Основният свидетел по делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева – Александър Ваклин се е срещнал днес с ръководството на прокуратурата, защото бил подложен на медиен натиск. Това стана ясно от съобщение от държавното обвинение.

На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Мария Шишкова и Иван Гешев, единствен кандидат за обвинител №1.

Разговорът се е състоял по молба на Ваклин. Той се е оплакал от „системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район „Младост“.

Ваклин е изтъкнал още, че има целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез публикации в медии, които, по думите му, съдържали откровени неистини.

Тази манипулация на общественото мнение започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор“, се казва в съобщението на прокуратурата. В него се добавя още, че Ваклин е дал и пример за това със статия, публикувана в „Биволъ“ на 7 август 2019 година.

Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации „свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“, се казва още в съобщението от държавното обвинение.

Главният прокурор и заместниците му са изразили своето разбиране към проблемите на Ваклин. И са посочили, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права.

Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг“, се казва още в съобщението.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наш човек
Наш човек
03 септември 2019 12:37
Гост

Пазете си свидетелчето, прокурори, защото май друго не ви остана срещу Иванчева!

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:29
Гост

Въобще не се съмнявам, че цацароидите по абсолютно същия начин биха приели някой свидетел, който е пуснал сигнал срещу Делян Пеевски и се оплаква от натиск.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 23:37
Гост

За каква репутация претендира въобще Ваклин. Та нали и той гушна пари.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 23:42
Гост

А после медиите му виновни. Нагъл до безобразие.

Павлин
Павлин
26 август 2019 23:11
Гост

Недопустимо е уронването на доброто име на свидетели, казвате? А задържането в ареста без присъда половин година с открита тоалетна в същото помещение е нормално за цивилизована държава?

Основен или единствен свидетел? Съответно за какъв „медиен натиск“ става дума, след като той самият ходеше от телевизия в телевизия да се изказва, докато траеше разследването/делото за уж поискан подкуп, че и отворени писма писал и публични срещи с ръководството на Прокуратурата прави? Това неговото не е ли медиен натиск върху обществото и Съда – да създаде негативно мнение и отношение у хората? Това си е чиста проба наглост.