Апелативната прокуратура в София пое председателството на Секретариата на Постоянната конференция на обвинителите, работещи по дела за организирана престъпност. Това стана на Деветата среща на организацията, която се проведе в периода 21-23 февруари в сръбската столица Белград.

Във форума от българска страна участваха заместник-апелативният прокурор на София Галя Маринова, колегата ѝ Ирина Арменова и Валентина Маджарова, зам.-шеф на АП-Бургас, както и магистрати от Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Албания, Гърция, Сърбия, прокурори от Антимафия Италия, представители на ОССЕ и др.

До лятото на 2022 г. председателството се осъществяваше от Специализираната прокуратура, но след закриването ѝ то се поема от АП-София.

Галя Маринова е посочила какви ще бъдат приоритетите в работата на българското председателство на Секретариата. Сред тях са разширяване на мрежата с финализирането на процедурата по приемане в Постоянната конференция на Чешката република, Словакия и Австрия.

В рамките на председателството ще бъде обсъдена възможността Турция да бъде поканена да участва в Секретариата, заради ключовото ѝ геостратегическо значение за движението на мигрантския поток към цяла Европа. „Особеностите и проблемите на миграцията, както и престъпленията, свързани с нея, налага намирането на единен подход за справяне на европейските държави. Сътрудничеството ни с колегите от Турция ще бъде от изключителна важност“, е казала Галя Маринова.

Тя е поела ангажимент българската прокуратура да продължи да работи за утвърждаване на добрия модел на съвместна работа и комуникация, който държавите членки поддържат. Изтъкнала е нуждата от подсилване на сътрудничеството при изпълнение на молбите за международна правна помощ, като акцентирала върху важната роля на предварителния достъп до информация за критериите в националните законодателства на всяка от държавите членки.

Участниците в конференцията в Белград обсъдиха предизвикателствата пред държавите в Европа във връзка с нарастващия транснационален характер на терористичните мрежи, рисковете от киберзаплахи и засилващата се употреба на цифровите технологии за осъществяването на престъпления.