Фирма „Артекс“ е обжалвала заповедта, с която беше разпоредено цялостно спиране на строежа на небостъргача „Златен век“. Това обявиха в лаконично съобщение от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

В него се посочва единствено, че жалбата на дружеството е получена в последния работен ден преди Великден и предстои да бъде препратена в Административен съд София -град.

Цялостното спиране на строителството на небостъргача беше разпоредено от началника на ДНСК на 15 април. Като основание за издаване на заповедта е посочен чл.224 от Закона за устройство на територията. Разпоредбата обаче регламентира различни хипотези, сред които строителство без влязло в сила разрешение за това или строителство при съществени отклонения. Като от ДНСК не са съобщавали точно кое е основанието за спирането на „Златен век“. От „Артекс“ твърдят, че са отстранени всички отклонения от одобрения инвестиционен проект, но от ДНСК заявяват, че това е станало самоволно. „За установените нарушения на разпоредбите на ЗУТ, довели до спиране на изпълнението на строежа са образувани 8 административнонаказателни производства, като предвиденият в ЗУТ размер на санкциите е в общ размер около 200 000 лева“, съобщиха преди време от строителния надзор.

Разрешението за строеж на сградата пък е в сила от 2007 г., като въпросът, който се поставя, е дали е изтекло, като тази позиция застъпва строителният министър Петя Аврамова.

Протестите срещу строителството на 34-етажната сграда в софийския кв. „Лозенец“ са от самото му начало. До спирането обаче се стигна след разгарянето на т. нар. „Апартаментгейт“, от който се разбра, че политици са купували от „Артекс“ луксозни апартаменти на цени под пазарните. Това пък поднови протестите, при които гражданите изразяват съмнения, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която „Артекс“ са се възползвали като са удължили разрешението си за строеж. На практика самото спиране се случи след среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пари и глупост
Пари и глупост
07 май 2019 16:29
Гост

Сега ще се борят със зъби и нокти да им разрешат да си го достроят. Обаче тоя град вече е непоправимо обезличен. И тая небостържеща простотия е само капка в морето.

Анонимен
Анонимен
01 май 2019 0:21
Гост

Съмненията на гражданите са напълно основателни. Депутатите от ГЕРБ направиха поправки в закона, за да се облагодетелстват. Е, гласувйте пак за тях.

Цветан Борисов
Цветан Борисов
01 май 2019 0:25
Гост

Тези поне ги позлатихме на половина. А другите като дойдат голички пак ще блъскаме като Сизиф. Всичко е за сметка на изстрадалия ни народ. Ама нали сме рая…

Анонимен
Анонимен
01 май 2019 0:17
Гост

При цели 8 административнонаказателни производства е напълно естествено да се спре строежът.

заинтригуван
заинтригуван
30 април 2019 18:41
Гост

Битката тук ще е чутовна! Това ужасяващо грамаданско нещо няма място в Лозенец, но след над 10 години „проспиване“ се съмнявам да може да бъде прекратено наистина.

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 19:15
Гост

обадете се пак след 2 години