Прокуратурата в Благоевград е започнала разследване за строежа на къщата за гости край Сандански, заради която зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка.

Това съобщи днес говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, като поясни, че разследването ще е за нецелево харчене на пари на Европейския съюз, тъй като къщата е построена с близо 400 000 лева финансиране по оперативна програма за развитие на селските райони.

Къщата с басейна с минерална вода е построена с над 560 000 лева, но след финансирането с европейски пари, е струвала на собственика само 170 000 лева. Манолев твърди, че не е негова и я посещавал само като гост, за което си плащал, но според разследване на „Биволъ“ вилата е негова и се ползва само от него.

Сградата е в местността “Чинар куши“ край Сандански и прокуратурата вече е установила, че за изграждането ѝ има договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по европроекта в размер на 391 160 лева. Договорът действително е сключен с фирмата „Агротрейд“ на Ана Димитрова и Манолев не е бенефициент.

Той твърди, че продал имота на дружеството още през 2012 г. и се познавал с Димитрова, но след това посещавал къщата за гости като клиент, за което имал документи. Фирмата обаче не развива никаква дейност, нямало признаци вилата да работи като къща за гости, а през годините не отчитала никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал.

Според установеното до момента, през 2013 г. Манолев е учредил право на строеж на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ на къщата за гости с басейн и ограда в собствения си имот. Преди това пък предоставил на Димитрова да ползва и лозето му от близо 10 дка. Прокурор Арнаудова посочи, че тогава Димитрова дори не е била пълнолетна.

„Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е подставено лице. Но за да бъдем сигурни, прокуратурата трябва да събере доказателства по надлежния ред“, обясни говорителят на главния прокурор и добави, че разследването ще е и за данъчни престъпления.

Проверката до момента е показала, че Манолев предоставил и заем от 700 000 лева на „Агротрйд“ и е представлявал фирмата като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта. Той е предоставил и документи, свързани с нея, които са били изискани от експерти при Регионалния технически инспекторат – Благоевград.

В крайна сметка плащането е било одобрено от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Шеф на фонда по онова време бе сегашният министър на земеделието Румен Порожанов. Манолев пък е член на управителния съвет на фонда от 19 април 2017 г. до днес, когато е бил освободен.

От прокуратурата поясниха, че отпуснатите пари за строежа на къщата може да бъдат върнати от собствениците, ако се докаже, че къщата не е ползвана по предназначение. Според наредбата за условията за ползване на финансова помощ по програмата, ползвателят е длъжен да използва активите по предназначение поне 5 години след сключване на договора. В противен случай Разплащателната агенция може да поиска връщане на вече изплатените суми заедно със законната лихва върху тях, както и да прекрати всички договори.

Като член на фонда Манолев е трябвало да отговаря именно за контрола върху целевото харчене на парите от ЕС, посочи Арнаудова, но поясни, че за момента данните не могат да се оценят като престъпление и затова са изпратени на антикорупционната комисия за извършване на проверка за конфликт на интереси.

Още вчера прокуратурата възложи и на Националната агенция за приходите също да извърши проверка.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Алелуя
Алелуя
20 април 2019 22:32
Гост

„Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е подставено лице.“
А, не, бе! При нас стана следното – Доверие никому, но вересия всекиму. За колко сделки, имоти и свързаните с тях личности има да се усъмнява нашата мила прокуратура. Мъчно ми е само за европейските ни съграждани, с чиито пари едни хора си построиха вилички из Родината.

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 14:19
Гост

Добре се е уредил човека, а и по тънката лайсна-с европари.

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 14:20
Гост

Сега май ще му се наложи да я продаде и да връща пари.

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 14:19
Гост

Този лъже като малко дете. Нали по ГДО-тата фирмата „Агротрейд“ няма никакви приходи. А на кого и колко е плащал, той си знае.