Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев вече е обвиняем за къщата за гости в Сандански, за която той твърди, че не е негова.

Окръжната прокуратура в Благоевград обвини Манолев, че е подбудил и помогнал на Ана Димитрова да представи неверни сведения, за да получи европейско финансиране за построяване на къщата в местността „Чинар куши“ край Сандански. В резултат на представените документи пред фонд „Земеделие“, през 2015 г. са получени 391 160 лева от програмата за развитие на селските райони за построяване на къща за гости. По закон сградата трябва да функционира като къща за гости поне 5 години.

Манолев пък твърди, че е продал имота на фирмата на Димитрова „Агротрейд“ през 2012 г. и след това посещавал къщата за гости като клиент, за което имал документи. Фирмата обаче не развива никаква дейност, нямало признаци вилата да работи като къща за гости, а през годините не отчитала никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал. Разследването установи, че Манолев е дал на Димитрова да ползва и негов лозов масив, когато тя още е била непълнолетна, заради което прокуратурата предполага, че тя е била подставено лице.

Ако вината на Манолев и Димитрова бъде доказана, те могат да получат от 2 до 8 години затвор. Прокуратурата е наложила на бившия зам.-министър гаранция от 100 000 лева, докато Ана Димитрова остава на свобода срещу гаранция от 2000 лева. Двамата отказали да дават обяснения, поясни днес прокурор Арнаудова. Манолев отказал също да му да му бъде направена криминалистична регистрация и да попълни декларация за имотно състояние.

В хода на разследването общината в Сандански не е оказала съдействие, подчерта говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова. От местната управа не си спомнили кой е занесъл при тях ключ от къщата за гости и бележка с надпис: „Моля ви, не разбивайте“. В крайна сметка къщата все пак е била претърсена от разследващите, но според тях там всичко било старателно почистено. След като прокуратурата започна проверка на случая стана ясно, че записите от камерата на къщата са изчезнали. Разследващите са установили още, че всички документи от 2013 г. не са подписвани от Димитрова, а графологична експертиза доказала, че подписът не е неин.

Румяна Арнаудова подчерта, че едва след като започнало разследването, бил платен туристическият данък от 700 лева. Тя призова всички, които са ползвали къщата за гости да съдействат, но до момента такива не са открити.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
А, така!
А, така!
13 май 2019 16:19
Гост

Крайно време е тия схеми за източване на европари да бъдат разбити и за назидание да вкарат доста хора в затвора. Само така ще има превенция и страх от закона!

Факт
Факт
25 април 2019 23:36
Гост

За съжаление корупцията е част от ежедневието ни.

Анонимен
Анонимен
25 април 2019 23:34
Гост

В крайна сметка дори подписите не са на Ана Димитрова. Този въобще не си е оплел кошницата както трябва.

Анонимен
Анонимен
25 април 2019 23:30
Гост

Служителите от общината в Сандански да не са невменяеми? Как ли пък не помнят кой им е дал ключа.

Анонимен
Анонимен
25 април 2019 23:31
Гост

Ей сега прокуратурата ще им опресни паметта.

Бони
Бони
25 април 2019 23:26
Гост

Интересно какви документи има той. Със сигурност фалшиви както и думите му.