Софийският апелативен съд (САС) намали от 25 години на 22 години половина затвор присъдата на подсъдимия за жестокото убийство на Виола Николова, заради неправилно приложение на закона и на задължителната практика на Върховния касационен съд (ВКС) при индивидуализацията на наказанието от първата инстанция.

Жестокото убийство на младата жена беше извършено на 23 юни 2017 г. Тя беше удряна със стик за голф, душена и наръгана с три различни ножа от приятеля ѝ Стефан Станев, който има дългогодишна зависимост към наркотици. След тежкото престъпление стана известно, че срещу мъжа са подавани множество жалби за домашно насилие от бившата му съпруга. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че в Софийската районна прокуратура е имало пет преписки, но само по една имало образувано разследване за закана с убийство. Това доведе до оставката на тогавашния районен прокурор Петър Белчев. Преди две седмици Цацаров издаде специални указания за бърза реакция на обвинителите при домашно насилие.

На 3 ноември 2017 г. съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд (СГС) след самопризнание на Стефан Станев за убийството и множество доказателства, които го подкрепят, гледа делото срещу него по реда на съкратеното съдебно следствие. В присъдата си тя посочи, че на извършеното от него престъпление съответства наказанието доживотен затвор. По закон обаче то не може да му бъде наложено, заради самопризнанието. Така, позовавайки се на чл.58а от Наказателния кодекс, тя постанови, че то трябва да бъде заменено с от 20 до 30 години лишаване от свобода. След това съдия Димитрова прие и че в случая има баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства и определи наказание от 25 години затвор за призналия се за убиец на младата жена Станев.

Според Софийския апелативен съд обаче СГС не е определил правилно специалния минимум, който не е 20 години затвор, а 15 години лишаване от свобода, тъй като обвинението на Станев е по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 НК (за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост), а по закон то се наказва с най-малко 15 години лишаване от свобода.

В решението си САС първо се съгласява с градския съд, че съответно на извършеното престъпление е наказанието доживотен затвор. Но за извода на съдия Димитрина Ангелова, че на основание чл.58а, ал.2 от НК то трябва да бъде определено в пределите от 20 до 30 години затвор, заявява следното:

„Тази позиция на първия съд не се споделя от настоящия съдебен състав, тъй като противоречи на разпоредбата на чл.58а, ал.3 от НК, а също така и на записаното в ТР №2/2015 г.на ОСНК.

Апелативните съдии обясняват, че в тълкувателното си решение от 19 юни 2015 г. ВКС изрично е посочил, че „логическото и систематично тълкуване на разпоредбите на чл.58а, ал.2 и ал.3 от НК показва, че те са свързани помежду си и се прилагат в тяхната единна и логична взаимовръзка. Недопустимо е да бъдат прилагани разделени и всяка самостоятелно от другата, защото се загубва техният юридически смисъл и значение“.

„Когато подсъдимият е признал фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт с повдигнато обвинение по чл. 116, ал. 1 от НК (с три алтернативни санкции) и съдът определи като най-подходящо наказанието доживотен затвор без замяна не може да го наложи, а трябва да премине към следващото по-леко наказание от алтернативните, а именно – доживотен затвор, но и него не може да наложи, защото следва да го замени с предвиденото по чл. 58а, ал. 2 от НК наказание лишаване от свобода. Размерите на това заместващо наказание ще бъдат определени между 15 и 30 години, тъй като специалният минимум е посочен в състава на престъплението, към който препраща разпоредбата на чл. 58а, ал. 3 от НК (в случая – чл. 116, ал. 1 от НК), а максималният размер е посочен в чл. 58а, ал. 2 от НК. По този начин съдът постъпва и когато прецени за най- подходящо наказанието доживотен затвор измежду алтернативно предвидени наказания за конкретен престъпен състав“, са задължителните указания на ВКС.

Позовавайки се на тях, апелативните съдии заключават, че наказанието на Стефан Станев по обвинението за квалифицирано убийство следва да бъде определено в рамките от 15 до 30 години затвор. Така при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, какъвто в случая има и според първата инстанция, САС приема, че наказанието е 22 години и половина затвор.

В решението на апелативния съд се припомнят доказаните пред първата инстанция обстоятелства, свързани с жестокото престъпление. Как Станев легнал до приятелката си в спалнята, но заради отказа ѝ да говори с  него се изнервил, станал и започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената. След това застанал до леглото, където лежала Виола, вдигнал стика за голф над главата си, а тя уплашена и плачейки извикала: „Съжалявам, моля те спри, недей!“, но мъжът нанесъл силен удар със стика в главата ѝ. Стикът се счупил, а в ръката на Станев останала металната му дръжка.

Младата жена започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. Тогава Станев преместил тялото ѝ на земята и пак я ударил с дръжката на стика за голф. После обхванал с две ръце шията ѝ и започнал да я души. След това мъжът сменил три ножа, с които наръгал приятелката си множество пъти, а експертизи доказаха, че тя е осъзнавала какво се случва с нея.

След като установил, че тя вече не е жива, Станев завил тялото ѝ и поставил плюшена играчка котарак върху трупа ѝ. След няколко часа извикал своя близка, на която показал тялото и признал: „Аз я убих“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 май 2018 23:13
Гост

За такава жестокост само 22 години и половина. Да му имам и законодателството.

Жена
Жена
13 май 2018 23:03
Гост

Ако имаше Истанбулска конвенция, друго щеше да е.

Анонимен
Анонимен
13 май 2018 22:47
Гост

за пореден път чета за това убийство и се изпълвам с гняв!

Анонимен
Анонимен
13 май 2018 14:12
Гост

този е за доживотен затвор, но с това самопризнание нищо не може да се направи. друг е въпросът дали наистина има баланс на обстоятелствата…

пълен виц
пълен виц
13 май 2018 12:59
Гост

ВКС е доста ясен… Правилно са постъпили колегите