Акушерката Емилия Ковачева, която преди 6 години преби новороденото бебе Никол, влезе в затвора.

От прокуратурата съобщиха, че днес Ковачева е била отведена в затвора в Сливен, след като Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила присъдата ѝ от 18 години затвор.

Тя беше постановена от Софийския апелативен съд (САС) в началото на март, след като делото беше върнато на втората инстанция от ВКС. До връщането се стигна, тъй като според върховните съдии предишното ѝ наложено наказание от 16 години затвор е неправилно намалено от САС. Първоначално апелативните съдии бяха приели като смекчаващи вината обстоятелства изразеното от подсъдимата съжаление, продължителността на делото и това, че акушерката работела извънредно.

Ковачева е съжалила за стореното едва в последната си дума пред САС, което върховните съдии прецениха за твърде късно и декларативно, за да бъде оценявано при определяне на наказанието. Според ВКС продължителността на делото също не означава, че срокът е неразумен и трябва да бъде отчетено в полза на подсъдимата. За извънредната работа на Ковачева пък в решението на ВКС се казваше, че това е било лично нейно решение и не е било наложено от болницата.

При повторното разглеждане САС вече потвърди първоначалната присъда на градския съд от 18 години затвор.

Ковачева беше подсъдима за опит за убийство на новородената Никол, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

Ковачева беше осъдена да плати и обезщетение от 400 000 лева. Родителите на Никол пък настояха за доживотна присъда за Ковачева. Пред ВКС бащата Румен Димитров заяви, че дори не е гледал записа от побоя над новородената му дъщеря, защото, ако го е бил направил, вече щял да бъде от другата страна. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата. Той обясни, че за него справедливо би било Ковачева да бъде осъдена да върне пари, ако ги е взела, но в случая няма как да върне здравето на детето, което след случилото се е развило епилепсия.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
09 ноември 2021 21:57
Гост

Че има вина, акушерката, има. Наказанието за мене е прекалено обаче. Хора с много по- тежки престъпления се измъкват, а тука оставиха здравния работник в пандиза за 18 години. Да видим с оня хубостник – убиецът на Милен Цветков- какво ще стане и колко ще получи. То не бяха пасти за уста, то не бяха щуротии.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 ноември 2021 23:50
Гост

Да не говорим, че бебе на 3 дена трудно може да нарече личност. В болниците едно време недоносените и преждевременно родени бебета и такива с увреждания са ги давели в една кофа, за да не бъдат в тежест на социалнината система. Поведението на осъдената не може да бъде оправдано, но според мене 5-6 годинки са достатъчни. Тези с 18 год.още малко ще стигнат 21 год. на Брайвик в Норвегия, който изби 120 човека. Ама здрави прави образовани млади хора, не несъзнателен индивид.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 ноември 2021 9:45
Гост

Поправка: Брайвик е избил 77 души о 319 ранени. П.С. Трябва да се търсят икономически и реални емоционални щети. 3 дневно бебе е резултат от един полов акт ( може да е желано забременяване или не), бременност 9 месеца, която е свързана с хормонални изменения, които +очакването за рожба създават емоционална връзка, да. Не може да се сравни с едно 10 или 12 год. дете обаче. То мисли, има оформен характер, осъзнава какво става около него и т.н. 3 дена +/- в или извън корема, освен правната постановка за субектност, от биологическа гледна точка е все тая. Аборти се правят… Покажи целия коментар »

Ставри
Ставри
09 ноември 2021 16:53
Гост

Била е бебето в продължение на около час и половина е юмруци и го е душила. Ужас!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 16:46
Гост

Ужасно. Ще излежи още две години де. Но е ужасно деянието

Данаил
Данаил
09 ноември 2021 16:45
Гост

Какви смекчаващи вината обстоятелства?

Димо
Димо
09 ноември 2021 16:44
Гост

Там й е мястото. В тази жена няма нищо човешко.

Стаматова
Стаматова
09 ноември 2021 16:43
Гост

Да видим дали няма да я пуснат след някоя година заради добро поведение.

Йосиф
Йосиф
09 ноември 2021 16:43
Гост

Тъжното е и друго. Че вероятно заради неуредици в организацията на работа в частната болница София Мед, тя е трябвало да работи извънредно. Дали защото са пестяли пари, дали защото не са наели достатъчно персонал. Но вина има и шефа на София Мед. Но той няма да я понесе.

AmiBue
AmiBue
09 ноември 2021 16:43
Гост

Никой не се съмнява, че вина имат и в болницата. Тя е направила това заради преработване и бърн аут.

Matajas
Matajas
09 ноември 2021 16:45
Гост

Живеем в толкова забързано ежедневие, в което вече трябва да знаеш 2 или дори 3 езика, да съвместяваш работата на двама служители за да вземаш прилична заплата. Това също си е за затвор. Защото всички тези работодатели в България само мрънкат, че няма работни хора и затова заплатите били ниски. Но за да ти дадаъ пак те голяма заплата, то те искат да работиш, като за трима. Е няма как да не доведе до откачане това нещо.

Стоил
Стоил
09 ноември 2021 16:47
Гост

И на мен ми идва нанагорно. И също така не ми стигат парите. Обаче не пребивам хората.

Агов
Агов
09 ноември 2021 16:42
Гост

Ако е имала проблеми и се е преработила и това я е изнервяло, то е трябвало да си поиска почивка. Не да рискува живота на децата.

Руменов
Руменов
09 ноември 2021 16:41
Гост

Уви не я съжалявам. Заслужила си го е.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 16:41
Гост

Определено трябва да излежи наказанието си. Няма как. Ако работиш такава работа, не може да си позволиш да си изпускаш нервите. Иначе на всеки се е случвало в работата му. Но на таква длъжност – не

Николина
Николина
09 ноември 2021 16:44
Гост

Категорично не може да си позволиш да удряш. Това не е кухня, където да мяташ тиганите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 ноември 2021 9:27
Гост

Много лесно се дават оценки от хората, особено такива, които не са давали нощни дежурство. Съдиите и те – всяка нощ спинкат,сутрин бодри, уверени в светлото бъдеще. Огромните диспропорции в заплащането са причината. Недопустимо е на здравен работник да бачка нонстоп щот заплатите са ниски. Съмнявам се акушерката да е била такъв работохолик и мазохист да се подлага на такъв режим. Преди да почнете да вините работодателя или алчността й, вижте колко смешни заплати получават медицинските специалисти. Стандартно лекар със специалност взема около 1400 лв. основна. Магистратите вземат грубо поне двойно. Не настройвам съсловия едни срещу други. Не смятам че… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 ноември 2021 12:08
Гост

В добавка. Въпреки заложения принцип за равнопоставеност пред закона. На всички е ясно, че икономическият фактор при избора на адвокат е решаващ. Медицинските работници- ниски заплати, голяма отговорност. Накрая некачествена защита в съда и непропирционално голямо наказание. Един лекар или дори акушерка, трябва да може финансово да си позволи такава защита като например онова леке, син на „бизнесдама“ дет помля Милен Цветков. В България всичко е изкривено и се прилага принципа за кокошката и милионите. Дори 18 год. да са справедливост санкция, в относителен аспект убиецът на журналиста трябва поне двойно, ако не и живот. Съдът като цяло се делегитимира… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 16:40
Гост

Тъжен случай потресъл България

Тодор
Тодор
09 ноември 2021 16:48
Гост

Трагедия!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 ноември 2021 9:28
Гост

Да. Корона кризата стана статистика. Цели семейства и деца си заминаха.И това от дезинформацията. Колко субективизъм на тоя свят при оценка на събитията.