ткъв кредит

Гост
Гост
09 април 2020 10:42
Гост

Някой вече теглили такъв кредит!?

Юли
Юли
02 април 2020 13:11
Гост

няма банки който отпускат такива кредити до този момент .явно не им харесват условията

Иво
Иво
25 март 2020 14:58
Гост

Да ви е…. М…. Лъжливите политици. Как не ви е срам да лъжете така безочливо бедните хора келеши да умрете от глад цялото правителство мишки долни

Митко
Митко
25 март 2020 13:51
Гост

Здравеи

Чудесна идея
Чудесна идея
25 март 2020 12:36
Гост

Мярката е много добра. На писачите по-долу – кое е по-добре: хората да теглят бързи кредити срещу висока лихва или да вземат сигурен (гарантиран от държавата) безлихвен потребителски кредит? Отделно, гарантираният кредит е ДО 1500 лв., следователно всеки сам за себе си преценява колко и в какъв срок може да погаси.

Никога не съм подкрепял правителството на Борисов, но в тази криза всички взети досега решения са изключително адекватни.

Цветан Илиев
Цветан Илиев
25 март 2020 17:29
Гост

Към кой банки е този кредит гарантиран от държавата

Ааа
Ааа
27 март 2020 16:49
Гост

И аз това немога да разбера

Стоян
Стоян
02 април 2020 21:17
Гост

Този безлихвен кредит се отпуска само на хора в неплатен отпуск . Тънката сметка на правителството е през периода на неплатения отпуск работника да продължава да бъде осигуряван от работодателя си . С това само се натоварват и двете страни ( работник и работодател ) без ефективен икономически ефект . И един въпрос , а какво да правят хората които са уволнени за тях този безлихвен кредит е недостъпен !

Мариян
Мариян
25 март 2020 8:54
Гост

И то безлихвен.
Никой не споменава нищо за излизане на лева от валутния борд.
Колко по 1500 лв. ще изплащаме, в случай че левът е надценен?

удължете сроковете за ГДД по ЗДДФЛ за гражданите,
удължете сроковете за ГДД по ЗДДФЛ за гражданите,
24 март 2020 18:52
Гост

Не е удължен срокът по ЗДДФЛ за гражданите, които имат например хонорар. Срокъте е 30 април, не е удължен. Законодателят се подиграва с хората, като ги праща точно сега да подават данъни декларации. Срокът по ЗДДФЛ е удължен за едноличните търговци, но не и за гражданите получили хонорари!

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:40
Гост

В момента обслужването в банките е под всякаква критика. Трябваше да чакам десетина души, за да се добера до гишето. Умрях от студ.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:42
Гост

Представи си какво висене ще е за тези заеми. А и парите надали ще ми стигнат за нормален живот докато отмине коронавируса.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:48
Гост

То пък нали повечето водим нормален живот с тези наши доходи.

Потърпевш
Потърпевш
24 март 2020 18:18
Гост

Осигуряват ме на минималната заплата и да ме оставят на работа шефчето ще вземе парите от държавата и ще ми плаща 40 процента от минималната.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:33
Гост

Добре де, теглиш парите и после те съкращават. Е, как ще ги връщаш?

Емилиева
Емилиева
24 март 2020 18:18
Гост

Държавата прави каквото може. Не е много, но това може. Добре е сега да си седнат на зад… всички и да чакаме това да отмине, за да се върнем към нормално съществуване преди да е станало много по-зле. Не е време за политиканстване

Димитров
Димитров
24 март 2020 18:17
Гост

Като се има предвид, че няма за какво друго да дават хората тези пари освен за храна, мерките са добри и сумата не мисля, че е малко, както споменават преди мен.

Човек
Човек
24 март 2020 18:16
Гост

Прав е Бойко, че тези, които реват най-много, са тези, които се нагушиха най-много и сега за една седмица се оказа, че са останали без нито един лев. За скапаните бг работодатели говоря.

наблюдател
наблюдател
24 март 2020 19:14
Гост

Ето такива като теб се връзват на брътвежите на Тиквоча и престъпната му шайка. Те преди всичко „реват“, защото иначе ще се наложи да съкращават обучени и дори доверени работници и служители, които утре ще реват. Сриването на бизнеса повлича всичко след себе си, макар и не веднага. Тиквоча освен за шофьор за друго не става. Бензина явно му е в кръвта, щом все в колите му е погледа. Интересно кой сега ще си купи Майбах ? При положение, че съвсем не всички от бизнеса карат коли от такъв клас.

Работодател
Работодател
26 март 2020 21:29
Гост

Пожелавам ти да си работодател в БГ в това време. И когато си отварите очите как се въртят парите „отпуснати“ от правителството, тогава ще разберете за какво ства въпрос. От нашите пари дават на нас, нищо повече от това не излиза от бюджета, освен допълнителните средства за медиците и пенсионерите.
Но няма как да го разбирате, защото не гледате от мястото на работодател, за да разберете на какво е подложен в момента. В българия е много лесно да коментираш неща, които не разбираш.

Кънева
Кънева
24 март 2020 18:15
Гост

Уви сумата не е голяма. Вярно, че сега не работи нищо и ще се ползва тази сума именно в този период. Тоест няма да я ползват за друго освен за храна, но пак не е много.

Евилорски
Евилорски
24 март 2020 18:14
Гост

Добра помощ. Браво на правителството !

Мишев
Мишев
24 март 2020 18:14
Гост

Не е лошо, че им се помага, но тези 1500 трябва да се върнат на по-късен етап. А и ако не работиш 3 месеца какво ще правиш с тези 1500, ако попринцип вземаш по 900 на месец?

Димитров
Димитров
24 март 2020 18:16
Гост

А къде ще ги ползват? Освен в магазина за тоалетна хартия и храна за какво друго? Кина не работят, сега точно за дрехи не е удачно да идеш да си купиш, на мач не може да се ходи… за какво да ги дават? За Екскурзия не става

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:50
Гост

Вие в магазина само тоалетна хартия ли пазарувате?

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:51
Гост

Най вече. Защото е дефицитна.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:36
Гост

По принцип и с 900 лева на месец се живее трудно. Да не говорим как ще е с 500, след като зимата разходите си вървят, особено за отопление.

Рали
Рали
27 март 2020 15:34
Гост

Да попитам по принцип в коя банка и от кога може да кандидатствам?

Фантастик
Фантастик
24 март 2020 18:13
Гост

Хората са си правили планове да работят и да вземат заплата. Не сега да седят у дома за без пари. После като почнат да вземат заплата отново, каквато е идеята, какво ще стане? Нали трябва да връщат тези пари.

Демир
Демир
24 март 2020 18:13
Гост

Добра подкрепа от страна на държавата, но не съм сигурен дали работодателите ще искат да задържат персонала си въпреки това.

Гост
Гост
26 март 2020 21:46
Гост

Знаете ли господине, че първо не всеки бранш ще има право на тази „помощ“ от 60%, а само тези които са пряко засегнати от извънредното положение. Питали ли сте се какво правят другите бизнеси при които приходите са сведени до 0, а имат да плащат кредити и данъци как биха могли да подсигурят заплати на служителите си? За тези 60% уловката е, че работодателя трябва да поеме останалите 40% от възнаграждението плюс осигурителните вноски, които са още около 25% и които задължително трябв да бъдат внесени в бюджета. Ха, представете си работодател, чито търговски обект, като хотел примерно няма приходи,… Покажи целия коментар »

Манолев
Манолев
24 март 2020 18:12
Гост

Ох, ма като кажат „безлихвен кредит“ и сякаш е кой знае какво. Нали тия 1500 лв. трябва да се върнат в определен момент. Ако са подаръчни разбирам.

Анономен
Анономен
24 март 2020 18:11
Гост

И никой не отговори какви такси ще сложат банките за отпускане на безлихвените кредити.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:12
Гост

Банките се хранят от такси и бъди сигурен, че ще дерат кожи сега, защото няма да има лихви за тези заеми.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:37
Гост

По-големи обирджии от тях няма. Ще си върнат всички заеми със сигурност.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 18:38
Гост

Зависи коя е банката. Ще си вържат гащите със сигурност. При тях празно няма.