Прокуратурата разпореди проверка на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, за който има съмнения, че си е построил огромна вила с басейн с минерална вода с европейски пари, представяйки я за къща за гости. Няколко часа по-късно той подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов незабавно я прие.

„Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, заяви Манолев.

Разследване на „Бивол“ установи, че той е собственик на парцел, върху който е построена „къща за гости“, финансирана с 380 000 лв. по проект по Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.

Имотът е от половин декар и до него има тръбопровод от 3 км, който осигурява минерална вода от Сандански за басейна. Сградата обаче никога не е работила като семеен хотел за развитие на селски туризъм, а се ползва като вила от зам.-министър Манолев, твърди „Биволъ“.

Александър Манолев купува терена от 1800 кв. м по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата „Ди Ди Ви“. След това учредява право на строеж на „жилищна сграда – къща за гости“ с разгърната площ от половин декар на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“. А малко по-късно правото на строеж на „Агротрейд“ е допълнено с ограда, басейн и паркоустройство. Фирмата пише проект до фонд „Земеделие“ и печели субсидия от 390 160 лв. по европрограмата за селските райони, за да построи къща за гости. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв.

Строежът на имението от половин декар приключва през октомври 2015 г. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ и през декември 2015 г. разписва плащането. Така впечатляващата вила излиза на собствениците само 170 000 лв., твърди „Бивол“.

Днес от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са изискали от фонд „Земеделие“ заверено копие от проекта, финансиран по Програмата за развитие на селските райони.

„В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение“, обясниха от държавното о

бвинение. Освен това от там са възложили и на Националната агенция за приходите също да извърши проверка.

Самият Маноле

в преди дни коментира пред „Медиапул“, че няма никаква собственост в Сандански. „През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество („Агротрейд“ – бел. ред.). Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор. Познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм ѝ продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настаняване – срещу заплащане, за което имам и издадени документи“, каза той.

Програмата за развитие на селските райони от няколко години не финансира изграждането на къщи за гости. През 2016 г. именно заради много случаи на вили, построени с европари, тогавашният министър на земеделието Десислава Атанасова не разписа тази мярка за следващия програмен период.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
17 април 2019 14:30
Гост

Този явно е нарочен за отгърмяване, но където и да бръкнеш из властимащите, все излиза нещо гнило.

Наглец
Наглец
17 април 2019 12:33
Гост

Леле, този яко е заграбил. Атанас Кузев пасти да яде с неговите цигарки и скъп алкохол покрай горивото.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 12:31
Гост

Мисля, че този отдавна е потулил всичко. Особено след продажбата не могат да го пипнат.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 12:28
Гост

По принцип въобще не уважавам „Бивол“ като медия, но този път свършиха добра работа.